Drukāt šo lapu
04.08.2012 14:30

Ropažos sēņotājus meklē un uguni dzēš ar visurgājēju

Autors  Ivo Jirgens
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Līdz ar sausā un karstā laika iestāšanos arī Pierīgā aktualizējies uguns drošības jautājums.

Iespējams, visnopietnāk pašvaldību līmenī ugunsdzēsībai pievērsušies Ropažos, kur novada pašvaldības policijas rīcībā ir ne tikai profesionāli apmācīti speciālisti, bet arī piemērota tehnika – glābšanas darbiem un ugunsgrēku dzēšanai pielāgota smagā mašīna, kā arī armijas visurgājējs "Hagglunds Bv206", ko policijai pirms dažiem gadiem no Zviedrijas saņemtā sūtījuma atvēlējusi Aizsardzības ministrija.

"To visvairāk iznāk pielietot glābšanas darbos rudeņos, sēņu laikā. Katru gadu ir vismaz divi vai trīs gadījumi, kad purvos pazūd cilvēki, un ar kājām meklēšanu veikt ir ļoti sarežģīti. Taču drīz uz visurgājēja tiks uzstādīta ūdens liešanas sistēma, un to varēs izmantot arī ugunsgrēku dzēšanā," stāsta Ropažu novada pašvaldības policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Diāns Veličko.

Policijas darbinieku sastāvā ir divi ugunsdzēsēji, kuri pārmaiņus veic dežūras. "Ja saņemam izsaukumu uz ugunsgrēku, turp dodas viens no ugunsdzēsējiem un viens policijas inspektors. Visi inspektori ir apmācīti glābšanas un ugunsdzēsības darbos, un dežūras notiek diennakts režīmā," skaidro D. Veličko. Šādi izsaukumi neesot retums, bet kūlas dedzināšanas laikā, tāpat arī mežos karstā un sausā laikā, gadās pat vairākkārt dienā.

Ropažu novadā atrodas arī Valsts meža dienesta ugunsdzēsēju depo Zaķumuižā. Pēc D. Veličko vārdiem, tā uzmanības lokā galvenokārt ir uguns drošība apkārtnes mežos. Taču ne reizi vien Zaķumuižas ugunsdzēsēji un Ropažu pašvaldības policijas darbinieki ir sadarbojušies un cits citam palīdzējuši.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Rīgas reģiona pārvaldes daļas ārpus galvaspilsētas atrodas Olainē, Saulkrastos, Siguldā, Baldonē un Ogrē. Par ugunsdrošību mežos atbild Valsts meža dienesta Rīgas reģionālās virsmežniecības biroji arī Babītē un Inčukalnā, savi ugunsdzēsības dienesti ir atsevišķām organizācijām un uzņēmumiem, piemēram, lidostai un dzelzceļam. Vietām darbojas brīvprātīgo ugunsdzēsēju vienības, kas teorētiski var ierasties notikuma vietā pirmās un vēlāk sniegt atbalstu VUGD profesionāļiem.

Taču arī ar to visu kopīgām pūlēm no uguns nelaimēm pilnīgi izvairīties neizdosies. VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere ar nožēlu komentē Ādažu glābšanas dienesta neseno likvidāciju: "Uguns drošības ziņā Ādaži mums ir viens no sāpīgākajiem punktiem Pierīgā. Tur ir sabūvēts daudz lielu un skaistu māju, bet attālumi no mūsu stacijām ir ievērojami, un ir grūti vienmēr paspēt laikā."