Drukāt šo lapu
12.07.2017 07:43

Ķekavā cer uz cilvēku godaprātu

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavā cer uz cilvēku godaprātu arhīvs

22. jūlijā Ķekavas novada 785. vēlēšanu iecirknī Ķekavas Kultūras namā notiks atkārtota balsošana šā gada pašvaldību vēlēšanās. Vēlētāju aktivitāti atkārtotās vēlēšanās esot ļoti grūti prognozēt, turklāt daudzi esot atzinuši, ka nedosies uz tām, īsti neizprotot to nozīmi.

Lēmumu rīkot atkārtotu balsošanu Ķekavas novada 785. vēlēšanu iecirknī Centrālā vēlēšanu komisija pieņēma, jo 3. jūnija pašvaldību vēlēšanās, skaitot balsis, vēlēšanu dienā lietotajā vēlēšanu kastē tika atrastas par sešām derīgām vēlēšanu aploksnēm vairāk, nekā bija vēlētāju parakstu vēlētāju sarakstā, un sešas balsis ietekmēja deputātu vietu sadalījumu starp kandidātu sarakstiem un kandidātiem.

Jautāta, vai ir padomāts par to, kā nodrošināties, lai vēlētāji uz iecirkni neatnestu iepriekšējās balsošanas aploksnes, Ķekavas novada vēlēšanu komisijas vadītāja Aija Videniece "Rīgas Apriņķa Avīzei" atklāja, ka uz atkārtoto vēlēšanu aploksnēm būs Centrālās vēlēšanu komisijas papildus izgatavots zīmogs, kas ļaus nodrošināties pret to, ka negodprātīgi tiek izmantotas iepriekš paņemtās, bet urnās neiemestās aploksnes, kas atkal var radīt nesakritību vēlēšanu aplokšņu skaitā.

"Tomēr mēs nevienu nevaram piespiest ar varu iemest aploksni, ja viņš to ir paņēmis, bet nav iemetis urnā, mēs tāpat nevaram izņemt aploksni vēlētājam no rokām un iemest to urnā viņa vietā, tāpēc mums atliek cerēt uz cilvēku godaprātu un apzinīgumu," atzīst Aija Videniece.

Tā kā atkārtotās vēlēšanas notiek vasaras vidū un cilvēki jau iepriekš ir saplānojuši savu laiku, turklāt daudzi devušies atvaļinājumā, visvairāk jautājumu vēlētājiem esot par iespēju nobalsot iepriekš. Ķekavas novada vēlēšanu komisijas vadītāja pastāstīja, ka "tie vēlētāji, kuriem nav iespēju nobalsot 22. jūlijā, var balsot trīs dienas iepriekš šādos laikos: trešdien, 19. jūlijā, no plkst. 17.00 līdz 20.00; ceturtdien, 20. jūlijā, no plkst. 9.00 līdz 12.00; piektdien, 21. jūlijā, no plkst. 10.00 līdz 16.00."

"Protams, ir ļoti nepatīkami, ka esam tādi kā celmlauži visā valstī, kuriem šāda iemesla dēļ jārīko atkārtotas vēlēšanas vienā vēlēšanu iecirknī. Ķekavā politiskā situācija vispār ir ļoti sadrumstalota. Ļoti žēl, ka deputātu kandidāti nespēj apvienoties lielākos sarakstos, bet dibina arvien jaunas partijas, lai tikai katrs būtu sarakstā pirmais. Programmas visiem sarakstiem ir ļoti līdzīgas, tāpēc ir skumji, ka cilvēki nespēj vienoties savā starpā," "Rīgas Apriņķa Avīzei" atzina Ķekavas novada vēlēšanu komisijas vadītāja Aija Videniece.

Atgādinām, ka tiesības piedalīties atkārtotā balsošanā ir tiem Ķekavas novada vēlētājiem, kuri bija iekļauti 785. vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā 3. jūnija vēlēšanās.