Drukāt šo lapu
09.09.2016 14:24

Nāves salā plīvo Eiropas kultūras mantojuma dienu karogs

Autors  www.kekava.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nāves salā plīvo Eiropas kultūras mantojuma dienu karogs Ķekavas novada pašvaldība

Tā kā Nāves sala Daugmalē ir iekļuvusi Eiropas kultūras mantojuma dienu dalībnieku vidū, 9. septembrī uz salas svinīgi tika pacelts Eiropas kultūras mantojuma dienu karogs. Karogu mastā pacēla Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Andis Damlics un Daugmales pagasta pārvaldes vadītājs Uģis Volosovskis, pavēstīja Ķekavas novada pašvaldībā.

Pirmajā Eiropas kultūras mantojuma dienā Nāves salā notika arī patriotiski audzinošs pasākums Daugmales pamatskolas audzēkņiem saistībā ar Nāves salas kauju simtgadi un kultūrvēsturisko vietu iepazīšanu.


Pieminot latviešu strēlniekus, šogad 23.-25. septembrī Nāves salā notiks pasākumu cikls "Latviešu strēlnieki Nāves salā", kas būs veltīts simtgadei kopš pirmās ķīmisko ieroču izmantošanas Rīgas frontē 1. pasaules kara laikā. Tāpat Ķekavas novada pašvaldība ir veikusi salas un krasta sakopšanas un labiekārtošanas darbus, izveidojot laipas un piestātnes, kā arī atpūtas vietas.

Nāves sala ir viena no 1. pasaules kara piemiņas vietām Ķekavas novadā. Nāves sala izveidojās 1915. gada rudenī, kad Krievijas karaspēks bija spiests pārcelties uz Daugavas labo krastu un ieņemt aizsardzības pozīcijas. Daugavas kreisajā krastā iepretim Ikšķilei – nelielā pussalā izveidojās uzbrukuma operācijām paredzēts placdarms, kuru latviešu strēlnieki nodēvēja par Nāves salu, jo priekšā atradās vācieši, bet aizmugurē – Daugava. Pirms 100 gadiem, 1916. gada rudenī, Nāves salā vācu karaspēks veica lielāko gāzu uzbrukumu Pirmā pasaules kara laikā Latvijas teritorijā.

Atgādinām, ka šogad Eiropas kultūras mantojuma dienas pasākumi visā Latvijā notiek 10.-11. septembrī. Eiropas kultūras mantojuma dienu mērķis ir tuvināt cilvēkus kultūras mantojumam. 2016. gada Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā veltītas kultūrvēsturiskajai ainavai, lai akcentētu tās īpašo lomu cilvēka dzīves kvalitātes veidošanā un ceļā uz Latvijas simtgadi aicinātu pievērst uzmanību kultūrvēsturiskajai ainavai kā Latvijas ilgtermiņa attīstībai nozīmīgai tēmai.