07.01.2016 07:44

2015. gads Pierīgā: Carnikavā jauni aizsargdambji un piemiņas vieta Ojāram Vācietim

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
2015. gads Pierīgā: Carnikavā jauni aizsargdambji un piemiņas vieta Ojāram Vācietim Carnikavas novada pašvaldība

Lai pasargātu no applūšanas aptuveni 5140 iedzīvotāju un viņu īpašumus 437 hektāru lielā platībā, Carnikavas novadā Gaujas abos krastos ir rekonstruēti četri dambji, kā arī uzbūvēti trīs jauni aizsargdambji. Tā ir pirmā tik liela mēroga pretplūdu aizsargbūve, kas izbūvēta neatkarīgās Latvijas vēsturē.

Gaujas labajā krastā izbūvētās un rekonstruētās hidrobūves – Siguļu, "Zvejnieka" un "Saules" aizsargdambji – stiepjas 3,93 km garumā. Savukārt Carnikavā pie Vecgaujas izbūvēta straumvirzes būna un 335 metrus garš Gaujas krastu stiprinājums pie notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, kā arī rekonstruētas piecas sūkņu stacijas. Tajās ir ierīkoti moderni un ekonomiski sūkņi, kas patērē daudz mazāk elektrības, un to vadība ir automatizēta.

Garciemā izbūvēta jauna ietve un apgaismota gājēju pāreja

Garciemā izbūvēta ietve gar reģionālo autoceļu P1, kas savieno Torņu ielu un Mežciema ielu, kā arī gājēju pāreja ar īpaši spēcīgu apgaismojumu, kas diennakts tumšajā laikā autovadītājiem ļaus labāk saskatīt gājējus un pārredzēt ceļa nomales pārejas tuvumā. Lai uzlabotu satiksmes drošību, Mežciema ielas krustojumā ar P1 autoceļu uzstādītas arī norobežojošās barjeras.

Izveidota Ojāra Vācieša piemiņas vieta

Ar Carnikavas novada pašvaldības, valsts un ziedotāju finansiālu atbalstu Carnikavas kapsētā izveidota piemiņas vieta Ojāram Vācietim un viņa dzīvesbiedrei Ludmilai Azarovai. Piemineklis ir arhitektes Ingūnas Rībenas iecere, kas jau 1984. gadā uzvarēja konkursā par O. Vācieša kapavietas sakārtošanu Carnikavas kapos. Tās pamatā ir O. Vācieša dzejoļu krājuma "Zibens pareizrakstība" poētika, un piemineklī dzejnieka portrets ir atveidots zibens šķērsgriezumā, savukārt L. Azarovas kapavieta attēlota kā balta lode, simbolizējot saulesgaismu un līdzsvaru.

O. Vācieša portreta maketu veidoja tēlnieks Gļebs Panteļejevs, bet tā izkalšanu granītā veica Guntis Pandars. "Šis piemineklis krietni pārsniedz kapa pieminekļa formātu. Tas ir memoriāls vārda vistiešākajā nozīmē. Arhitekti I. Rībena un U. Zābers radījuši semantiski ietilpīgu un emocionāli bagātu monumentālo ansambli. Aicinājums piedalīties šajā projektā man bija liels gods. Tas bija sarežģīts un interesants profesionāls uzdevums un arī atbildība, jo O. Vācieša mēroga personības atnāk reti. Viņu piemiņas saglabāšana un iemūžināšana ir mūsu pienākums un goda lieta. Mūsu spēks ir mūsu personībās," saka G. Panteļejevs.

* Lai pavēstītu saviem lasītājiem par 2015. gadā Pierīgā paveikto, uzrunājām Pierīgas pašvaldības un lūdzām pastāstīt par, viņuprāt, trim nozīmīgākajām lietām, kas šā gada laikā novadā paveiktas un par kurām būtu vērts uzzināt arī citu novadu iedzīvotājiem.