Drukāt šo lapu
07.06.2012 17:18

Par kārtību Ikšķiles novadā rūpēsies Reģionālā pašvaldības policija

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Līgumu paraksta Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš (no kreisās) un Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš. Līgumu paraksta Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš (no kreisās) un Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš. Krišjānis Grantiņš

Ceturtdien līgumu par sadarbību parakstīja Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš un Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš. Līgums noslēgts uz pusgadu.

Maija beigās Ikšķiles novada dome nolēma likvidēt pašvaldības policiju un tās uzdevumus deleģēt Reģionālajai pašvaldības policijai, kas līdz šim darbojusies Ķekavas, Baldones un kopš šāgada aprīļa arī Inčukalna novadā.

Indulis Trapiņš neslēpj, ka līdzās rūpēm par iedzīvotāju drošību un sabiedrisko kārtību viens no šāda lēmuma iemesliem ir finansiālais aspekts. Līdz šim strādājušie četri novada pašvaldības policisti nespēja nodrošināt nepieciešamo kārtību, bet paplašināt esošo policiju būtu pārāk dārgi:

"Novada domē nonācām pie secinājuma, ka lietderīgāk būs nevis pašiem radīt no jauna vai palielināt šādu struktūrvienību, bet pirkt ārpakalpojumu. Galvenais, lai iedzīvotājiem pašvaldības policijas palīdzība būtu pieejama visu diennakti, un ar šodien noslēgto līgumu mēs šo problēmu būsim atrisinājuši. Viena patruļa novada teritorijā atradīsies cauru diennakti un pēc izsaukuma būs gatava iespējami ātri ierasties notikuma vietā," izteicās I. Trapiņš. No novada budžeta pašvaldības policijas darbam izdalīti 95 000 latu.

Ar konkrētiem piemēriem noslēgtā līguma lietderību pamatoja Māris Bomiņš: "Carnikavā vai Mārupē pašvaldības policijā strādā 17–18 cilvēki, lielas ir izmaksas par atsevišķu dienesta transportu, datu bāzes izveidošanu un izmantošanu, speciālām telpām ieroču glabāšanai un aizturētajiem. Piemēram, Mārupē tie ir vairāk nekā 300 000 latu. Tas modelis, ko piedāvājam mēs, funkcionāli ir tieši tāds pats, bet resursu centralizācijas dēļ izmaksas ir būtiski mazākas. Turklāt lielāka mēroga negadījumos vai publiskos pasākumos ir iespējams operatīvi piesaistīt papildu policijas darbiniekus no citiem novadiem."

Pēdējo argumentu īpaši atzīmēja arī Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs, atgādinot, ka vasarā novadā būs daudz kultūras pasākumu.

"Šis tomēr ir specifisks pakalpojums, kurā ļoti svarīga ir profesionalitāte un pieredze. Reģionālajai pašvaldības policijai tāda ir, viņiem ir arī plaša datu bāze, informācija, gadu gaitā sakārtota juridiskā bāze. Esmu pārrunājis šos jautājumus ar kolēģiem Inčukalnā, kur Reģionālā pašvaldības policija strādā divus mēnešus, un atsauksmes ir ļoti pozitīvas," teica Indulis Trapiņš. Pēc viņa vārdiem, noslēgtais līgums ir saskaņots arī ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ogres iecirkņa vadību, un ieguvēji būs arī Ikšķilē strādājošie Valsts policijas darbinieki, kuriem tiks uzlaboti darba apstākļi.

"Pirms līguma noslēgšanas nācām un rādījām, ko esam paveikuši citos novados, un domāju, ka Ikšķilē ir izdarījuši pareizo izvēli. Mēs savu darbu paveiksim pēc labākās sirdsapziņas un darīsim visu, lai cilvēki, vakarā atgriežoties pēc darba, treniņa vai kultūras pasākuma, justos droši," solīja Māris Bomiņš.