Drukāt šo lapu
23.10.2015 16:42

Diskusijas par jaunās novadu reformas variantiem ir bezjēdzīgas, secina pašvaldības

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Diskusijas par jaunās novadu reformas variantiem ir bezjēdzīgas, secina pašvaldības Foto: Portāla "Aprinķis.lv" vizualizācija; kartes - VARAM

Pašvaldību domes priekšsēdētāji ir neizpratnē, kādēļ vietvarām netiek skaidrota iecerētā jaunā novadu reforma. Tāpat pašvaldību vadītāji aicina pārtraukt nelietderīgās diskusijas par reformu variantiem un vēlās, lai iespējamā novadu saplūšana notiktu brīvprātīgi, ja reiz tā ir nepieciešama.

Šādu nostāju, pieņemot rezolūciju pēc diskusijas par valdības piedāvātajiem administratīvi teritoriālā dalījuma variantiem, piektdien, 23. oktobrī Priekuļos pieņēma novadu mēri, tiekoties ikgadējās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) rīkotajās novadu dienās.

Kā portāls "Aprinķis.lv" uzzināja LPS, novadu dienās secināts, ka diskusijas par jauno administratīvo teritoriālo reformu šobrīd ir bezjēdzīgas, pirms nav izvērtēti iepriekš veikto pasākumu rezultāti. Tāpat pašvaldību mēri ir vienisprātis, ka, domājot par kārtējo novadu apvienošanu, būtu svarīgi saglabāt brīvprātīgas apvienošanās vai sadalīšanās mehānismu.

Vienlaikus, kā norāda LPS, pašvaldību vadītāji pauda neizpratni, kādēļ vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards atkārtoti neatrod iespēju domju priekšsēdētājiem skaidrot savas ieceres būtību. Viņš nebija ieradies ne uz novadu dienu Priekuļos, ne uz pagājušā nedēļā rīkoto LPS Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēdi, lai gan vairākkārt tika aicināts. Tāpēc novadu sapulce pieņēma oficiālu aicinājumu ministram tikties ar pašvaldībām un skaidrot jaunās reformas ieceres.

Jau vēstīts, ka nākamo piecu gadu laikā iecerēts veikt jaunu novadu administratīvo reformu, lai turpmāk novadi visā Latvijas teritorijā attīstītos daudz sekmīgāk un līdzsvarotāk.

Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija šobrīd diskusijai piedāvā divus administratīvi teritoriālās reformas koncepcijas modeļus, kas esošo kārtību Pierīgā sajauks visai pamatīgi. Viens no variantiem paredz veidot jaunas administratīvās teritorijas, Pierīgā apvienojot kaimiņu novadus. Savukārt otrs variants paredz 29 sadarbības teritoriju izveidi visā Latvijā, par Pierīgas novadu attīstības centriem nozīmējot Rīgu, Siguldu un Ogri.

Tāpat zināms, ka liela daļa Pierīgas pašvaldību vadītāji uzskata - atsevišķus novadus Rīgas apriņķi nav nepieciešams apvienot, jo tie paši par sevi varot pastāvēt. Atsevišķi Pierīgas novadu mēri arī domā, ka jaunā reformas ideja šobrīd ir ļoti nepārdomāta un ļoti "zaļa" ideja, turklāt, iespējams, ka beigu beigās dzīvē to tāpat neieviesīs.

Iepriekš:

Tēma: Administratīvi teritoriālā reforma un Pierīga