Drukāt šo lapu
05.06.2012 09:21

Sveiciens no cūkām - mēsli sasnieguši Ropažu novadu un bendē Tumšupes zivis

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Galausku" mājas saimniece Rudīte Jermaloviča atzīst, ka ūdens Tumššupē sen vairs nav tik dzidrs un tīrs kā senāk. "Galausku" mājas saimniece Rudīte Jermaloviča atzīst, ka ūdens Tumššupē sen vairs nav tik dzidrs un tīrs kā senāk. Krišjānis Grantiņš

SIA "Baltic Pork" pretlikumīgo darbību sekas – cūku mēslu iepludināšanu Tumšupē – izjutuši arī kaimiņi Ropažu novadā.

Pēc 10 kilometriem upē joprojām izteikta vircas smaka, ūdens ir brūngans, un krastā izskalotas beigtas zivis.

Smakojošā bumba

Tumšupe tek cieši blakus "Galausku" mājām Ropažu novadā. Saimniece Rudīte Jermaloviča stāsta, ka piesārņojumu upē pamanījusi nejauši. "Tā bija otrdiena. Mamma darbojās pa siltumnīcu turpat blakus upītei un pamanīja, ka krastā izskalota neliela zivtiņa – rauda vai asaris, un pie tās pielīdis zalktis. Mamma saka – iedomājies, zalktis ēd zivi! Es nodomāju, ka tā nevar būt. Gājām klāt skatīties, kas par lietu. Zalktis pa to laiku aizmuka, bet, pieejot pie upes, mēs pamanījām, ka putas nav vis baltas, bet brūnganas.

Tā kā tolaik bija arī plūdi un stipri lija lietus, nospriedām, ka tas palu dēļ. Todien viss tā arī palika. Nākamajā dienā es rosos pa garāžu un bērns atnāk, prasa bumbu. Es skatos – bumba pēc ziemas ļoti noputējusi un saku, lai aiziet līdz upītei un to noskalo. Bērns atnāk atpakaļ un saka, ka bumba smird. Nesaprotu, kā tā var smirdēt, bet jūtu, ka tiešām – izteikti pēc vircas. Prasu – kur mazgāji? Atbild, ka turpat upītē, pie dambīša. Tad nu gājām klāt skatīties un redzējām – ūdens tiešām izteikti brūngans un ož. Tikai tad sapratām, ka iepriekšējā dienā noteikti bijis vēl trakāk, tikai nepievērsām īpašu uzmanību. Neko tādu nevarējām iedomāties," atceras Rudīte.

Nobendētas upes zivis

Viņa atklāj, ka Tumšupes ciematā dzīvojošie draugi pamanījuši vairākas upes krastā izskalotas beigtas zivis. "Gar upi dzīvojušās arī kaijas, kas, visticamāk, no cūku fermas lidinās," spriež "Galausku" saimniece. Viņa nepieļauj iespēju, ka upes piesārņotājs varētu bijis kāds cits, ne cūkkopības uzņēmums.

"Te pa starpu nav citas saimniecības, kas varētu kaut ko tādu izdarīt. Iedomājos, ja pēc 10 kilometriem līdz mums nonāk šāds ūdens, tur darītas baisas lietas. Ticams, ka tīrā veidā virca laista iekšā. Vienā mūsu kūtī arī pienāk ūdensvads no upes, un arī tas bija pilnīgi brūns, lejams ārā. Godīgi sakot, mēs nekad nebijām iedomājušies, ka ferma kaut ko tādu varētu darīt. Bet, ja tā padomā, reizēm ir bijuši gadījumi, ka krastā atrod beigtas zivis un parādās savāda vircas smaka. Var jau būt, ka šī nav pirmā reize. Kurš varētu iedomāties, ka vērīgāk jāieskatās upē," saka Rudīte.

Upes straujums labi slēpj pēdas

Par upē pamanītajām pārmaiņām "Galausku" saimnieki informējuši novada pašvaldību. Tās darbinieki 30. maijā kopā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" pārstāvjiem paņēma ūdens paraugus, lai noskaidrotu, vai Tumšupē ir konstatējams piesārņojums un vai tas ir kaitīgs cilvēkiem.

Rudīte gan norāda, ka "ceturtdien situācija upē jau bija daudz labāka. Visi palu ūdeņi bija aizskrējuši un upīte iegājusi savās robežās. Ūdens vēl bija nedaudz brūngans, bet nevarētu teikt, ka smirdēja. Ar straumi lielums bija aizskalojies. Upe jau ir arī ļoti avotaina, un daudz pienāk klāt tīrais ūdens," zina stāstīt saimniece. Viņa atzīst, ka pēdējos gados upes ūdens vairs nav tik dzidrs kā kādreiz: "Vairs nav tā avotainā upe, kad ūdens bija pilnīgi caurspīdīgs."

Uzņēmums var tikt slēgts

Satraukumu par notikušo vides piesārņojumu Tumšupes upē pauduši biedrības "Mēs zivīm" pārstāvji, kas sadarbībā ar mecenātu Gunti Rāvu 21. maijā Mergupē, Lielajā un Mazajā Juglā, kā arī Tumšupē ielaiduši 20 000 strautu foreļu mazuļus.

Visticamāk, Allažmuižas cūku fermas SIA "Baltic Pork" saimnieki un strādājošie nebija gatavi šādam notikumu pavērsienam – vispirms tos pieķer par cūku mēslu iepludināšanu netālu esošajā Tumšupē un drīz vien konstatē arī nelikumīgus centienus turpat uzņēmuma teritorijā aprakt veco šīferi no kūts jumtiem. Jāatgādina, ka par nodarīto uzņēmumam var draudēt pat slēgšana. Kāds lēmums tiks pieņemts par SIA "Baltic Pork" rīcību, vēl nav zināms.

No cūku fermas SIA No cūku fermas SIA "Baltic Pork" piesārņojuma pat pēc desmit straujiem upes kilometriem ūdens ir izteikti brūns un ož˛ pēc vircas.

Iepriekš:
Viedoklis: Vides speciālisti ir dienaszagļi
Upē izgāzto cūku mēslu dēļ Ropažos iet bojā zivis
Allažmuižas SIA "Baltic Pork" veca šīfera un cūku mēslu dēļ riskē ar biznesu
Vai "Baltic pork" fermā Allažmuižā konstatēti pārkāpumi?
Norvēģu cūku lielfermā Allažmuižā slepus norok veco šīferi