Drukāt šo lapu
13.07.2015 17:20

Lai gan bažu mākti, skaisti izskanējuši Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lai gan bažu mākti, skaisti izskanējuši Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki Aivars Liepiņš un Ilmārs Znotiņš, dziedundejo.lv

Par spīti satraucošajam notikumam ar vairāku bērnu ģībšanu Dziesmu svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma laikā, svētdien svētki noslēgušies kā jau tiem pieklājas – ar dziesmām, dejām un gavilēm. Lai gan vairāku Pierīgas koristu vidū bijuši vājinieki, bērni atzīst, ka svētki ir izdevušies.

Kā portālam "Aprinķis.lv" pastāstīja Baldones mūzikas skolas kora dalībniece Anna Atvara, noslēguma koncerts Mežaparka Lielajā estrādē esot bijis fantastisks, un visi esot dziedājuši no sirds un ar vislielāko prieku, kaut arī dienu iepriekš astoņi kora dalībnieki ģenerālmēģinājuma laikā paģība.

"Noslēguma koncerts bija ļoti skaists. Pirms paša koncerta gan bija ļoti liels satraukums, jo pirms tam ģenerālmēģinājumā astoņiem cilvēkiem no mūsu kora palika slikti. Mazliet jau satraucāmies, kā būs lielajā koncertā, taču gala rezultātā viss bija labi un neviens nenoģība. Koncerts bija izdevies un visiem patika. Tas gan bija mazliet īsāks nekā bija plānots, taču ļoti, ļoti skaists," sacīja Anna, piebilstot, ka viņai ir ļoti liels prieks par piedalīšanos svētkos.

Kad Annai jautāju, kāds, viņasprāt, bija iemesls tam, ka tik daudz Baldones kora dalībnieku ģenerālmēģinājuma laikā jutušies slikti, Anna saka, ka, visdrīzāk, pie vainas varētu būt bijis nogurums. Ar barošanu svētku laikā viņa ir ļoti apmierināta, jo kārtīgas pusdienas un vakariņas tika ēstas uz vietas Baldonē. Savukārt siltas pusdienas garajās mēģinājuma dienās speciāli koristiem no Baldones tika vestas uz Mežaparku.

"To jau neviens vēl nezina, kāpēc svētku dalībnieki estrādē ģība. Bet tas viss bija ļoti biedējoši, jo kopumā slikti palika vismaz simts cilvēkiem. Turklāt viens brīdis bija tāds, ka piecu minūšu laikā noģība kādi 50 cilvēki. Nedomāju, ka pie vainas bija ēdiens. Tur ir kas cits, jo mūs baroja vienkārši perfekti. Uz estrādi mums veda siltas pusdienas, bija salāti un arī saldais. Es domāju, ka pie vainas varētu būt agrā celšanās, jo, lai nokļūtu uz mēģinājumu laikā, nācās celties pussešos. Bet mājās mēs bijām ap kādiem septiņiem," teica Anna.

Viņa arī norādīja, ka, ņemot vērā to, ka vairākiem kora dalībniekiem bija veselības problēmas, Baldones mūzikas skolas koris svētku gājienā nav piedalījies. "Nav žēl, ka gājienā nepiedalījāmies. Vismaz varējām atpūsties un kārtīgi izgulēties. Turklāt pirms lielā koncerta kopā ar citiem kolektīviem uzrīkojām paši savu Dziesmu svētku mazo gājienu no Zooloģiskā dārza līdz Mežaparka lielajai estrādei. Bija jautri!" stāstīja Anna.

Tāpat, neraugoties un satraucošajiem sestdienas notikumiem, gandarīti par svētkiem ir arī Zvejniekciema vidusskolas koristi no Saulkrastu novada. Kora diriģente Antra Deniškāne stāstīja, ka gūtās emocijas Mežaparka Lielajā estrādē Saulkrastu novada mazajiem dziedātājiem atmiņā paliks vēl ilgi.

"Svētki ir noslēgušies, bet bērni un jaunieši vēl aizvien ir saviļņoti un priecīgi par gūtajiem iespaidiem. Pats noslēguma koncerts bija mākslinieciski pilnvērtīgs, un šogad to īpaši atdzīvināja vairāki simti folkloras kopu dalībnieku. Tie bija skaisti svētki, un arī paši bērni, kopumā 29 Zvejniekciema vidusskolas dziedātāji, bija atpūtušies, smaidīgi, priecīgi un gandarīti," sacīja A. Deniškāne.

Vienlaikus viņa gan atzīmēja, ka šie svētki, ņemot vērā sestdienas notikumus, iekrāsojušies mazliet pelēkās nokrāsās. Turklāt arī viens korists no Zvejniekciema vidusskolas sestdien ģenerālmēģinājuma laikā ticis nogādāts mediķu aprūpē. Viņš noslēguma koncertā nav piedalījies, bet atstāts mājās veseļoties.

"Tas, ka vairākiem bērniem ik pēc pāris minūtēm ģenerālmēģinājuma laikā palika slikti, ir ļoti nopietni. Ir jānoskaidro apstākļi, kādēļ tā notika, un te būtu darbs kriminālpolicijai. Manuprāt, arī Izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles lēmums par gājiena atcelšanu bija pamatots. Ņemot vērā notikumus estrādē, pārsteidzīgi tas nebija, " teica kora diriģente.

A. Deniškāne gan norādīja, ka gājienā tomēr visi – gan dejotāji, gan koristi – no Zvejniekciema vidusskolas esot piedalījušies. Bērni to ļoti esot gribējuši, un arī ziedu klēpji gājiena dalībniekiem esot bijuši sarūpēti.

"Sākumā mēs respektējām lēmumu, ka viens no svarīgākajiem Dziesmu svētku pasākumiem ir atcelts. Taču beigās svētku gājienā piedalījāmies kā vieni no pēdējiem. Redzējām, ka visi citi tajā dodas, un arī bērni beigās bija ļoti, ļoti priecīgi, ka tajā tomēr piedalījāmies. Mums bija sarūpēti ziedi, kurus gājiena laikā dalījām skatītājiem. Tās bija brīnišķīgas emocijas," sacīja A. Deniškāne.

Skaidrojot iespējamos ģībšanas iemeslus, viņa norādīja, ka ne visi bērni mūsdienās ir psiholoģiski sagatavoti šāda mēroga pasākumam.

"Bērni nav raduši Mežaparka estrādē stāvēt tik lielā masā, ātri nogurst. Daudzi, it sevišķi tie, kas dzīvoja Rīgas skolās, pa naktīm neatpūtās, bet dauzījās, kā jau bērniem tas pieklājas. Un skolēnu brīvlaikā celties sešos, lai dotos uz mēģinājumu, arī nav viegli. Nevaru piekrist, ka pie vainas būtu bijis ēdiens, jo vismaz maniem skolēniem viss garšoja un ēdām arī siltas pusdienas. Cita lieta ir tā, ka ne visi ēda rupjmaizi no pusdienu pakām. Daudziem tā negaršoja, un tāpēc tika ēsti našķi," stāstīja kora diriģente.

Viņa arī klāstīja, ka šā gada Dziesmu svētku mēģinājumu grafiks ne ar ko nav atšķīries no citiem gadiem. To esot bijis tieši tikpat daudz kā iepriekš. "Nu nebija mēģinājumu daudz. Viss bija tāpat, kā vienmēr. Manuprāt, ņemot vērā situāciju un domājot par nākamajiem svētkiem, vajadzētu saīsināt koncerta programmu. Tad bērniem būs vieglāk un slodzes mazākas," domā Zvejniekciema vidusskolas kora diriģente.

Vienlaikus jāpiebilst, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietniece Renāte Pupele pirmdien preses konferencē žurnālistiem sacīja, ka šā gada Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos medicīniskā palīdzība bijusi nepieciešama mazākam skaitam dalībnieku nekā citus gadus. Viņa norādīja – izskanējušais apgalvojums, ka svētdien ģenerālmēģinājuma laikā noģībuši 500 bērnu un jauniešu, neesot patiess. Kopumā noģībušo dalībnieku skaits varētu būt aptuveni 50. R. Pupele skaidroja, ka visas dienas laikā sestdien medicīniskā palīdzība sniegta 500 dalībniekiem, un arī plākstera uzlikšana esot skaitīta kā kontakts ar mediķiem.

Viņa arī uzsvēra, ka turpmāk lielāka uzmanība jāpievērš bērnu fiziskajai sagatavotībai. Jo, kā norāda R. Pupule, bērniem nav izpratnes par veselīgu dzīvesveidu un uzturu. Pēc NMPD pārstāves teiktā, lai izvairītos no šādām likstām nākotnē, skolās jānodrošina vairāk sporta nodarbību, kā arī jāievieš veselības mācība.

Tāpat jānorāda, ka, apsekojot vairāk nekā 100 Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku ēdināšanas vietu, Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori nav konstatējuši būtiskus pārkāpumus svētku dalībnieku ēdināšanā.

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile neizslēdz, ka saistībā ar problēmām aizvadītajos Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos viņa varētu uzņemties politisko atbildību, atkāpjoties no amata.

"Ministrs nav privātpersona, kura var pieņemt lēmumus, ignorējot sabiedrības viedokli. Vērojot norises un dzirdot sabiedrības attieksmi par maniem pieņemtajiem lēmumiem, [..] es nedrīkstu ignorēt to," šorīt Latvijas Radio atzina M. Seile.