Drukāt šo lapu
31.03.2014 09:31

Krimuldas novads gatavojas kļūt par Latvijas raganiņu galvaspilsētu

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lai izstrādātu logo un raganiņas tēlu, novada dome uzrunājusi vairākus māksliniekus, kuri ir specializējušies zīmolu dizaina izstrādē. Jorena Godiņa vīzija par logo, kurā kā dzijas kamoliņi ir savijušies dažādi brīnumaini stāsti, vislabāk raksturojusi ideju par teiksmaino Krimuldu. Lai izstrādātu logo un raganiņas tēlu, novada dome uzrunājusi vairākus māksliniekus, kuri ir specializējušies zīmolu dizaina izstrādē. Jorena Godiņa vīzija par logo, kurā kā dzijas kamoliņi ir savijušies dažādi brīnumaini stāsti, vislabāk raksturojusi ideju par teiksmaino Krimuldu.

Krimuldas novadam izstrādāts jauns tūrisma koncepts "Teiksmainā Krimulda", kas paredz, ka turpmāk viesus ciemos vilinās raganiņas.

Plānots, ka tā novads turpmāk daudz veiksmīgāk varēs attīstīt tūrisma nozari. "Šis ir nozīmīgs stratēģisks solis, lai mēs sekmīgi izmantotu reģionā attīstīto tūrisma potenciālu savas izaugsmes veicināšanā. "Teiksmainā Krimulda" simbolizēs pārsteigumiem bagāto Krimuldas novadu – tā skaisto dabu ar klintīm un alām, seno apdzīvoto vietu Turaidu, kā arī Raganu, kas turpmāk būs apvīta ar stāstiem par raganiņām un burvestībām," koncepta idejisko pamatojumu skaidro Krimuldas novada domes priekšsēdētāja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inese Ozoliņa.

Arī Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds ir pārliecināts, ka Krimuldas novadam ir augsts tūrisma potenciāls, kas līdz šim nav ticis attīstīts. "Mums ir apdzīvota vieta Ragana, un tas ir pateicīgs nosaukums, lai mēs izveidotu savu stāstu par brīnumaino raganiņu pasauli. Pasaulē atzīts, ka raganu pilsētas ir viens no veiksmīgākajiem tūrisma konceptiem. Tāpat līdz šim nav izmantots Turaidas potenciāls, klinšainā un skaistā daba pie Lojas upītes, kā arī viens no vecākajiem dendroloģiskajiem parkiem Latvijā – Lēdurgas dendroparks, ko vēlamies pārvērst par skaņu un sajūtu parku. Esmu pārliecināts, ka tas būs ieguvums tūrismam visas Latvijas mērogā."

Tūrisma konceptam šobrīd ir izstrādāts arī vizuālais tēls – logo un raganas attēls. To plānots izmantot jaunu tūrisma vietu un objektu attīstīšanā un "Teiksmainā Krimulda" suvenīru izstrādē.

Kā norāda G. Grīnvalds, jaunais tūrisma koncepts ir ilgtermiņa projekts un vērsts uz uzņēmējdarbības attīstīšanu novadā. Tā būs platforma, lai arī jaunieši un uzņēmīgi novada iedzīvotāji sāktu savu uzņēmējdarbību, izgatavojot suvenīrus un radot jaunas tūrisma un apskates vietas. Tāpat plānots attīstīt projektus, piesaistot investorus.

"Teiksmainā Krimulda" ir tūrisma koncepta logo, skaidro I. Ozoliņa. Tas ir vienots koncepts visam Krimuldas novadam, piemēram, Raganā tas asociēsies ar raganiņām, Turaidā – ar stāstiem par senajiem lībiešiem, svētajām vietām, kā arī ar Kaupo, bet Lēdurgā ar dendroloģisko jeb sajūtu parku. "Nozīmīga šīs teiksmainās Krimuldas sastāvdaļa ir skaistā daba – klintis, pakalni, purvi u. tml. Vēl arī Raganas pusē stāsti par Imantu Ziedoni un viņa pasakām. Respektīvi, mūsu mērķis ir zem šā logo "Teiksmainā Krimuldas" apvienot pārsteidzošas lietas un asociācijas par novadu."

Patlaban sācies otrais posms, kurā līdz pat rudenim tiks vākti, vērtēti un apstrādāti stāsti par un ap Krimuldas novadu. "Šo otro posmu mēs veidosim kopā ar iedzīvotājiem – ikviens var iesūtīt savus stāstus, un no labākajiem veidosies šie stāsti par teiksmaino Krimuldu un tās vietām," aicina domes pārstāve un piebilst, ka stāstus var sūtīt uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Jautāta, vai Krimuldas novadā vienuviet var saņemt informāciju par novada tūrisma objektiem, I. Ozoliņa teic, ka līdz šim dome tūrismu nav īpaši palīdzējusi attīstīt. "Nav arī vienota informācijas centra. Šobrīd mēs izskatām iespējas to izveidot Turaidā. Jāņem vērā, ka šis ir ilgtermiņa projekts, līdz ar to pie tā tiek strādāts pakāpeniski. Plānots izdot arī jaunus saistošos noteikumus, kuros tiks paredzēts, kādiem kritērijiem jāatbilst tūrisma vietām, piemēram, tirdzniecības vietām jeb būdiņām. Tās ir nianses, kurām iepriekš neviens nav pievērsis uzmanību. No šā gada Krimuldas novadā ir izveidota Attīstības nodaļa, kuras viens no pienākumiem būs attīstīt tūrisma konceptu un ieviest to dzīvē."

Krimuldas novads plāno iestāties arī Gaujas nacionālā parka tūrisma klasterī, kurā jau apvienojušās gandrīz visas parka teritorijā esošās pašvaldības un vairāki desmiti tūrisma uzņēmēju. "Lai tajā iestātos, mums ir jāizpilda mājas darbs un jānodrošina arī savi tūrisma produkti, ar ko kaimiņu novadi ir spēcīgāki," saka I. Ozoliņa.

"Teiksmainās Krimuldas" koncepta iedzīvināšanai šogad plānoti vairāki pasākumi: augustā notiks visas Latvijas raganu salidojums Raganā, pirmo pasakaino vietu atklāšana ar īpašajām norādēm, stāstu apkopošana ar iedzīvotāju palīdzību un vietu sagatavošana, kā arī pirmās instalācijas par tēmu "Teiksmainā Krimulda" ar raganu slotām un arī Raganas mājiņas izveidošana.

Iepriekš:
Marta pēdējās nedēļas karikatūra
Krimuldas novadā ieviests jauns tūrisma koncepts

Raganiņa pašlaik ir tikai vizuāla ilustrācija stāstiem ap un par Raganu. "Katrā ziņā raganiņa būs mīļa un sirsnīga – bērnu un dzīvnieku draugs. Tajā pašā laikā šai raganiņai ar laiku var pievienoties arī citas raganiņas, un katra no tām var būt atšķirīga," pauž I. Ozoliņa.Raganiņa pašlaik ir tikai vizuāla ilustrācija stāstiem ap un par Raganu. "Katrā ziņā raganiņa būs mīļa un sirsnīga – bērnu un dzīvnieku draugs. Tajā pašā laikā šai raganiņai ar laiku var pievienoties arī citas raganiņas, un katra no tām var būt atšķirīga," pauž I. Ozoliņa.