Drukāt šo lapu
17.03.2014 11:24

Ogrēnieši nevēlas ne spēļu zāli, ne arī totalizatoru

Autors  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. www.foto.delfi.lv/AP/Scanpix

Ogres novada domes deputāti skatījuši lēmumprojektu saistībā ar SIA "Joker.Ltd" lūgumu atļaut jaunas spēļu zāles atvēršanu tirdzniecības centrā Mālkalnes prospektā 3.

Lai gan uzņēmuma galvenais menedžeris, kurš bija ieradies komitejas sēdē, mēģināja pārliecināt, ka šī būs gluži citāda spēļu zāle nekā ierasts, deputāti vienbalsīgi nolēma atteikt atļaujas izsniegšanu spēļu zāles atvēršanai.

Jau vēstīts, ka 11. februārī Ogres novada domē tika saņemts SIA "Joker.Ltd" iesniegums ar lūgumu atļaut darboties tirdzniecības centra telpās. Saskaņā ar Azartspēļu un izložu likuma 42. panta trešo daļu pašvaldībai, lemjot par atļauju organizēt azartspēles, bija jāizvērtē, vai tas konkrētajā vietā nerada būtisku valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu, līdz ar to tika rīkota iedzīvotāju aptauja, kas ilga līdz 5. martam.

No 548 respondentiem, kuri bija piedalījušies aptaujā, 96 procenti ieceri atvērt vēl vienu spēļu zāli Ogrē vērtēja negatīvi, kā būtisku valsts un Ogres novada iedzīvotāju interešu aizskārumu, minot sabiedriskās kārtības un drošības pasliktināšanos pilsētā, kā arī no azartspēlēm atkarīgo personu skaita palielināšanos. Tāpat aptaujas dalībnieki norādīja, ka Mālkalnes prospektā jau atrodas viena spēļu zāle – bārs, tāpēc vēl vienas šāda veida iestādes ierīkošana tirdzniecības centrā, kuru turklāt apmeklē arī bērni, nebūtu pieļaujama.

Tautsaimniecības komitejas sēdē SIA "Joker.Ltd" galvenais menedžeris Rolands Lātss klātesošos mēģināja pārliecināt, ka viņi pārpratuši lietas būtību. Proti, uzņēmums vēloties atvērt ne jau spēļu zāli tās klasiskajā izpratnē, bet gan sporta totalizatora likmju pieņemšanas punktu un interaktīvo spēļu zāli ar sporta bāru. Uzņēmuma pārstāvis norādīja, ka aizvien vairāk cilvēku iesaistās dažāda veida totalizatoros, kas lielākoties notiek interneta vidē, bet šī būtu iespēja ogrēniešiem just līdzi sporta pasākumiem un izdarīt likmes centralizētā veidā.

Deputāti gan norādīja, ka šāda veida iestādījumiem ar sportu ir maz sakara un arī pats uzņēmuma pārstāvis piekrita, ka šā vai tā, arī totalizators ir pieskaitāms azartspēļu kategorijai. Minētajam uzņēmumam šobrīd jau ir izsniegta licence azartspēļu organizēšanai Ogrē, Skolas ielā 6. Jautāts, kāpēc totalizatoru nevarētu izmēģināt jau esošajā spēļu zālē, menedžeris skaidroja, ka uzņēmums vēloties paplašināties.

Deputātus izskanējušie argumenti nepārliecināja, un viņi vienbalsīgi nolēma atteikt atļaujas izsniegšanu spēļu zāles ierīkošanai minētajā adresē. Gala lēmums minētajā jautājumā vēl būs jāapstiprina Ogres novada domes sēdē, un jācer, ka arī tas būs noraidošs. Ne velti speciālisti, kuri nodarbojas ar atkarīgo personu ārstēšanu, sit trauksmes zvanus par pieaugošo azartspēļu atkarību jauniešu vidū, it īpaši interneta vidē, un šāda tipa spēļu zāles atvēršana to varētu tikai veicināt.

Arī pagājušā gada oktobrī pašvaldībā ar līdzīga rakstura iesniegumu bija vērsušies SIA "NB" pārstāvji, lūdzot atļauju atvērt spēļu zāli Ogrē, Skolas ielā 4, kaimiņos lombardam un veikalam "Iki". Deputāti, ņemot vērā iedzīvotāju aptaujā izteikto viedokli, šo lūgumu noraidīja.