Drukāt šo lapu
07.12.2013 09:19

Pļavniekkalna sākumskolā daļai ēkas nobiris apmetums, bet moduļu piebūve nav pieņemta ekspluatācijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Moduļu tipa piebūve Ķekavas novada Pļavniekkalna sākumskolai. Moduļu tipa piebūve Ķekavas novada Pļavniekkalna sākumskolai. www.foto.delfi.lv; publicitātes

Pļavniekkalna sākumskolas ēka, kura uz laiku slēgta tās tehniskā stāvokļa dēļ, ir aptuveni simtgadīga, savukārt ekspluatācijā nav nodots projekts ar īslaicīgu moduļu sistēmu, kas savienoti ar šo ēku.

Ķekavas novada pašvaldības būvvaldes vadītāja Inese Aizstrauta aģentūru LETA informēja, ka 2010. gada 1. septembrī tika atklāts komplekss no aptuveni simts gadu vecās skolas ēkas un svaigi uzstādītajām "Cramo" pārvietojamajām moduļu sistēmām, kurās izbūvētas attiecīgi divas un trīs papildu klases, kā arī citi mācību kabineti. Saskaņā ar dokumentiem ekspluatācijā nebija nodots šis projekts kopumā, savukārt bojāto griestu apmetuma problēma ir vecajā ēkā.

I. Aizstrauta apstiprināja, ka patlaban atsevišķās skolas telpās notiek apmetuma remonts, kā arī saskaņā ar skolas renovācijas projektu tiek veikti nepabeigtie darbi, lai varētu ēku nodot ekspluatācijā, taču pastāv iespēja, ka konkrētajiem bojājumiem nav saistības ar renovāciju, tāpēc tiek gaidīts būveksperta atzinums.

Laikā, kad pēc moduļu projekta īstenošanas atvēra skolu, Ķekavas novada domes priekšsēdētājs bija tagadējais domes deputāts Roberts Jurķis ("Vienotība"). Tagad viņš skaidroja, ka paļāvās uz attiecīgo dienestu kolēģu – toreizējās būvvaldes, skolas vadības un izpilddirektora – kompetenci un nebija informēts par to, ka projekts nav nodots ekspluatācijā. Ar šā projekta īstenošanu nodarbojies izpilddirektors, informēja R. Jurķis.

Deputāts pastāstīja, ka moduļi pie sākumskolas no uzņēmuma "Cramo" iznomāti uz laiku, un tas darīts līdzīgi praksei, kādu pielieto Skandināvijas valstīs un citur. Arī konkrētie moduļi, kas atbilstot visām ES prasībām, pēc R. Jurķa atmiņām, iespējams, esot atvesti no Norvēģijas un Zviedrijas, bet tos īstenoja SIA "Cramo".

Būvvaldes vadītāja skaidroja, ka principā šādas moduļu sistēmas ir drošas, jo dabā tās ir vagoniņiem līdzīgas ēkas, kas nav konstruētas tādā veidā kā angāri vai veikalu būves. Šai gadījumā runa esot par jau gatavām "kārbiņām" ar logiem. Taču arī šim projektam, kaut tajā ir īslaicīgas būves ar termiņu līdz pieciem gadiem, bija jābūt nodotam ekspluatācijā, un tas iepriekš nav izdarīts, skaidroja I. Aizstrauta.

Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektors Aivars Liškovskis savukārt pastāstīja, ka laikā, kad īstenoja šo projektu, viņš vēl nebija izpilddirektors. Viņš apstiprināja, ka patlaban konstatētie apmetuma bojājumi ir vecajā ēkā, un nevarot izslēgt, ka pie vainas varētu būt pat nolietojušās pirmskara konstrukcijas, savukārt viņš skaidri nezināja, vai "Cramo" pārvietojamās moduļu sistēmas, kas ir īslaicīga būve, vispār bija jānodod ekspluatācijā.

A. Liškovskis skaidroja, ka moduļu noma izvēlēta kā pagaidu risinājums un ekonomiski izdevīgākais variants līdz brīdim, kamēr Ķekavā uzbūvēs jauno sākumskolu, kas tika pabeigta un atvērta šā gada 2. septembrī. Šī skola ir nodota ekspluatācijā. Izpilddirektors prognozēja, ka esot ļoti iespējams, ka, beidzoties moduļu nomas termiņam, visticamāk, tie tikšot demontēti.

Kā liecina pašvaldības arhīva dati, 2010. gadā Ķekavas novada izpilddirektors bija Andis Damlics, kurš patlaban ir domes deputāts no "Reģionu alianses" un VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" valdes loceklis. Ar viņu aģentūrai LETA pagaidām neizdevās sazināties.

Pēc pašvaldības datiem, tagadējā Pļavniekkalna sākumskolas vecā ēka celta laikā no 1909. līdz 1910. gadam par Katlakalna saimnieku un Rīgas pilsētas muižu valdes līdzekļiem. Pļavniekkalna pamatskola atvērta 1869. gadā tolaik vēl Pļavniekkalna muitas namā. 1971. gadā skola tika slēgta, bet līdz tam šajā ēkā darbojās astoņgadīgā skola, vēlāk – četrgadīgā pamatskola, bet kā sākumskola tā atjaunota 1993. gadā.

Kā liecina novada pašvaldības arhīva informācija, 2010. gadā pie Ķekavas vidusskolas un Pļavniekkalna sākumskolas papildu telpas tika izveidotas no septiņiem moduļiem katrā un mācības sāktas attiecīgi divās un trijās mācību klasēs. Moduļus no uzņēmuma "Cramo" pašvaldība iznomājusi uz trim gadiem, bet pie vidusskolas uz diviem gadiem. Šādu moduļu noma pašvaldībai izmaksājot krietni mazāk, nekā maksāt citiem novadiem vai pilsētām par tiem Ķekavas novada skolēniem, kas tur mācās.

Moduļu, kuri atrodas pie Pļavniekkalna sākumskolas, nomas cena ir 1323 lati mēnesī, neskaitot pievienotās vērtības nodokli. Piebūves apjoms ir 189 kvadrātmetri.

Kā ziņots, saistībā ar Pļavniekkalna sākumskolas tehniskā stāvokļa un drošības jautājumu sakārtošanu 5. decembra vecāku kopsapulcē nolemts pagarināt skolā mācību gadu, informēja Ķekavas novada domes Sabiedrisko attiecību un konsultatīvā atbalsta daļas vadītāja Vineta Bērziņa.

Tas tādēļ, ka Ķekavas novada domes Izglītības komitejas ārkārtas sēdē trešdien, 4. decembrī, nolemts uz laiku slēgt Pļavniekkalna sākumskolas ēku tās tehniskā stāvokļa dēļ, jo Vadības rīcībā nonākusi informācija un dokumenti par to, ka sākumskolas ēka nav nodota ekspluatācijā pēc veiktās skolas renovācijas. Mācības skolā atsāksies 6. janvārī un ieilgs par vienu nedēļu jūnijā, kā arī projektu nedēļā, organizējot mācību stundas.

V. Bērziņa skaidro, ka patlaban pašvaldība risina konstatēto problēmu – tiek veikta ēkas tehniskā apsekošana, un sertificētais būveksperts savu atzinumu solās iesniegt skolas vadībai pirmdien, 9. decembrī. Pašlaik atsevišķās skolas telpās notiek bojāto griestu apmetuma remonts, kā arī saskaņā ar skolas renovācijas projektu tiek veikti nepabeigtie darbi, lai varētu ēku nodot ekspluatācijā.

Pašvaldība uzsver, ka tai ir jāsaņem pilnīga pārliecība par ēkas drošību, lai skolā varētu atsākt mācības. Ja gadījumā būveksperta atzinumā noteiktie darbi tiks veikti ātrāk un skola varēs atsākt savu darbību, par to vecāki saņems informāciju portālā "e-klase.lv", telefonā īsziņas veidā vai pašvaldības interneta vietnē.

Jau ziņots, ka ekspluatācijā nenodotajā skolā mācības notiek vairāk nekā trīs gadus. Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, 2010. gadā noslēgušies skolas paplašināšanas darbi, izmantojot "Cramo" moduļus. Moduļu noma izvēlēta kā pagaidu risinājums un ekonomiski izdevīgākais variants līdz brīdim, kamēr Ķekavā uzbūvēs jauno sākumskolu, ko bija paredzēts paveikt līdz 2012. gadam. Jaunā Ķekavas sākumskola tika atvērta šā gada 2. septembrī.

Apsekošana sabiedriski nozīmīgās ēkās Ķekavā veikta pēc 21. novembrī Zolitūdē, Rīgā, notikušās traģēdijas, kad, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagas traumas.