01.10.2013 17:10

Pieturvietas nojumi Ogrē sola atjaunot tikai nākamgad

Autors  Dzintra Dzene; "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sēžot uz soliņa autobusa pieturvietā pie Ogres HES, vairs nekas netraucē raudzīties debesīs, protams, ja nelīst... Sēžot uz soliņa autobusa pieturvietā pie Ogres HES, vairs nekas netraucē raudzīties debesīs, protams, ja nelīst... Dzintra Dzene

Sākoties rudens lietavām, "OVV" redakcijā atskan vairāku satrauktu iedzīvotāju zvani: "Kuram gan radās doma nojaukt autobusa pieturvietas nojumi pie Ogres HES, virzienā uz centra pusi? Tagad lietū un vējā vairs nav kur patverties! Kad plānots atjaunot šo nojumi?" vaicā zvanītāji.

Šos jautājumus uzdevām Ogres novada domes Komunālās nodaļas vadītājai Valentīnai Jahimovičai, kura atzīst, ka patiesi pirms pāris nedēļām pieturvietas nojume tika demontēta, jo bija kļuvusi pasažieriem bīstama. "Ja kādam šī nojume, kura savu laiku jau bija nokalpojusi un arī vizuāli neiederējās kopējā ainā, būtu uzkritusi virsū, domāju, problēmu būtu krietni vairāk. Mūsu darbinieki novērtēja situāciju un nojumi nojauca," viņa skaidro.

Komunālās nodaļas vadītāja norāda, ka šī pieturvieta atrodas privātmāju rajonā, tāpēc pasažieru, kas to izmanto, nav daudz, turklāt stipra lietus gadījumā var patverties otrpus ceļam esošajā pieturvietā, kur nojume ir. Šim viedoklim gan nepiekrīt pieturvietā sastaptie pasažieri. "Jā, iespējams, dienas vidū to, kas šeit gaida autobusu, nav daudz, taču pavisam cita aina ir rīta stundās, jo pieturvietu izmanto Lašupēs dzīvojošie, pārsvarā skolēni, kuri gaidot autobusu. Viņi nu spiesti mirkt lietū. Varbūt arī varētu patverties pieturvietā ielas pretējā pusē, taču tad šeit vajadzētu ierīkot gājēju pāreju, jo no rītiem satiksme ir ļoti intensīva, un, ja, ieraudzījuši autobusu, bērni metīsies pāri ielai, līdz nelaimei var būt tikai viens solis," uzskata pasažiere.

Jautāta, kad pieturvietas nojumi pie Ogres HES plānots atjaunot, V. Jahimoviča skaidro, ka to būs iespējams izdarīt tikai nākamajā gadā, visticamāk, pavasara pusē, jo šim mērķim jāparedz finansējums. "Es saprotu iedzīvotājus, taču nojumes atjaunošanai nepieciešami aptuveni 1500 līdz 2000 latu, un šādu summu ieplānot varēs tikai nākamā gada budžetā. Pasažieri var doties uz nākamo pieturvietu, kura nav tik tālu un kurai ir nojume," norāda Komunālās nodaļas vadītāja.

V. Jahimoviča piebilst, ka šī nebūt nav vienīgā pieturvieta Ogrē, kurai nav nojumes. Tādas, piemēram, nav arī vairākām pieturām Lašupju virzienā. "Arī pie Ogres kapiem bija līdzīga situācija – nojumi nācās demontēt, taču tur 200 – 300 metru attālumā ir autobusa galapunkts ar nojumi. Tagad notiek Jāņa Čakstes prospekta rekonstrukcija, un mēs analizējam, kur pieturvietā nojume būtu vajadzīga un kur nē. Piemēram, ja palikušas tikai divas vai viena pietura līdz pilsētas centram, diezin vai būtu racionāli izveidot nojumi, jo cilvēki šādās pieturvietās reti kad gaida autobusu – viņi laika un naudas ekonomijas dēļ labprātāk izvēlas doties kājām. Nojumes parasti tiek izbūvētas autobusu maršrutu galapunktos vai tur, kur ir liela pasažieru plūsma. Piemēram, nesen beidzās iepirkums, un vēl šogad plānots uzstādīt nojumi pieturvietā Doles ielā, kur tāda nekad agrāk nav bijusi. Nākamgad plānots uzlabot apstākļus arī vairākās citās pieturvietās un, pirmkārt, kā jau minēju, pie Ogres HES," skaidro Komunālās nodaļas vadītāja, aicinot iedzīvotājus izturēties ar sapratni, jo pašvaldības budžets nav bezizmēra.

Redakcijas piebilde. Diemžēl nojumju trūkums daudzās pieturvietās nav vienīgā problēma. Piemēram, 10. maršruta autobusa pieturvietā Dārza ielā, kur nav nojumes, autobusu gaidošajiem dienu var krietni sabojāt ne vien nokrišņi, bet arī ūdens šalts sejā no peļķēm, kādu netrūkst uz ielas braucamās daļas tieši pie pieturas. Un te nu laikam atliek vien cerēt uz labiem laika apstākļiem...