Drukāt šo lapu
30.09.2013 11:21

Būs nauda – čurāsim, nebūs – nečurāsim?

Autors  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jautājums par sabiedrisko tualešu nepieejamību Ogres centrā, it īpaši vakara stundās, aktualizējās pēc vairākām publikācijām, kā arī Ogres novada domes deputātu Egila Helmaņa, Dzintras Mozules un Ilgas Vecziediņas atklātās vēstules.

Tajā deputāti pašvaldības vadībai pārmeta vienaldzīgu attieksmi pret šī jautājuma risināšanu un pieprasīja rast finansējumu jaunas sabiedriskās tualetes celtniecībai Ogrē.

"Neskatoties uz mūsu vairākkārtējiem mēģinājumiem aktualizēt jaunas sabiedriskās tualetes celtniecību Ogres pilsētā, līdz šim esam saskārušies ar dīvainu vienaldzību un jautājuma neizprašanu pēc būtības no pārējo novada domes deputātu puses. Ilgstošie varas nesēji Ogrē vietā un nevietā runā par tūrisma attīstību pilsētā, tajā pašā laikā nespējot vai negribot koncentrēties būtībā elementāru jautājumu atrisināšanā," rakstīja deputāti, pieprasot nekavējoties iekļaut pilsētas budžetā vai tā grozījumos jautājumu par jaunas sabiedriskās tualetes ēkas celtniecības uzsākšanu Ogres pilsētā, pirmsprojekta izstrādes fāzē veikt iedzīvotāju aptauju par šīs sabiedriskās būves optimālo atrašanās vietu, izveidot darba grupu novada domē šī jautājuma koordinēšanai un tālākai virzīšanai, kā arī uzdot P/A "Mālkalne" sagatavot savus priekšlikumus šajā jautājumā.

Apsver iespēju izvietot pārvietojamās tualetes
Atbildot uz deputātu pieprasījumu, pašvaldības amatpersonas informē, ka šobrīd Ogres pilsētas centrā tualetes publiski pieejamas Ogres dzelzceļa stacijā, Ogres autoostā, Ogres novada Kultūras centrā, kā arī Ogres novada pašvaldības ēkā. Ņemot vērā to, ka šīs tualetes nav pieejamas nakts stundās, pašvaldība apsver iespēju izvietot stacionāras tualetes pašvaldībai piederošos nekustamos īpašumos, piemēram, stacijas laukumā (Skolas ielā 2b) vai teritorijā pie Ogres Kultūras centra (Brīvības ielā 11, Ogres Mākslas skolas pagalma pusē), kas darbotos nepārtraukti.

Pārvietojama publiska tualete šobrīd funkcionē Skolas ielā, autobusa galapunktā, kā arī vasaras sezonā tās ir izvietotas peldvietās pie Ogres Vecupes un Ogres upes 2.dambja, bijušās Kartonfabrikas rajonā. Publiskā tualete Mālkalnes prospektā 1b, kas tika izbūvēta bijušajā kanalizācijas sūknētavā, šobrīd ir slēgta un pieder privātpersonai. Deputātiem sniegtajā atbildē norādīts, ka, izstrādājot Bērzu alejas rekonstrukcijas skiču projektu, Ogres pilsētā paredzēta jaunas publiskās tualetes vieta Bērzu alejas un Zinību ielas krustojumā.

Ja šāds risinājums tiks uzskatīts par pieņemamu, varētu lemt par tehniskā projekta izstrādi un būvniecību nākamgad. Tāpat arī norādīts, ka, izvērtējot tualešu būvniecības un uzturēšanas izmaksas, iespējams, ka lietderīgāka ir pārvietojamo tualešu noma/uzstādīšana un apsaimniekošana atsevišķās vietās, piemēram, pie Jaunogres dzelzceļa stacijas/autobusu galapunktā, tiesa gan, šajā vietā divas pārvietojamās tualetes jau tikušas nozagtas.

P/A "Mālkalne" piedāvā astoņas tualešu izvietošanas vietas
Savu redzējumu par sabiedrisko tualešu izvietošanas iespējām snieguši arī P/A "Mālkalne" darbinieki. Viņuprāt, sabiedriskās tualetes varētu atrasties uz zemes gabala Mālkalnes prospektā 34 (Tīnūžu ielas pusē, līdzās topošajam apļveida krustojumam), Brīvības ielā 107, Amatnieku ielā 1A, Brīvības ielā 11, Mālkalnes prospektā 1b, Ausekļa prospektā 2 un Skolas ielā 20 vai 25.

P/A "Mālkalne" direktors Aigars Roze norāda arī, ka praktiski visā Ogres pilsētas centrālajā daļā pieejami pilsētas kanalizācijas un ūdens apgādes tīkli, līdz ar to sabiedriskās tualetes izbūves vietas jautājums vispirms risināms no zemes īpašumtiesību aspekta, tas ir, jāizvēlas zemes gabali, kur pašvaldībai būtu tiesības veikt būvniecību.

Pašvaldībai maciņš ir viens
Komentējot minēto situāciju portālam www.ogrenet.lv, E. Bartkevičs pārmeta atklātās vēstules autoriem, ka viņi agrāk neesot iesnieguši nevienu ierosinājumu par tualešu būvniecību Ogrē. (Te nu gribētos jautāt, cik šādu priekšlikumu izteicis viņš pats).

Pašvaldības vadītājs gan atzīst, ka sabiedrisko tualešu jautājums Ogres pilsētā ir aktuāls, tomēr, viņaprāt, pilsētas centrā vismaz dienas laikā tualetes ir pieejamas, piemēram, Ogres Kultūras centrā pat līdz pulksten 23. E. Bartkevičs norāda, ka šobrīd notiek sarunas ar AS "Latvijas Dzelzceļš" pārstāvjiem, lai pagarinātu stacijas tualetes darba laiku, kas, tāpat kā tualete Ogres autoostā, šobrīd strādā tikai līdz pulksten 19.

Mērs norāda, ka viens no risinājumiem varētu būt arī pārvietojamo bioloģisko tualešu izvietošana pilsētas teritorijā, piemēram, starp autoostas ēku un dzelzceļu, un tā varētu darboties diennakts režīmā. Saistībā ar finansējuma piešķiršanu jaunu tualešu būvniecībai E. Bartkevičs teic, ka lēmumu pieņem nevis domes priekšsēdētājs vienpersoniski, bet gan visi domes deputāti. "Ja finansējums šim mērķim tiks piešķirts, tad tualešu būvniecības ieceri varēs realizēt, taču nedrīkst aizmirst, ka mūsu kopējais maciņš ir viens un, būvējot un uzturot papildu tualetes, nāksies samazināt līdzekļu apjomu citām no pašvaldības budžeta finansētajām jomām," skaidro pašvaldības vadītājs. Tomēr jautājums, kas un kad varētu lemt par finansējuma piešķiršanu tualešu jautājuma atrisināšanai, tā arī paliek neskaidrs.