Kļūda
  • JUser: :_load: nav iespējams ielādēt lietotāju ar id: 1341
12.07.2013 15:36

Novadnieki savām pašvaldībām pagaidām uztic sīkus darbiņus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Novadnieki savām pašvaldībām pagaidām uztic sīkus darbiņus www.kekava.lv

Pašlaik Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Ropažu un Siguldas novada pašvaldības mājaslapās pieejams interaktīvs līdzdalības rīks, kas ar kartes palīdzību ļauj novadu iedzīvotājiem pievienot kādu vietu, kur nepieciešama vides sakārtošana vai pilnveidošana.

Kurš gan vislabāk pārzinās savu novadu un to, kas tam nepieciešams, ja ne paši iedzīvotāji, kuri tajā dzīvo un vislabāk redz gan tā skaistumu, gan vajadzības vai nepilnības. Iedzīvotāji šad un tad izsaka savas pretenzijas vai vēlējumus, bet bieži vien viņu balss izskan tukšumā.

Tieši šī iemesla dēļ pagaidām piecu novadu – Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Ropažu un Siguldas – mājaslapās izveidota interaktīva karte, kurā iespējams izklāstīt kādu sasāpējušu problēmu vai atbalstīt citu ideju sava novada attīstībai un labiekārtošanai. Tāpat kā Rīga nekad nebūs gatava, arī šiem novadiem ir jāturpina sevi vienmēr pilnveidot, un parasti vislabākais ir sākt ar mazumiņu, piemēram, parkā jāizveido jauni celiņi, jāpapildina soliņu skaits vai jāiekārto kāda krāšņa puķudobe, bet pie lielveikala joprojām nav divriteņu stāvvietas. It kā sīkumi, bet, kad šīs mazās lietiņas tiek sakārtotas, prieks un apmierinājums ir visiem – gan ierosinātājiem, ka viņi ir saklausīti, gan pārējiem.

Visaktīvākā šā rīka izmantošana pašreiz novērojama Ādažos, kur norādītas 27 vietas ar dažādiem priekšlikumiem un idejām, kuras pašvaldība arī ņēmusi vērā. Tāpat Ķekavas novads neatpaliek – 26 punkti, kur veikti uzlabojumi, taču visvairāk pašvaldības padarīto darbu ir Siguldas novadā. Tie ir 57 ierosinājumi un veiksmīgi padarīti darbi.

Pieteikto ierosinājumu tematika ir visai dažāda, bet galvenokārt tie ir lūgumi uzstādīt atkritumu urnas, nozāģēt bīstamus kokus vai krūmus, uzlabot ielu apgaismojumu, salabot gājēju ietves un uzlikt ceļazīmes. Tie, protams, ir lūgumi, kas skar pašas elementārākās iedzīvotāju vajadzības un, kad tās būs sakārtotas, varbūt iedzīvotāji sāks ierosināt arī nopietnākas lietas – tilta labošanu, māju fasāžu restaurēšanu un tamlīdzīgi.

Mārupes novadā pagaidām iesniegts tikai viens pieteikums – uzstādīt āra vingrošanas rīkus, bet Ropažu novada iedzīvotāji vēlas, lai tiktu izveidots veloceliņš gar šoseju Inčukalns–Ropaži–Ikšķile. Varbūt tik neliela aktivitāte nozīmē to, ka šajos novados viss jau ir ideāli? Visticamāk, tomēr, ka cilvēki vēl nav informēti par šo interaktīvo karti, kā arī par to, ka pašvaldības viņu idejas un priekšlikumus tiešām ņems vērā.

Jebkurā gadījumā ideja atzīstama par labu esam. Galu galā – ikvienam gribas dzīvot, strādāt un atpūsties skaistā un sakoptā vidē, bet zvanīt pa telefonu vai rakstīt vēstules un tad gaidīt uz tām atbildes ne vienmēr ir tā pati patīkamākā nodarbošanās. Tagad ir iespēja lietot mūsdienīgākus paņēmienus, dodoties uz sava novada mājaslapu un pievienojot savu ierosinājumu vai piedāvājot savai pašvaldībai šo iedzīvotāju līdzdalības ideju.