Drukāt šo lapu
07.01.2013 07:30

Policijas priekšnieks: Olainē nav kļuvis bīstamāk

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Olaines iecirkņa priekšnieks Kaspars Ramma atzīst, ka sešu cilvēku saduršana decembra vidū ir kaitējusi pilsētas reputācijai, taču neliecina par kriminogēnās situācijas pasliktināšanos.

"Ir it kā "klusas" pašvaldības, kurās notiek dubultslepkavības. Olaines iecirknī šogad nav reģistrēta neviena slepkavība. Diemžēl tas, kas notika 16. decembrī, pilsētas vārdam ir radījis negatīvu fonu," uzskata Olaines galvenais policists.

Atskatoties uz 16. decembra vakara notikumiem, kad kāds vīrietis neilgā laikā uz ielas sadūra sešus cilvēkus, K. Ramma uzskata, ka policijas darbinieki rīkojušies precīzi un profesionāli, un, raugoties no šodienas viedokļa, neko būtisku nebūtu iemesla darīt citādi.

"Operācijā bija iesaistīti 35 policijas darbinieki, arī trīs speciālo uzdevumu vienības "Alfa" ekipāžas. Vēlāk dzirdēju pārmetumus, ka esam turpinājuši patrulēt arī nākamajā dienā pēc aizdomās turamā aizturēšanas. Man tas liekas dīvaini. Sanāk – ja nepatrulējam, ir slikti, ja patrulējam, atkal slikti?" sarūgtināts izklausās Olaines iecirkņa priekšnieks.

Pēc K. Rammas domām, pārbaudīšanas vērta būtu informācija, kas asiņaino notikumu dienā un drīz pēc tam parādījusies šur tur internetā – ka esot vēl citi sadurtie, ka policija neesot aizturējusi īsto. Turklāt līdzīgas baumas izplatās vēl joprojām. "Nezinu, bet varbūt kāds to dara tīšām. Tajās dienās gan bija arī citi piemēri. Cilvēki tiešām bija kļuvuši uzmanīgāki, biežāk nekā parasti zvanīja mums, un pēc saņemtās informācijas mums operatīvi izdevās atklāt vairākas zādzības."

"Olaines dūrēja" lietu K. Ramma konkrētāk komentēt atturējās. Arī tāpēc, ka to izmeklē nevis Olaines iecirkņa, bet Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes darbinieki. "Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis pēc tam izteicās, ka trešo šādu gadījumu Olainē negribētu piedzīvot. Varu viņam tikai piekrist," piebilda policijas vadītājs.

Valsts policijas Olaines iecirkņa pārziņā ir ne tikai Olaines pilsēta un novads, bet arī Mārupes un Babītes novadi. Kaspars Ramma stāsta, ka noziedzības ziņā starp šīm teritorijām ir diezgan liela atšķirība. Precīza statistika par aizvadīto gadu tiks apkopota līdz janvāra beigām, taču zināmas tendences jau ir iespējams novērot.

"Mūsu iecirknī ir reģistrēti trīs smagu miesas bojājumu nodarīšanas gadījumi, un visi šie trīs noziegumi ir atklāti. Diezgan daudz ir zādzību – Olainē pārsvarā no tirdzniecības vietām, bet Mārupes novadā diezgan bieži ir gadījumi, kad cilvēki aizbrauc no uzpildes stacijām, nesamaksājuši par degvielu. Zādzības no vasarnīcām un dārza mājiņām vairāk ir Olainē, no privātmājām – Mārupē un Babītē. Mašīnas vairāk zog Mārupes pusē. Olainē policija ir uz vietas, arī pati pilsēta kompaktāka – šeit autozagļiem rīkoties būtu grūtāk. Esam likvidējuši arī 13 točkas – galvenokārt Olainē."

Lai gan Olaines novads visu aizvadīto gadu bijis stabils līderis ugunsgrēku skaita ziņā, gadījumu, ko policijai būtu jāizmeklē pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta aicinājuma, ir maz.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ievērojami palielinājies ar narkotikām saistīto noziegumu skaits – 2011. gadā tādu bija divdesmit, pagājušajā gadā jau 36. Vai narkomānu kļuvis vairāk, vai arī policisti sākuši strādāt labāk?

"Gan viens, gan otrs," uzskata K. Ramma. "Kadru mainība mūsu iecirknī ir maza – dažu pēdējo gadu laikā aizgājuši tikai trīs cilvēki. Līdz ar to policisti šeit ir iedzīvojušies, apguvuši apstākļus, vienkārši kļuvuši profesionālāki un pieredzējušāki. Par narkotikām gan jāteic – šāda statistika varētu būt saistīta arī ar to, ka pagājušajā gadā uz brīvām kājām atgriezās zināms skaits par narkotiku uzglabāšanu un tirdzniecību agrāk aizturēto."

Kopumā Kaspars Ramma ir pārliecināts, ka noziedzības ziņā uz Latvijas fona Olaini izcelt īpaši nav nekāda pamata. "Olainē dzīvoju un strādāju no 1991. gada, tāpēc atļaušos apgalvot – pilsēta ir mierīga un sakopta."