Drukāt šo lapu
07.01.2018 15:47

Rosība Zaķumuižas jaunbūvē šķita aizdomīga

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nelegālā amfetamīna ražotne Zaķumuižā bijusi pietiekami profesionāli aprīkota. Nelegālā amfetamīna ražotne Zaķumuižā bijusi pietiekami profesionāli aprīkota. Valsts policija

Salīdzinoši rāmajā pagājušā gada nogalē Pierīgas vārds visai skaļi izskanēja kriminālajās hronikās. Policija atrada nelegālu amfetamīna ražotni, kas bija ierīkota neapdzīvotā privātmājā Ropažu novadā, un izņēma aptuveni 45 kilogramus narkotiskās vielas.

Ropažos pārspēts izņemtā amfetamīna melnais rekords
Tūlīt pēc nelegālās amfetamīna ražotnes uziešanas Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšnieks Andrejs Siņavins paziņoja, ka izņemts teju četras reizes vairāk nelegālā ražojuma nekā vidēji visa gada laikā, piebilstot, ka vidēji gadā policija no aprites izņem aptuveni 10 kilogramu amfetamīna, kas melnajā tirgū maksātu aptuveni 600 000 eiro. Savukārt, lai šādu laboratoriju ierīkotu, noziedznieki esot iztērējuši apmēram 150 000 eiro.

Iepriekš līdzīga ražotne Latvijā uzieta pirms diviem gadiem, bet toreiz tā nav bijusi tik profesionāli aprīkota. Savukārt tikko uzietajā strādājis organizēts grupējums ar starptautisku raksturu. Izmeklēšanā secināts, ka bandā darbojušies arī ārvalstnieki, kurus policija ar ārzemju kolēģu palīdzību vēl meklē.

Visi ceļi ved uz Zaķumuižu
Lai uzzinātu ropažnieku viedokli par tuvākajā apkaimē notikušo, uzreiz pēc nelegālā amfetamīna rūpala likvidēšanas "Rīgas Apriņķa Avīze" uzrunāja vairākus novada iedzīvotājus. Lielākā daļa aptaujāto raustīja plecus, atzīstot, ka ziņa par amfetamīna ražotnes slēgšanu viņiem bijusi gluži kā sniegs uz galvas – Ropažu novads esot pietiekami liels, un kā gan varot zināt, kas kurā stūrī notiek. Turklāt tādas lietas jau neviens nedara, visiem redzot, bilda Ropažu iedzīvotāji.

Šoreiz notikumu epicentrs bijis Zaķumuižā. Turklāt jaunbūve, kuras pagrabstāvā ražots amfetamīns, pavisam nav paslēpusies meža biezoknī – tā atrodas pietiekami atklātā vietā, gandrīz blakus vienai no galvenajām autobusu pieturām Zaķumuižā.

Kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" skaidroja policijai tuvu stāvoši avoti, šāda vietas izvēle nav bijusi nejauša. Ļaudīm ar nelabiem nolūkiem Zaķumuiža ir interesanta kaut vai tāpēc, ka atrodas pavisam netālu no autoceļa "Via Baltica". Tas garantē iespēju īsā laikā nokļūt tālu gan ziemeļu, gan dienvidu virzienā, jo rūpals, kā atzinusi policija, bijis ar starptautisku vērienu.

Ražotne atradās netālu no autobusa pieturas
Ja amfetamīna pagrīdes ražotne būtu iekārtota kādā vientuļā Ropažu novada meža nostūrī, tā noteikti pievērstu lielāku uzmanību nekā vieta, kas atrodas galvaspilsētai tuvā ciematā netālu no autobusa pieturas, kur ik stundu piestāj vairāki satiksmes autobusi, uzzināja "Rīgas Apriņķa Avīze". Tomēr šoreiz vietējiem iedzīvotājiem šķitis aizdomīgi, kāpēc jaunbūvē, kurā faktiski uz vietas neviens nav dzīvojis, ik pa laikam parādās cilvēki, kuri pilnīgi noteikti nav ēkas īpašnieki. Tieši tāpēc vienam otram radies jautājums, ko tad svešinieki tur dara – varbūt ieradušies kaut ko nozagt?

Un tas patiesībā ir stāsts par to, vai un cik daudz iedzīvotāji, domājot par savu drošību, uzticas policijai.

Tas arī bijis viens no iemesliem, kādēļ nelegālā laboratorija varējusi darboties tikai aptuveni divus mēnešus – līdz brīdim, kad policija, pateicoties iedzīvotāju norādēm, to atklāja. Arī lielākā daļa nelegāli saražoto narkotisko vielu uzreiz nonākusi policijas rokās.

Pārējais jau ir zināms: policija aizturēja trīs 30–50 gadus vecus vīriešus, no kuriem vienam piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Visi aizturētie ir Latvijas pavalstnieki un jau iepriekš nonākuši policijas redzeslokā, taču saistībā ar citiem noziegumiem. Viena persona iepriekš tiesāta par mantiskajiem noziegumiem, bet ne tādiem, kas saistīti ar narkotisko vielu nelegālo apriti.

Latvija nav amfetamīna lielvalsts
Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Raimonds Kronbergs uzreiz pēc operācijas Ropažu novadā pastāstīja, ka amfetamīns ticis ražots ziemeļvalstu tirgum.

Lai gan tautā klīst teiksmaini nostāsti par to, kas tik savulaik padomju armijas vajadzībām nav ražots, piemēram, Olainē, un pat apgalvots, ka tehnoloģijas ir saglabājušās, policijas pārstāvji teic, ka Latvijā amfetamīns nav pārāk izplatīts. Turklāt sods par narkotiku ražošanu lielos apjomos ar nolūku saražoto tirgot ir visai bargs – pat 15 gadus ilgs cietumsods.

Ropažu novada amfetamīna ražotne pērn gan nav bijusi vienīgais lielais policijas guvums. Nesen likumsargi uzgāja metadona ražotnes Allažu un Taurupes pagastā. Arī šeit narkotikas ražotas ārvalstu tirgum.

Tāpat jau vēstīts par marihuānas audzēšanu Pierīgā – tā, piemēram, 2014. gada maijā Salaspils novadā tika atrasta īpaši iekārtota marihuānas audzētava un tās īpašniekam konfiscēti 610 grami kaltētas marihuānas.

Rezumējot ir jākonstatē, ka noziedzīgas peļņas tīkotāji par savu nolūku realizēšanas vietu relatīvi bieži izvēlas tieši galvaspilsētai tuvos novadus. Tas vēlreiz mudina būt uzmanīgiem, redzot apkārtnē ļaudis un automobiļus, kuru atrašanās iemels konkrētā vietā ir neskaidrs.