Drukāt šo lapu
21.04.2017 12:42

Vācijas policija aizturējusi aizdomās turamo par uzbrukumu Dortmundes "Borussia" autobusam

Autors  BNS/DPA/DW
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vācijas policija aizturējusi aizdomās turamo par uzbrukumu Dortmundes "Borussia" autobusam ekrānšāviņš no bild.de

Vācijas policija aizturējusi aizdomās turamo saistībā ar pagājušajā otrdienā notikušo uzbrukumu Dortmundes futbola komandas "Borussia" autobusam, vēsta vietējie mediji.

Vācijas prokurori paziņojuši, ka aizdomās par sprādzienu sarīkošanu aizturēts 28 gadus vecs Krievijas un Vācijas pilsonis Sergejs V, kurš uzbrukumu sarīkojis finansiālu apsvērumu vadīts un nav saistīts ar ekstrēmistiem.

Vīrietis aizturēts policijas operācijā netālu no Tībingenes pilsētas Bādenes-Virtembergas federālajā zemē.


Kā vēsta tabloīds "Bild", aizdomās turamais ar uzbrukumu bija cerējis izraisīt futbola kluba akciju cenu kritumu un uz to nopelnīt. Avīze raksta, ka, atbilstoši izmeklētāju versijai, aizdomās turamais 9.aprīlī apmeties futbola komandas viesnīcā un tur internetā uzbrukuma dienā iegādājies kluba akciju opcijas 78 000 eiro vērtībā. Viņa plāns bija spekulēt uz Dortmundes kluba akciju cenas krišanos un ievērojama krituma gadījumā viņš varētu nopelnīt līdz četriem miljoniem eiro.

Kā raksta "Bild", uzmanību aizdomās turamajam pievērsuši viesnīcas darbinieki. Viņiem šķitis dīvaini, ka pēc sprādzieniem, kad viesnīcā izcēlusies panika un veikta evakuācija, vīrietis mierīgi devies uz viesnīcas restorānu un pasūtījis steiku.

Tāpat viņš ievācoties nav bijis apmierināts ar pirmo piedāvāto istabu un pieprasījis numuru ar skatu uz ielu. Viņš ievācies istabā viesnīcas augšējā stāvā, no kurienes bija redzama iela un no kurienes varēja iedarbināt spridzekļus.

Trīs spridzekļus aizdomās turamais noslēpis krūmos pie viesnīcas futbola komandas autobusa iespējamajā maršrutā un tos iedarbinājis attālināti.

Aizdomās turamais varasiestāžu redzeslokā atradies apmēram nedēļu.

Viņam izvirzītas apsūdzības slepkavības mēģinājumā, eksplozijas izraisīšanā un nopietnu miesas bojājumu nodarīšanā.

"Bild" ziņo, ka policija meklē divus iespējamos aizdomās turamā līdzzinātājus, kuri savākuši iznomāto automašīnu, ar kuru uz Dortmundi aizvesti spridzekļi.

Kā ziņots, pirms 11. aprīlī gaidāmās UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfināla pirmās spēles mājinieku komandas "Borussia" autobuss cieta trīs sprādzienos, kā rezultātā mačs tika atcelts.

Šajos sprādzienos cieta Dortmundes kluba spāņu aizsargs Marks Bartra, kurš tika aizvests uz slimnīcu, un policists, kurš eskortēja autobusu, kad tas izbrauca no viesnīcas. Spēlētājam gan nopietni savainojumi netika konstatēti, vien traumēta roka, un viņam slimnīcā tika veikta rokas locītavas operācija.

Izmeklētāji notikuma vietā atrada trīs identiskas vēstules, kurā atbildību par uzbrukumu uzņēmās kāds islāmistu grupējums, paziņojot, ka tā esot atriebība par Vācijas dalību operācijās pret teroristisko organizāciju "Islāma valsts" Irākā un Sīrijā. Vēstulēs pieprasīta Vācijas izlūklidmašīnu "Tornado" atsaukšana no Tuvajiem Austrumiem un Ramšteinas ASV Gaisa spēku bāzes slēgšana.

Izmeklētāji pieļāva iespēju, ka nozieguma vietā atstātās vēstules var būt mēģinājums uzvest izmeklētājus uz "viltus pēdām", jo iepriekš islāma ekstrēmistiem nav bijusi raksturīga paziņojumu atstāšana nozieguma vietā.

Federālā prokuratūra izteica arī "nopietnas šaubas" par otra, tīmeklī izplatītā paziņojuma autentiskumu, ar kuru atbildību par uzbrukumu futbolistiem uzņēmušies kreisie ekstrēmisti, apgalvojot, ka komanda neesot atbilstoši reaģējusi uz rasistiskiem incidentiem spēļu laikā.