Drukāt šo lapu
23.05.2012 11:11

Bijušais Baložu mērs plāno pārsūdzēt apgabaltiesas spriedumu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bijušais Baložu pilsētas domes vadītājs Andis Adats Bijušais Baložu pilsētas domes vadītājs Andis Adats arhīvs

Rīgas apgabaltiesa atstājusi negrozītu Rīgas rajona tiesas 2011. gada 28. novembra spriedumu daļā par domes sēdes protokola viltošanā apsūdzētā bijušā Baložu pilsētas domes vadītāja Anda Adata notiesāšanu.

Pilns 22. maijā pasludinātā apgabaltiesas nolēmuma teksts būs pieejams 6. jūnijā, bet pēc tam desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākās tiesas Senātā, ar atsauci uz Rīgas apgabaltiesas preses sekretāru Aigaru Bērziņu ziņo aģentūra LETA.

Apgabaltiesa Adata un līdzapsūdzētās Velgas Kūkumas krimināllietu izskatīja apelācijas kārtībā. Daļā par Kūkumas notiesāšanu viņai nelabvēlīgais spriedums atcelts.

A.Adats sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" savu vainu neatzina un plāno spriedumu pārsūdzēt, taču galīgo lēmumu pieņems pēc iepazīšanās ar nolēmuma tekstu un tiesas sprieduma motivāciju.

"Man nav saprotama situācija, kad dokumentu ir parakstījuši divi cilvēki, bet vainīgs ir tikai viens. Konkrētajā situācijā es centos novērst interešu konfliktu un, ja to nebūtu darījis, mani varētu apsūdzēt par korupcijas veicināšanu," apgalvo Adats, kurš arī uzskata, ka viņa gadījumā tiek radīts precedents iespējamām līdzīgām situācijām gan pašvaldību, gan valsts līmenī.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas rajona tiesa pērn 28.novembrī Adatam piesprieda naudassodu 15 minimālo mēnešalgu jeb 3000 latu apmērā. Savukārt Kūkumai tiesa piemēroja naudassodu trīs minimālo mēnešalgu jeb 600 latu apmērā. Vēlāk minēto spriedumu pārsūdzēja gan Adats, gan Kūkumas advokāte, tāpēc lieta nonāca Rīgas apgabaltiesā, informēja LETA.

Kriminālprocess par domes amatpersonas un darbinieces pretlikumīgajām darbībām tika sākts 2008. gada februārī. Kriminālprocesa materiāli liecina, ka 2008. gada janvārī Baložu pilsētas domes priekšsēdētājs ar domes darbinieces atbalstu viltojis ierakstu domes sēdes protokolā par balsošanas rezultātiem jautājumā par darba samaksas nolikumu.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecināja, ka, izskatot minēto jautājumu, deputātu balsojumā tika pieņemts lēmums ar piecām balsīm "par" un divām "pret", apstiprinot darba samaksas nolikumu. Izvērtējot pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtos pierādījumus, secināts, ka pašvaldības vadītāja parakstītais domes sēdes protokols ir viltots - tajā norādīts, ka lēmums nav pieņemts, "pret" balsojot diviem un "par" tikai trīs deputātiem, bet diviem nepiedaloties, tostarp pašvaldības vadītājam.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosināja saukt pie kriminālatbildības Baložu pilsētas domes vadītāju par dokumenta viltošanu, ko izdarījusi valsts amatpersona mantkārīgā nolūkā, bet domes darbinieci – par tās atbalstīšanu.