Drukāt šo lapu
22.05.2012 13:37

Siguldas un Garkalnes novadā neitralizēti spridzekļi, atjaunota dzelzceļa satiksme

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Otrdien Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas karavīru grupa neitralizējusi divus bīstamus spridzekļus pie dzelzceļa līnijas Rīga – Cēsis.

Garkalnes novadā, netālu no dzelzceļa stacijas "Ropaži" speciālisti atrada padomju laika 82 milimetru mīnmetēju mīnu. Savukārt Siguldas novadā, dzelzceļa posmā Sigulda – Līgatne trīs metrus no sliedēm tika atrasta prettanku mīna. Šajā posmā uz pārbrauktuves tika apturēta satiksme, kas, karavīriem pabeidzot darbus, tika atjaunota.

3.Zemessardzes novada štāba sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Tamuļone informēja, ka sprādzienbīstamie priekšmeti zemē, visticamāk, saglabājušies no Otrā pasaules kara. Otrdien tie veiksmīgi tika neitralizēti Ādažu poligonā.

"Līdzīgus izsaukumus NMN rotas karavīri saņem gandrīz katru dienu. Kopš gada sākuma tādu bijis jau 371, un tikai retu reizi izrādās, ka kāds ir muļķīgi pajokojis vai atrastais priekšmets nav bīstams," pastāstīja Z.Tamuļone.

Pēc viņas vārdiem, šāgada statistika liecina, ka Pierīgas reģions līdz ar vietām, kur savulaik notikusi aktīva karadarbība, ir teritorijas, kur sprāgstvielas atrod visbiežāk.

Pavasarī, kad aktīvi tiek veikti dažādi zemes apstrādes darbi, bieži tiek atrasti aizdomīgi priekšmeti, tāpēc Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un, atrodot šādus priekšmetus, tos neaiztikt. Par tiem jāziņo tuvākajā policijas nodaļā vai pa telefonu 112. Pēc informācijas saņemšanas uz notikuma vietu dosies NMN speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs.