Drukāt šo lapu
26.03.2012 16:45

Attaisno žurnālistes, pret kurām vērsās lietā par Babītes uzņēmēju slepkavībām iesaistītie

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attaisno žurnālistes, pret kurām vērsās lietā par Babītes uzņēmēju slepkavībām iesaistītie arhīvs

Rīgas apgabaltiesa 26. martā attaisnoja divas savulaik pazīstamas žurnālistes – Tatjanu Fastu un Intu Lasi – apsūdzībās par neslavas celšanu medijos.

Apsūdzības pret Fastu, Lasi, kā arī savulaik nogalināto uzņēmēju Andra Ķurbja un Mihaila Gerulas atraitnēm Astrīdu Ķurbi un Natāliju Gerulu bija izvirzījuši liela apmēra krāpšanā apsūdzētie Genadijs un Rita Tovancevi, kā arī abi viņu dēli, raksta aģentūra LETA. T. Fasta savulaik bijusi laikraksta «Telegraf» galvenā redaktore, bet I.Lase - kādreizējā Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta galvenā redaktore.

Rīgas rajona tiesa, izskatot šo lietu pirmajā instancē, 2010. gada 8. martā apsūdzētās sievietes attaisnoja, bet cietušie šo spriedumu pārsūdzēja, tāpēc lieta nonāca Rīgas apgabaltiesā. Tovancevi vēlējās, lai tiesa apsūdzētajām piespriež naudassodus.

Abi nogalinātie uzņēmēji Gerula un Ķurbis savulaik bija iesaistīti tiesvedībā ar Tovanceviem par īpašumiem Babītē, taču 2005. gada nogalē tika nogalināti. Viņu atraitnes pēc tam vērsās Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu nodrošināt liecinieku aizsardzības programmu, jo Tovancevi viņām esot draudējuši. Abas sievietes par to stāstīja arī «Telegraf» un LTV raidījuma «De facto» žurnālistiem.

2007. gada maijā Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Juris Juriss sāka kriminālvajāšanu pret Tovanvecu un viņa sievu Ritu par 16 personu apkrāpšanu lielā apmērā darījumos ar nekustamajiem īpašumiem Babītes pagastā. Pret Tovanceviem sākti kopumā vairāk nekā desmit kriminālprocesi par līdzīgiem nodarījumiem.