Drukāt šo lapu
22.01.2014 10:02

Getliņos un Ulbrokā māju dūmvados deguši sodrēji

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Getliņos un Ulbrokā māju dūmvados deguši sodrēji arhīvs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) otrdien Pierīgā saņēmis trīs izsaukumus, divi no tiem bijuši par dzīvojamo ēku dūmvados degošiem sodrējiem.

Otrdien no rīta šāds izsaukums saņemts no kādas divstāvu dzīvojamās mājas Salaspils novada Getliņos, bet vakarā, visticamāk, neiztīrīta dūmvada dēļ ugunsgrēks bija izcēlies divstāvu ēkā Ulbrokā, Acones ielā. Ugunsdzēsēji otrdien devušies arī uz kādu kokapstrādes uzņēmumu Inčukalnā, kur bija aizdegusies šķeldošanas iekārta.

VUGD atgādina, ka, sadegot jebkuram cietajam kurināmajam, uz skursteņa iekšējās virsmas veidojas kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi, kas, laikus nenotīrīti, labākajā gadījumā samazina apkures ierīces darbības efektivitāti, bet sliktākajā gadījumā var izraisīt intensīvu šo produktu degšanu.

Aizdegšanās ātri izplatās pa visu dūmeņa iekšējo virsmu, vienlaikus ievērojami paaugstinot temperatūru tajā. Tas var radīt plaisas visa mūrētā dūmeņa korpusa biezumā, ārējo apvalku ieskaitot, tā paverot ceļu karstajām dūmgāzēm un liesmām uz degtspējīgām sienu, griestu un jumta konstrukcijām.

Lai izvairītos no nelaimes un varētu droši uzturēt siltumu, kurinot malkas, gāzes vai cita veida apkures ierīci, reizi trijos gados jāapseko dūmvadu, dūmeju un dūmkanālu tehniskais stāvoklis. To drīkst veikt sertificēti skursteņslauķi. Sodrējus no dūmeņiem, krāšņu un pavardu dūmkanāliem iztīra pirms apkures sezonas sākuma un apkures sezonā ne retāk kā reizi mēnesī.