Drukāt šo lapu
24.02.2017 10:19

Viedoklis. Pierīgas skolas gaida "Latvijas skolas somu" ar nosacījumu, ka piedāvājums būs jēgpilns

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis. Pierīgas skolas gaida "Latvijas skolas somu" ar nosacījumu, ka piedāvājums būs jēgpilns "Rīgas un Apriņķa Avīze"

No 2018. gada septembra Latvijas skolās tiks īstenots projekts "Latvijas skolas soma". Tā ir sen lolota iecere, kas valsts simtgades kontekstā sakustējusies un pārtop reālā darbībā. Projekta mērķis ir dāvināt izzinošas ekskursijas un kultūras pieredzi 200 tūkstošiem skolēnu.

Integrētās mācību programmas izveidei, transporta un ieejas biļešu segšanai paredzēti 13,5 miljoni jeb 40 % no valsts simtgadei plānotā papildu finansējuma piecu gadu periodā, katram skolēnam gadā atvēlot 17 eiro.

"Rīgas un Apriņķa Avīze" lūdza Pierīgas skolu vadītājiem raksturot pašreizējo situāciju un izteikt viedokli par projektu "Latvijas skolas soma".

Allažu pamatskolas direktore Sandra Tukiša:
Projektu "Latvijas skolas soma" savā skolā vēl neesam apsprieduši, un pie mums nav bijusi ne aptauja, ne iespēja izteikt savas vēlmes. No tā, cik zinu par šo projektu, varu spriest, ka tas noteikti būs vērtīgs un dos iespēju skolēniem doties vēl papildus kādā mācību ekskursijā. Līdz šim katra klase vismaz divas reizes gadā cenšas izbraukt kādā ekskursijā, no kurām vienu apmaksā pašvaldība, otru – bērnu vecāki.

Parasti šie otrie braucieni ir novada robežās, jo mums pašiem ir daudz ko redzēt un varam izbraukāt ar pašvaldības satiksmes autobusu. Klasēm ir iespēja arī piedalīties konkursā "Gada klase", kur uzvarētāji katrā vecuma grupā balvā saņem ekskursiju. Piemēram, pagājušajā gadā 8. klase uzvarēja un tika uz Lietuvu.

Mācību ekskursijas plānojam mērķtiecīgi, piemēram, pagājušajā gadā centāmies, lai visas jaunākās klases apmeklē Dabas muzeju, bet vecākās – Tīreļpurvu. Arī citkārt galamērķus izvēlamies secīgi, lai nesanāk situācijas, ka mazākajās klasītēs bērns tiek aizvests uz Ventspili, bet pirms tam nav pabijis Vecrīgā.

Protams, bērni labprāt dotos ekskursijās biežāk, viņiem patīk teātris un interaktīvas nodarbes, tāpēc "Skolas somas" projekts būs labs atbalsts. Tagad bērniem modē ir izlaušanās spēles, jo viņiem patīk šāda veida interaktīvās aktivitātes.

(No Allažiem līdz Rīgai ir 50 kilometru, skolā mācās 106 skolēni.)

Garlība Merķeļa Lēdurgas pamatskolas direktore Maija Kalniņa:
Ļoti gaidām šo projektu, jo tas dos iespēju vēl vienu papildu reizi doties mācību ekskursijās. Līdz šim katra klase vismaz divas reizes gadā devās kādā braucienā, turklāt vienu no tiem daļēji apmaksā pašvaldība (pusi ceļa naudas un ieejas biļeti 10 eiro vērtībā) – tad parasti dodamies uz Rīgu, kur apmeklējam teātri, izstādi vai citu kultūras pasākumu. Izbraucienus kā balvu var nopelnīt arī dažādos konkursos.

Vai mums ir sapnis, ko varētu piepildīt "Skolas somas" projekts? Vēl neesam par to domājuši, jo šobrīd esam aizņemti ar darbu plānošanu, ko mēs paši varam izdarīt Latvijas labā, sagaidot valsts simtgadi.

(No Lēdurgas līdz Rīgai ir 80 kilometru, skolā mācās 70 skolēnu.)

Mālpils novada vidusskolas direktores amata pienākuma izpildītāja Lilita Jomerte:
Ļoti gaidām šo projektu. Uzskatu, ka tā ir ļoti apsveicama iniciatīva, bet ar nosacījumu, ka šīs ekskursijas muzejos būs jēgpilnas, interaktīvas – lai nav tikai ekspozīciju apskate. Sagaidām, ka muzeji būs gatavi uzņemt skolēnu grupas un piedāvās interaktīvas un jēgpilnas programmas, atbilstošas skolēnu vecumam.

Šobrīd katra klase vismaz divas reizes gadā dodas mācību ekskursijā, vienai no tām pašvaldība sedz transporta izdevumus. Tomēr jārēķinās, ka ne visi vecāki var atļauties apmaksāt ieejas biļešu maksu, tad meklējam atbalsta iespējas vai vietas, kur skolēniem ir akcijas, un darām visu iespējamo, lai vecākiem nebūtu tik liels finansiāls slogs. Piemēram, līdzfinansējumu gūstam no "Erasmus+" projektiem, tomēr papildu ekskursijas vai teātra apmeklējums ir tikai par pašu bērnu vecāku līdzekļiem.

Parasti plānojam, lai ekskursiju galamērķis atbilstu attiecīgā vecuma bērnu mācību programmai. Piemēram, bioloģijas stundu ietvaros apmeklējam Dabas muzeju, vēstures mācības ietvaros – Latvijas Kara muzeju un Okupācijas muzeju, savukārt anatomijas ietvaros 9. klase dodas uz Medicīnas muzeju. Klases projektu ietvaros skolēni ir bijuši ekskursijās uz uzņēmumiem, ražotnēm, arī zinātnes centrā "Zinoo".

(No Mālpils līdz Rīgai ir 60 kilometru, skolā mācās 359 skolēni.)

Iepriekš:
Vairāk nekā 40% Latvijas valsts simtgades finansējuma – projektā Latvijas skolas soma"