Drukāt šo lapu
10.05.2016 15:14

Šadurskis uzskata, ka pedagogu jaunais atalgojuma modelis ir veiksmīgs, un no skolotāju protestiem nebaidās

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Šadurskis uzskata, ka pedagogu jaunais atalgojuma modelis ir veiksmīgs, un no skolotāju protestiem nebaidās Saeimas kanceleja

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis otrdien rīkotajā preses konferencē norādīja, ka pedagogu algu jaunais modelis šodien sāk patstāvīgu dzīvi ārpus Izglītības un zinātnes ministrijas. Nozares vadītājs savu darbu šajā jomā uzskatot par pabeigtu.

Pretējās domās ir Latvijas Izglītības darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga un daļa skolu direktoru, īpaši Pierīgā. Pēc skolās veiktajiem aprēķiniem, daļa Pierīgas skolu pedagogu jaunā modeļa ietvaros nesaņems algas pielikumu, turklāt zaudēs jau daļu esošās algas.


Ministrs šodien norādīja, ka reforma bez šāda soļa nebūtu iespējama, esošais algu modelis esot nevienlīdzīgs, jo lauku skolu pedagogi saņem ievērojami mazākas algas nekā skolotāji Pierīgā.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga, kura šodienas preses konferencē piedalījās kā klausītāja, uzsvēra, ka arī šis jaunais modelis nerada vienlīdzību, jo nevar celt vienu skolotāju algas, atņemot naudu citiem kolēģiem. Viņa norādīja, ka tā bijusi viena no LIZDA pamatnostādnēm, uzsākot pārrunas ar ministriju – reformu rezultātā nedrīkst ciest pedagogi.

Vanagas kundze skaidroja, ka skolotājiem šo atalgojumu sistēmu ir grūti izprast, pedagogi algu samazinājumu uztver kā sava darba negatīvu novērtējumu, turklāt konkrēti algas apmēri šobrīd skolotājiem nav zināmi. K. Šadurskis norāda, ka pilnībā zināms tas tiešām būšot tikai septembrī.

Jaunais pedagogu algu modelis paredz, ka Pierīgā uz vienu skolotāju būs 14 bērni, līdzšinējo 8,1 vietā. Ministrs uzsvēra, ka šis koeficents ir viens no punktiem, kurā noteikti nenotiks piekāpšanās pedagogu prasībām, kaut gan tieši šis ir viens no strīdīgākajiem jautājumiem, ko atklātajā vēstulē pauduši 14 Pierīgas novadu mēri.

Šadurskis skaidroja, ka pretējā gadījumā jaunā algu sistēma nebūtu ilgtspējīga un sabruktu divu gadu laikā. Ministrs norādīja, ka šobrīd lielajās Pierīgas skolās esot lielāks finansējums, nekā tas ir pieļaujams. Lai saprātīgi pārvaldītu resursus, tas neesot taisnīgi attiecībā pret mazajām skolām. Naudas Pierīgā būšot mazāk arī tāpēc, ka ir pilsētas, kurās tiek atceltas pašvaldību dotācijas.

Inga Vanaga pastāstīja, ka LIZDA piedāvājums Izglītības un zinātnes ministrijai paredz esošo algu iesaldēšanu.

Vaicāts, vai nebaidās no Pierīgas pedagogu protestiem, Šadurskis neslēpa, ka protesti nav nekas patīkams, tomēr tie viņu nebiedē.

Ministrs uzsvēra, ka Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātais atalgojuma modelis ļauj veikt vairākas reformas nozarē. Piemēram, nodrošina kvalitatīvu mācību vidi, rada faktiskajai realitātei atbilstošu skolu tīklu, efektīvāku un pārskatāmāku naudas plūsmu. Tomēr šobrīd nav atrasts finansējums pirmsskolas pedagogu algām (izņemot obligāto piecgadnieku apmācību), profesionālajai izglītībai, mūzikas un mākslas skolām, kas tuvāko gadu laikā tikšot atrisināts.

Iepriekš:

Pierīgas pašvaldību vadītāji atklātā vēstulē aicina atlikt jaunā pedagogu algu modeļa izskatīšanu

Jaunais algu modelis skolotājiem atņems vairāk nekā 100 eiro