06.05.2016 07:42

Jaunais algu modelis skolotājiem atņems vairāk nekā 100 eiro

Autors  Ģirts Kondrāts, Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Jaunais algu modelis skolotājiem atņems vairāk nekā 100 eiro arhīvs

Vēl nesen izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis solīja skolotājiem būtisku algas pielikumu, jo īpaši mazo skolu skolotājiem, taču izskatās, ka algas pielikumu nesagaidīs nedz lielo, nedz mazo skolu pedagogi.

Saulkrastu vidusskolas direktores Veltas Kalnakārkles vadītajā mācību iestādē ir 345 skolēni un strādā 38 pedagogi, ieskaitot logopēdu un izglītojamo asistentus. Tātad skolēnu un skolotāju proporcija ir atbilstoša. Tāpēc pašlaik skolotāji, kuru slodze ir 30 stundas, no tām 21 kontaktstunda, nopelna apmēram 700 eiro, skolotāji, kam ir 40 stundu, – vairāk nekā 1000 eiro (abas summas bruto).


Kā portālam "Apriņķis.lv" paskaidroja V. Kalnakārkle, ja spēkā stāsies darba samaksas modelis, kuru pašlaik piedāvā Izglītības ministrija, pat salīdzinoši nelielajā Saulkrastu vidusskolā pedagogu alga samazināsies vidēji par 135 eiro, turklāt skolotājam nāksies strādāt pat vairāk nekā līdz šim.

Kā stāsta V. Kalnakārkle, skolotājs līdz šim saņēma atalgojumu arī par sagatavošanos kontaktstundām, konsultācijām un individuālo darbu ar skolēniem. Taču nākotnē, ja skolēnu proporcija pret vienu skolotāju palielināsies un tā būs nepietiekama, saruks arī atalgojums. Piemēram, jau pašlaik uz konsultāciju pie pedagoga atnāk 20 skolēnu, un skolotājam jāatbild uz katru viņu uzdoto jautājumu. Visticamāk, jau tagad individuālajam darbam paredzēto stundu robežās laika nepietiek.

Vēl Saulkrastu skolas direktore atgādina, ka skolotājiem netiek maksāts arī par braukšanu ar skolēniem ekskursijās un vecāku sapulču noturēšanu.

Izglītības un zinātnes ministrija, kā skaidro V. Kalnakārkle, ir pārlikusi uz pašvaldības pleciem arī apmaksu par pedagoga darbu pagarinātās dienas grupā, un Saulkrastu vidusskolā pagarinātās grupas nedarbojas. Tas pats attiecas arī uz psihologa un logopēda darba apmaksu.

Jautāta, vai, piemēram, izeja būtu Saulkrastu un Zvejniekciema vidusskolu apvienošana, jo tas atbilstu ministrijas plāniem par skolu optimizāciju, direktore atbild, ka idejas par vienu vidusskolu Saulkrastos un pamatskolu Zvejniekciemā jau ir bijušas. Viņasprāt, tas neko daudz pedagogu atalgojumā, vismaz uz labo pusi, nemainīs.

Arī Baldones vidusskolas direktore Dzintra Knohenfelde portālam "Apriņķis.lv" atklāja, ka Baldones vidusskola ir viena no tām Pierīgas skolām, kur pedagogu algas pēc jaunās reformas ieviešanas tiks nevis palielinātas, bet ievērojami samazinātas. Šo informāciju direktorei apstiprinājusi Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāra vietniece Evija Papule. Tas skaidrojams ar to, ka Pierīgas skolās ir ievērojami palielināts skolēnu skaits uz vienu pedagogu. Ja līdz šim vidēji Pierīgā tie esot bijuši 8,12 bērni, pēc jaunā modeļa tie būs 14 bērni uz vienu pedagogu.

Turklāt Baldones vidusskolas situācija ir īpaša ar to, ka šeit tiek integrēti un izglītoti arī bērni ar īpašām vajadzībām. Kā norāda direktore, panākt šādu skolēnu skaitu uz vienu pedagogu esošajos apstākļos ir praktiski neiespējami.

Baldones vidusskolas direktore ir neizpratnē par to, kāpēc Izglītības ministrija jauno modeli "reklamē" kā vislabāko, un arī sabiedrība netiek informēta par to, ko patiesībā šie jaunievedumi nozīmē pedagogiem. Dzintra Knohenfelde piebilst, ka viņa šobrīd Pierīgā nezina nevienu skolu, kurā pedagogu algas netiks samazinātas.

Situācijas nopietnību "Apriņķis.lv" apstiprina arī Baldones mūzikas pamatskolā. Skolas direktore Dace Sloka ar atklātu vēstuli vērsusies pie Izglītības un zinātnes ministrijas, lūdzot pārskatīt šo lēmumu. Šajā mācību gadā izglītības programmas īstenošanai Baldones mūzikas pamatskolā nepieciešamas 536,75 stundas jeb 25,5 likmes. Veicot aprēķinu pēc jaunā pedagogu darba samaksas atalgojuma modeļa, atmaksātas ir tikai 378 stundas jeb 12,6 likmes.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga ceturtdien portālam apstiprināja, ka izskanējusī informācija par pedagogu algu samazināšanu diemžēl ir patiesa. LIZDA ceturtdienas rītā bija sasaukusi ārkārtas valdes sēdi, lai lemtu, kā rīkoties tālāk.

Arodbiedrība iesniegusi Izglītības un zinātnes ministrijai savu viedokli, arī Pierīgas pašvaldību vadītāji gatavos vēstuli ministram.

I. Vanaga norāda, ka pēc LIZDA aprēķiniem liela daļa pedagogu zaudēs 100–130 eiro, ir pedagogi, kuru alga samazināsies pat par 200 eiro. Arodbiedrības vadītāja norāda, ka jaunais modelis paredz arī pedagogu skaita samazināšanu, kas rada bažas par pilnvērtīgu mācību procesa nodrošinājumu un kvalitāti. LIZDA Izglītības un zinātnes ministrijai norādījusi, ka šobrīd tiek radīta situācija, kurā pedagogi savstarpēji tiek pretnostatīti – vieniem algas tiek samazinātas, lai citiem tās varētu palielināt.

Arodbiedrības vadītāja arī norāda: informācija par to, ka pedagogiem par 62 procentiem palielina atalgojumu, ir nepatiesa. Izglītības un zinātnes ministrija manipulējot ar skaitļiem, proti, patlaban par 21 darba stundu nedrīkst maksāt mazāk par 420 eiro, jaunajā modelī ir paredzēts, ka par 30 stundām nedrīkstēs maksāt mazāk kā 680 eiro. Taču palielināta tiek ne tikai samaksa, bet arī stundu skaits (par deviņām stundām). Līdz ar to patiesais algu pieaugums ir tikai 38 procenti.