Drukāt šo lapu
13.06.2015 10:01

Ceļamaize Allažu pamatskolas beidzējiem

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Desmit Allažu pamatskolas 9. klases beidzēji kopā ar audzinātāju Anitu Jurgelāni. Desmit Allažu pamatskolas 9. klases beidzēji kopā ar audzinātāju Anitu Jurgelāni. Einārs Binders

Ir sācies skolu izlaidumu laiks, un pirmie izglītības dokumentu par pamatskolas izglītību saņem 9. klašu beidzēji. Šo piektdien izlaidums bija arī Allažu pamatskolā, dodot ceļa maizi desmit jauniešiem. Izlaidums šoreiz notika kā vēsturnieku, ģeogrāfu un pētnieku faktoloģijas un izaugsmes simpozijs "No saknēm mums augt" ar dziesminieka Goran Goras piedalīšanos.

Allažu pamatskolas direktore Sandra Tukiša, jautāta, cik izlaidumu jau ir bijis skolas vēsturē, atgādināja, ka Allažu pamatskola dibināta 1926. gadā. "Jau drīz svinēsim savas skolas pastāvēšanas 90. gadadienu. Laiki ir bijuši dažādi, un pateikt, cik desmitu izlaidumu Allažu kolas vēsturē pavisam ir bijis, precīzi pateikt nevar, bet jaunajā skolas ēkā, kura tika atklāta 1991. gadā, šis ir jau 21 izlaidums."

Raksturojot šā gada skolas beidzējus, direktore stāsta, ka bērni, kas pašlaik beiguši 9. klasi, ir ļoti godīgi, patiesi un vienmēr centušies pēc taisnības. "Tas nozīmē, ka, ja kāds no viņiem bija izdarījis kaut ko aplamu, tad vienmēr notikušais savā starpā tika atklāti pārrunāts. Bērni nekad pēc stundām negāja mājās, līdz netika atrasts kopsaucējs. Kā viņi paši smējās, reizēm klasē iet kā ķildīgā ģimenē, bet beidzot tomēr tiek atrasts izlīgums. Daudz labu vārdu var sacīt arī par viņu sekmēm, kas ļāva labi nokārtot gala eksāmenus, un piedalīšanos skolas dzīvē, jo tagadējie skolas beidzēji labi dejoja, dziedāja un spēlēja teātri."

Izlaiduma klases audzinātāja Anita Jurgelāne skolā māca vēsturi, ģeogrāfiju un sociālās zinības. Viņa kopā ar pamatskolas beidzējiem ir bijusi kopā no 5. klases. "Sākumā bijām 15, bet līdz izlaiduma dienai kopā esam palikuši desmit. Klase bija ļoti jauka, jo bērni bija draudzīgi, atbildīgi un, protams, arī patstāvīgi. Nekādu problēmu nebija visiem kopā kaut ko noorganizēt vai izdarīt. Nekad neviens nesūdzējās par ideju trūkumu. Turklāt bija tāda līderu klase. Taču bērni ar laiku iemācījās labi sadzīvot un pieņemt cits citu, un beidzot arī pieņemt kopīgus lēmumus, lai gan laiku pa laikam gadījās arī saķildoties," atcerējās skolotāja A. Jurgelāne.

Vēl viņa teic, ka domas par turpmākajām gaitām skolas beidzējiem ir bijušas dažādas un manījušās, kad tuvāk nāca izlaiduma diena. "Tagad, kad pamatskolas beigšanas apliecība jau ir saņemta, trīs meitenes nopietni apsver iestāšanos Banku koledžā, kur mācīsies uzņēmējdarbību, citi domā par mācībām vidusskolā Cēsīs un Siguldas ģimnāzijā. Katru gadu vismaz viens no tiem, kam patīk praktiska darbošanās aiziet mācīties uz Priekuļu tehnikumu, šogad iespējams arī uz Ogres tehnikumu un Cēsu arodskolu apgūt kokapstrādes un būvniecības arodu un Rīgas dizaina skolu. Mācības turpinās visi mūsu pamatskolas beidzēji."

Jautāta par to, ko skolotāja pati ir guvusi, audzinot šā gada Allažu skolas beidzējus, A. Jurgelāne teic, ka katra klase ir atšķirīga un pēc vienas rokasgrāmatas visus audzināt nevar. "Tikai iekšējās sajūtas un pieredze, nevis gudras grāmatas var pateikt priekšā, kā katru reizi jaunajiem cilvēkiem jārunā. Par to, kādi būs nākamie audzināmie pašlaik domāt negribu, jo sirds vēl pieder šiem bērniem.



Izlaiduma dienā 2015. gada skolas beidzēji par piemiņu skolas parkā iestādīja vilkābeli.