Drukāt šo lapu
02.09.2014 15:01

FOTO: Siguldā atklāta nākamo olimpiešu klase (pievienota fotogalerija)

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Siguldā atklāta nākamo olimpiešu klase (pievienota fotogalerija) Einārs Binders

Otrdien ar atraktīvu sporta stundu Siguldas pilsētas vidusskolā tika atklāta Latvijā pirmā klase ar sporta novirzienu.

Sporta stundu 27 topošajiem olimpiešiem, kuri šogad sāka gaitas 1.s klasē, simboliski ievadīja Latvijas olimpieši – skeletonisti siguldieši Martins un Tomass Dukuri.

Uzrunājot mazos sportistus, sporta klases idejas autors, Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics atzīmēja, ka gan tagadējie olimpieši, gan novada pašvaldība, gan vecāki liek uz viņiem lielas cerības, jo "jūs būsiet tie, kas reiz piedalīsieties olimpiskajās spēlēs un nesīsiet pasaulē Latvijas vārdu". Šādiem priekšsēdētāja vārdiem sporta klases pirmklasnieki vienbalsīgi piekrita ar vienotu "Jā!". U. Mitrevics gan atzīmēja, ka, lai kļūtu par olimpiešiem, ir jāpaiet daudziem darba pilniem gadiem un ir gan labi jāmācās, gan daudz jāsporto.

Martins Dukurs, uzrunājot jauno sportistu paaudzi, pauda cerību, ka tikpat kuplā skaita viņi pabeigs mācības sporta klasē. "Noteikti būs brīži, kad gribēsies padoties, bet tad vajadzēs saņemties, pārvarēt slinkumu un turpināt iesākto. Galvenais ir nepamest mācības un klausīt skolotājus," piebilda Martins.

Savukārt Tomass Dukurs atzīmēja, ka mazajiem sportistiem ir lielas iespējas pārspēt viņa un Martina sasniegumus, jo mācības sporta klasē tik agrā vecumā tam dod visus priekšnosacījumus.

Pēc uzmundrinoša sportistu sveiciena 1.s klases bērni sporta skolotājas Andras Fridrihsones vadībā un ar brāļu Dukuru līdzdalību savā pirmajā sporta stundā skrēja, vingroja un spēlēja jautras rotaļas. Bērnu izsaucieni un prieka spiedzieni liecināja, ka pirmā stunda viņus aizrāva.

Brāļi Dukuri portālam "Apriņķis.lv" apstiprināja, ka labprāt novadīs kādas sporta stundas jaunās sporta klases audzēkņiem. Martins atzīmēja, ka parasti, kad viesojas skolās un vada nodarbības, galvenokārt jauniešus cenšas motivēt nevis profesionālam sportam, bet aktīvai darbībai – dejošanai, dziedāšanai un citām aktīvām nodarbēm, lai atliktu mazāk laika sēdēšanai pie datora un blēņām.

Jautāti, vai gadījumā, ja viņiem būtu iespēja apmeklēt šādu sporta klasīti, viņi tādu izvēlētos, Tomass pauda, ka noteikti izvēlētos, jo jau no bērnības abi ar brāli bijuši aktīvi, turklāt tajā laikā nebija citu uzmanības novērsēju – datoru un telefonu, un nebija problēmas bērnus dabūt ārā no mājas.

"Toreiz parastajās klasēs mēs sportojām tikpat daudz, kā tagad to dara sporta klasē. Sporta skolotāji saka, ka bērnu fiziskās sagatavotības līmenis ir ļoti krities," piebilda Martins. Komentējot iemeslus, Martins atzīmēja, ka iemesli tam varētu būt vairāki – gan tas, ka skolotāji pieturās pie konkrētas mācību programmas un sporta stundas nav vairs tik atraktīvas, gan vecāku ietekme, kuriem vajadzētu radīt bērnos interesi par veselīgām sporta aktivitātēm, nevis uzreiz pievērst profesionālam sportam.

Jautāti, vai savus mazos bērnus laistu šādā sporta klasē, abi atzīmēja, ka labprāt, pirms tam gan pajautājot bērnu viedokli.

Vērot meitiņas Grietas pirmo nodarbību jaunajā sporta klasē bija atnākusi māmiņa Ilze Lucāne, kura pastāstīja, ka, pirms pieteikt meitu sporta klasē, vispirms šo lēmumu izrunājuši ar Grietu, kura labprāt piekritusi iespējai vairāk sportot. Vecāku lēmums bijis loģisks, jo visa ģimene ir sportiska un Grieta jau trīs gadus trenējas kalnu slēpošanā.

"Tomēr viena lieta ir, kad treniņos tiek trenēta viena konkrēta disciplīna, bet sporta klasē uzsvars būs uz veselīgu un pareizu fizkultūru, kas ir ļoti svarīgi maziem bērniem. Mēs ļoti ceram, ka te tiks iztaisnotas bērnu muguras, nostiprināta stāja un bērni iemācīsies pareizi iesildīties un atsildīties, kas sporta treniņos ne vienmēr sanāk," pauda Ilze. Jautāta, vai vecākiem meitas mācības sporta klasē prasa kādus papildu izdevumus un pienākumus, Grietas mamma teica, ka nav tādus izjutuši: "Ja nu vienīgi meitai būs mazāk laika citiem pulciņiem."

Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics pastāstīja, ka iedvesmu sporta klases izveidei Siguldā guvis no Siguldas olimpiešiem, jo īpaši brāļiem Dukuriem un Šiciem un SIA "Bobsleja un kamaniņu trases "Sigulda"" valdes priekšsēdētāja Daiņa Dukura iniciatīvas veidot "Ziemas akadēmiju", kuras mērķis ir veicināt bērnu fizisko sagatavotību un attīstīt jaunos talantus – topošas Latvijas olimpiešus.

"Kur gan citur, ja ne Siguldā ir jābūt tādai klasei. Te ir dzimuši un izauguši neskaitāmi olimpieši, un Sigulda ir vienīgā pašvaldība, kur iedzīvotāju skaits arvien pieaug un ir ar plus zīmi. Turklāt bērni, kas sekmīgi pabeigs 6. klasi, tiks nominēti mācībām "Ziemas akadēmijā", kas drīz vien tiks dibināta. Un Siguldas novada pašvaldība ir pieņēmusi vēsturisku lēmumu – izaudzināt Latvijas nākamos olimpiešus. Ņemot vērā nepieciešamos laika un finanšu resursus, ir tikai likumsakarīgi jau šobrīd domāt par profesionālo sportistu pēctecību un šim mērķim efektīvi izmantot visu Siguldas novada sporta infrastruktūru," lēmumu izveidot specializētu klasi pamatoja U. Mitrevics.

Mācību programma paredz, ka "s" klases skolēni no 1. līdz 6. klasei pilnā apjomā apgūs vispārizglītojošās programmas priekšmetus un katru dienu sāks ar sporta nodarbību. Pēc mācību stundām, atbilstoši sezonai, bērni dosies uz vispārējās fiziskās sagatavotības nodarbībām – vieglatlētiku, slēpošanu, skrituļslidošanu, peldēšanu vai citām.

Ikdienā interešu izglītības nodarbību vadīšanai tiks pieaicināti profesionāli sportisti, un skolēniem būs iespēja klātienē vērot dažādu profesionālo sportistu dalību sacensībās. Vasarās sporta klases audzēkņi piedalīsies sporta nometnēs. Mācības "s" klasē varēs apvienot ar pagarinātās dienas grupas apmeklēšanu un citām interešu vai profesionālās ievirzes izglītības nodarbībām.

Dainis Dukurs ideju veidot sporta klasi un "Ziemas akadēmiju" pamatoja: "Mēs apzināmies valsts izglītības sistēmas problēmu – skolēnu fiziskās sagatavotības prasības ir minimālas, tādēļ, lai Latvijai būtu iespēja pēc 12 gadiem izcīnīt olimpiskās medaļas, ir nepieciešamas papildu investīcijas un nopietns darbs ar jauniešiem, attīstot viņus fiziski. Aktīvas sporta stundas jau no 1. klases sniegs iespēju topošajiem Latvijas sportistiem apjaust savus talantus, izkopt prasmes un sasniegt izcilus rezultātus dažādos sporta veidos. Arī tad, ja skolēni izlems neturpināt profesionālo karjeru sportā, viņi būs ieguvēji, jo būs aktīvi, vispusīgi un fiziski veseli."

Plānots, ka, beidzot sākumskolu, fiziski vislabāk sagatavotajiem skolēniem būs iespēja mācības turpināt vispārizglītojošo skolu 7. klasēs un Siguldas "Ziemas akadēmijas" programmā, kas sagatavos nākamos Latvijas ziemas sporta veidu olimpiešus. Skolēniem, kuri tiks uzņemti "Ziemas akadēmijā", būs iespēja saņemt finansiālu atbalstu sportošanai un nepieciešamības gadījumā mācīties pēc individuālās mācību programmas, lai atliktu laiks sportiskajām aktivitātēm.