Drukāt šo lapu
07.03.2014 16:00

Ikšķiles novadā pirmo reizi rīko Pierīgas reģiona olimpiādi

Autors  Ogrenet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Šonedēļ Ogres tehnikumā notika Siguldas, Ķekavas, Salaspils, Olaines, Carnikavas, Garkalnes un Ikšķiles novadu izglītības iestāžu mājturības un tehnoloģiju (zēniem) olimpiāde.

Tās organizēšana bija uzticēta Ikšķiles novadam, kas šajā mācību gadā uzsācis sadarbību ar Pierīgas reģiona izglītības iestādēm.

"Mums, kā Ikšķiles novada izglītības iestādei, ir liels gods organizēt olimpiādi, kurā pirmo reizi piedalās septiņi novadi. Mēs arī labprāt uzņēmāmies to darīt, jo tā ir iespēja pamatskolas klašu audzēkņiem iepazīties ar tehnikumu, un, iespējams, pēc skolas beigšanas viņi izvēlēsies apgūt kādu no kokapstrādes programmām," atklāj Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante.

"Ceram, ka olimpiādes dalībniekiem, darbojoties ar koku, šis materiāls tā iepatiksies, ka viņi turpinās izglītību šajā jomā, dibinās uzņēmumus un ražos produktu ar augstu pievienoto vērtību, kļūstot par kokapstrādes nozares profesionāļiem," norāda asociāciju "Latvijas koks" un "Latvijas mēbeles" izpilddirektors Andris Plezers.

"Zēniem ar koku strādāt ļoti patīk. Gan Ikšķiles vidusskolā, gan Tīnūžu pamatskolā ir kokapstrādes pulciņš, ko skolēni aktīvi apmeklē," stāsta Ikšķiles vidusskolas mājturības un tehnoloģiju skolotājs Aivars Brikmanis.

Olimpiāde norisinājās tehnikuma mācību kabinetos un kokapstrādes darbnīcās. Žūrijas komisijā, kuru vadīja A. Plezers, skolēnu veikumu vērtēja arī OT skolotājs namdaru profesionālajā kvalifikācijā Rihards Tontegode un teorētisko priekšmetu skolotājs kokapstrādē Bruno Braunšteins.

Pavisam olimpiādē piedalījās 28 zēni divās klašu grupās (5.-6. un 7.-9. klases). Uz torētiskajiem jautājumiem abas grupas atbildēja kopā, bet praktiskie uzdevumi katrai klašu grupai bija atšķirīgi. Jaunāko klašu audzēkņiem tika dots uzdevums izzāģēt uz saplākšņa uzzīmētu zīmējumu, pēc tam šo figūru apstrādāt ar vīlīti un smilšpapīru. Savukārt 7.-9. klašu zēniem vajadzēja izveidot rāmīti, kuram ar kaltu un zāgīti katrā stūrī bija jāizveido savienojumi.

Kamēr zēni strādāja darbnīcās, pedagogi ar profesionālu interesi iepazinās ar firmas "DeWALT" piedāvātajiem kokapstrādes instrumentiem, kurus prezentēja SIA "LIC GOTUS" pārstāvji, kas bija arī olimpiādes atbalstītāji un darbojās žūrijā.

Fotogalerija no pasākuma.