Drukāt šo lapu
26.06.2018 16:51

No jūlija Latvijā darbu sāks specializētās audžuģimenes un ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
No jūlija Latvijā darbu sāks specializētās audžuģimenes un ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri arhīvs

No 1.jūlija Latvijā sāks darboties speciālās audžuģimenes un Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri, otrdien nolēma valdība, atbalstot Labklājības ministrijas izstrādātos Audžuģimenes noteikumus un Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centra noteikumus.

Latvijā tiks ieviesti divi specializēto audžuģimeņu veidi – krīzes audžuģimenes, kurām jāuzņem bērns (t.sk. zīdainis, no vardarbības cietušais, ar funkcionāliem traucējumiem) jebkurā diennakts laikā, un specializētās audžuģimenes bērniem ar invaliditāti, kuriem izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. Specializētās audžuģimenes statusu gan nevarēs iegūt abās specializācijās vienlaicīgi.

Šādām ģimenēm, kā arī esošajām audžuģimenēm, viesģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem atbalstu sniegs speciāli jaunveidojami atbalsta centri, informēja Labklājības ministrijā. Tie būs komersanta, biedrības vai nodibinājuma izveidotas institūcijas, kas piesaistīs jaunas audžuģimenes, aizbildņus, viesģimenes un adoptētājus, nodrošinās apmācības un psihosociālā atbalsta šīm grupām, nodrošinās audžuģimenes psiholoģisko izpēti, kā arī atlīdzības aprēķināšanu un izmaksu specializētajām audžuģimenēm un veiks citus atbalsta pasākumus.

"Audžuģimenes noteikumu" projekts cita starpā nosaka audžuģimenes un specializētās audžuģimenes statusa piešķiršanas un izbeigšanas kārtību, kārtību, kādā bērnu ievieto audžuģimenē un specializētā audžuģimenē vai izbeidz viņa uzturēšanos tajā, bērna un audžuģimenes, tai skaitā specializētās audžuģimenes tiesiskās attiecības un savstarpējās personiskās un mantiskās attiecības, audžuģimenes un specializētās audžuģimenes sadarbības kārtību ar atbalsta centru un bāriņtiesu.

Savukārt, lai nodrošinātu jaunveidojamo atbalsta centru sniegto pakalpojumu kvalitātes izvērtēšanu un pārraudzību, Labklājības ministrija ar tiem slēgs līgumus, kuros iekļaus pakalpojuma pārraudzības un informācijas aprites kārtību, finanšu un statistikas pārskatu iesniegšanas nosacījumus, kā arī citus pakalpojuma sniegšanai būtiskus nosacījumus.

Specializētām audžuģimenēm plānots lielāks atalgojums nekā pārējām audžuģimenēm. Kā vēsta ministrija, šogad atlīdzība būs no 430 līdz 860 eiro.