Drukāt šo lapu
05.03.2018 12:58

Šogad Labklājības ministrija bērnu īpašai aprūpei plāno apmācīt 100 specializētās audžuģimenes

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šogad Labklājības ministrija bērnu īpašai aprūpei plāno apmācīt 100 specializētās audžuģimenes arhīvs

Šī gada laikā Labklājības ministrija (LM) plāno apmācīt vismaz 100 specializētās audžuģimenes, kuras būs gatavas uzņemt bērnus krīzes situācijā, bērnus līdz trīs gadu vecumam, kā arī bērnus ar funkcionāliem traucējumiem, informēja ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

Viņš norādīja, ka pagaidām Latvijā netiek apmācītas specializētās audžuģimenes, bet to plānots darīt jūnijā, lai no 1. jūlija saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā Latvijā varētu sākt darboties specializēto audžuģimeņu institūts.

Zariņš skaidroja, ka patlaban valsts programmā bērna un ģimenes stāvokļa uzlabošanai 2018. gadam tiek nodrošinātas pamatapmācības potenciālajām audžuģimenēm, kurām bāriņtiesa ir pieņēmusi lēmumu par piemērotību audžuģimenes statusam. Šīs apmācības nepieciešams iziet arī ģimenēm, kuras plāno specializēties darbam ar bērniem.


Kā ziņots, Saeima pagājušā gada novembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, paredzot veidot ārpusģimenes aprūpes atbalsta centrus, kas būs pašvaldības, komersanta, biedrības vai nodibinājuma izveidotas institūcijas.

LM uzskata, ka atbalsta centri varētu kļūt par jaunu spēlētāju ārpusģimenes aprūpes sistēmā, kas nodrošinātu atbalstu un saikni ar audžuģimeni, nevis to darītu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija vai bāriņtiesa, kā tas ir patlaban. "Esošajā situācijā ir nepareizi, ka bāriņtiesas pārstāvji gan atlasa vai piešķir statusu audžuģimenei, gan kontrolē tās pakalpojuma kvalitāti," skaidro ministrija, norādot, ka metodisko atbalstu un kontroles funkcijas nepieciešams nodalīt.

Vienlaikus Bērnu tiesību aizsardzības likumu paredzēts papildināt ar termina "specializēta audžuģimene" skaidrojumu, proti, tā ir audžuģimene, kas nodrošina aprūpi noteiktas mērķa grupas bērnam, kuram ir nepieciešama īpaša aprūpe.

LM prioritārajam pasākumam "Alternatīvo ģimenes aprūpes formu attīstība" finansēšanai tika atbalstīts ik gadu piešķirt papildu finansējumu 2 961 203 eiro apmērā, tostarp attiecībā uz likumprojektu "Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā" 2018. gadā paredzēts finansējums 1 026 007 eiro apmērā, kā arī 2019. gadā un turpmāk ik gadu - 1 264 804 eiro.

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā nākamā gada 1. jūlijā.