Drukāt šo lapu
31.01.2018 07:57

Siguldā piedāvā dabiskās ģimenes plānošanas metodes

Autors  Marta Dzintare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldā piedāvā dabiskās ģimenes plānošanas metodes no privātā arhīva

Sigulda ir pilsēta, kurā demogrāfijas rādītāji ir iepriecinoši un katru gadu pieaug jaundzimušo skaits. Tādēļ nav pārsteigums, ka šeit mājvietu radusi jauna klīnika, kuras misija ir palīdzēt pāriem ar pazeminātu auglību dabiskā ceļā ieņemt bērniņu, kā arī sniegt ginekoloģisko aprūpi sievietēm.

Klīnika "Ģimenes sirds" ir arī viena no retajām vietām Latvijā, kur iespējams apgūt dabiskās ģimenes plānošanas metodes. Turklāt reizi mēnesī ginekologa konsultācijas sievietēm tiek piedāvātas bez maksas. Klīnikas komanda savā darbā balstās uz kristīgajām vērtībām. Tas nozīmē, ka dzīvība ir vērtība jau no ieņemšanas brīža un laulība ir institūcija, kas jāsargā. Par jauno klīniku stāsta tās veidotāja ginekoloģe, sešu bērnu māmiņa Aiga Rotberga.

– Kā radās ideja par šādas klīnikas izveidi?
– Ideja dzima pirms trim gadiem, kad kopā ar citiem medicīnas speciālistiem kristiešiem sapratām, ka vēlamies veidot kaut ko savu, vēl nebijušu.

– Kāpēc izvēlējāties Siguldu?
– Piecus gadus nodzīvoju Siguldā, strādāju Siguldas slimnīcā. Jau sākumā zināju, ka vēlos klīniku ārpus Rīgas burzmas. Sigulda ir ģimenēm draudzīga pilsēta, demogrāfiskie rādītāji Siguldā ir iepriecinoši. Turklāt Sigulda ir ērti sasniedzama arī no Rīgas.

Aiga Rotberga ar ģimeni. Nu jau viņiem pievienojies sestais bērniņš.Aiga Rotberga ar ģimeni. Nu jau viņiem pievienojies sestais bērniņš.


– Kādi ir klīnikas "Ģimenes sirds" darbības virzieni?
– Kopumā mums ir četri darbības virzieni. Pirmkārt, tā ir ģimeņu un jauniešu izglītošana par seksualitāti caur nodarbībām un lekcijām. Otrkārt, pie mums var apgūt dabiskās ģimenes plānošanas jeb auglības atpazīšanas metodes. Treškārt, sniedzam psiholoģisku atbalstu sievietēm pēc mākslīgiem vai spontāniem abortiem, kā arī ģimenēm pēc bērniņa zaudējuma.

Ceturtais virziens ir neauglības problēmu risināšana, neizmantojot mākslīgo apaugļošanu. Un, protams, sniedzam plaša spektra ginekoloģiskās konsultācijas sievietēm. Klīnikā pieejama ultrasonogrāfija, ir iespēja nodot analīzes. Piedāvājam arī vingrošanu un masāžas, fizioterapeita, uztura speciālista un psihologa konsultācijas. Turklāt sievietes, kuras nevar atļauties ginekologa maksas konsultāciju, to var saņemt bez maksas katra mēneša pēdējā otrdienā.

– Vai neauglības problēmu risināšana dabiskā ceļā notiek bez medikamentiem?
– Medikamenti vajadzības gadījumā tiek lietoti. Dabiskā ceļā – tas nozīmē, ka grūtniecība tiek plānota, neizmantojot mākslīgo apaugļošanu, bet novērojot sievietes ciklu ilgtermiņā, piemeklējot viņai atbilstošo un nepieciešamo terapiju, sakārtojot sievietes ciklu un uztura paradumus, ja nepieciešams – veicot arī ginekoloģisku operāciju.

Mūsdienās visu gribas ātri un uzreiz, tāpēc pāriem nereti uzreiz tiek piedāvāta mākslīgā apaugļošana. Mēs izmantojam citu pieeju – kompleksi strādājam pie veselības un auglības atjaunošanas, iedziļināmies katra pāra individuālajā stāstā. Varētu teikt, ka ārstējam ķermeni, garu un dvēseli. Protams, ne vienmēr izdodas atrast iemeslu, kāpēc pāris nevar ieņemt bērniņu. Savukārt citreiz pie vainas ir it kā nenozīmīgu sīkumu kopums.

Klīnikas “Ģimenes sirds” atklāšana. No kreisās – vecmāte Ilze Neimane, klīnikas vadītāja Aiga Rotberga un neauglības ārstēšanas speciāliste Maruta Seržante.Klīnikas “Ģimenes sirds” atklāšana. No kreisās – vecmāte Ilze Neimane, klīnikas vadītāja Aiga Rotberga un neauglības ārstēšanas speciāliste Maruta Seržante.


– Kas ir dabiskās ģimenes plānošanas metodes? Vai tās ir zinātniski pierādītas un efektīvas?
– Ir vairākas metodes, piemēram, Billingsa metode, Kreitona metode, bet princips visām ir līdzīgs – sieviete pēc ķermeņa signāliem iemācās noteikt savas auglīgās dienas. Efektivitāte ir augsta – līdz 98 procentiem.

– Kāpēc par šādām metodēm dzirdams tik reti? Hormonālie preparāti vai spirāle – tās ir kontracepcijas metodes, ko parasti piedāvā ginekologi.
– Latvijā auglības atpazīšanas metodes tiek lietotas reti, jo medicīnas izglītības sistēmā šādas apmācības nav. Šīs metodes nav populāras sabiedrībā, jo zināšanu par tām nav arī mediķiem. Līdz ar to sabiedrībā eksistē aizspriedumi, auglības atpazīšanas metodes tiek pielīdzinātas kalendārajām metodēm, kas tiešām ir ļoti neefektīvas. Vēl viens iemesls, kāpēc šīs metodes nav populāras, – tās nav komerciālas, neviens ar to nevar nopelnīt. Ieguldot savu laiku un iemācoties atpazīt sievietes auglību, pāris var lietot šīs metodes visa mūža garumā.

– Kā notiek jauniešu izglītošana par seksualitāti?
– Izglītības programma nāk no Vācijas, ir pārtulkoti materiāli, apmācīti lektori, bet pagaidām mēs piedāvājam konsultācijas tikai meitenēm. Zēnu programma vēl ir procesā. Stāstām meitenēm par viņu reproduktīvo sistēmu, lai viņas novērtētu savu auglību kā dāvanu, kā ģimenes veidošanas pamatu. Izglītošana noris divējādi – vai nu meitene atnāk uz individuālu konsultāciju pie vecmātes, vai arī piedalās interaktīvā grupu nodarbībā 2–3 stundu garumā.

– Kas ir jūsu klīnikas mērķauditorija?
– Gan topošās, gan esošās ģimenes – tāpēc mēs esam "Ģimenes sirds", lai palīdzētu ģimenēm dažādos dzīves posmos. Mūsu klīnikā īpaši gaidītas ir daudzbērnu ģimenes, kam piedāvājam atlaides, uzrādot goda ģimenes "3+" karti. Turklāt, nākot pie speciālista, bērnus var ņemt līdzi – mums ir rotaļu stūrītis.


Dabiskās ģimenes plānošanas jeb auglības atpazīšanas metožu priekšrocības:
Ļoti augsta efektivitāte
Pasaules Veselības organizācijas apstiprināti pētījumi liecina, ka auglības atpazīšanas metožu izmantošana ģimenes plānošanā ir ļoti efektīva – 98% efektivitāte.

Drošas un veselībai nekaitīgas
Auglības atpazīšanas metodes ir veselībai nekaitīgas – tās ir 100% dabiskas.

Lielāka izpratne par savu ķermeni
Sievietes iegūst zināšanas par savu ķermeni, turklāt pastāvīgi sava ķermeņa novērojumi palīdz savlaicīgi konstatēt arī atsevišķas akūtas vai hroniskas saslimšanas.

Ciešāka laulība
Daudzi pāri apliecina, ka dabiskā ģimenes plānošana padara viņu laulību spēcīgāku un palielina arī seksuālo intimitāti.

Lētas, der visas dzīves garumā

Klīnikas “Ģimenes sirds” kolektīvs.Klīnikas “Ģimenes sirds” kolektīvs.