Drukāt šo lapu
29.08.2017 14:00

Viedoklis. Pēc bērna piedzimšanas atgriezties darbā nav viegli

Autors  Kintija Barloti, biznesa vadības, līderības pasniedzēja un trenere
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis. Pēc bērna piedzimšanas atgriezties darbā nav viegli pixabay.com

Jautājums par to, vai izdosies saglabāt darbu un atalgojumu tādā pašā līmenī, nodarbina daudzus jaunos vecākus, kas devušies bērna kopšanas atvaļinājumā.

39% sieviešu pārtrauc esošo darbu uz ilgāku laiku

Pasaules pētījuma dati liecina, ka, piedzimstot bērnam, 27% sieviešu pārtrauc darbu vai karjeru vispār, savukārt vīrieši – tikai aptuveni 10%. Tendences liecina, ka pasaulē arvien vairāk bērnu audzināšanā iesaistās tēvi. Tāpat statistika liecina, ka, aizejot bērna kopšanas atvaļinājumā, 39% sieviešu un 24% vīriešu pārtrauc esošo darbu uz ilgāku laiku, nekā paredz atvaļinājums, savukārt pēc atgriešanās darbā 42% sieviešu strādā samazinātas darba stundas.

Piedzimstot mazulim, notiek lielas pārmaiņas gan ģimenes vidē, gan daudzu lietu uztverē kopumā. Dzīvē ienāk jaunas daudz svarīgākas prioritātes, tāpēc rodas iespēja paskatīties uz esošo darbu ar citām acīm. Daudzas māmiņas uzdod sev jautājumu, vai atgriezties iepriekšējā darbā. Pirmkārt, jāsaprot, vai šis darbs ir apvienojams ar jaunajiem ģimenes pienākumiem, vai darba apstākļi ir droši un nav kaitīgi veselībai, vai mazuļa barošana ir apvienojama ar veicamo darbu pienākumu.

Likums liek saglabāt darbavietu un atalgojumu

Likums liek darba devējam saglabāt darbavietu, kamēr sieviete ir dekrēta atvaļinājumā. Savukārt Darba likuma 109. pants paredz, ka darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam.

Darba likuma 146. panta normas paredz tiesības darbiniekam, kuram ir bērns līdz pusotra gada vecumam, izmantot papildu pārtraukumus bērna barošanai, kas nav īsāki par 30 minūtēm un piešķirami ne retāk kā pēc katrām trim stundām.

Tomēr tiklīdz sieviete ierodas darbā, tā var nonākt neapskaužamā situācijā gadījumā, ja darbavietā ir veikta reorganizācija un konkrētā nodaļa vai darbavieta ir likvidēta. Arī darba alga ir jāsaglabā sievietes prombūtnes laikā, taču, atgriežoties darbā, jau tajā pašā dienā var tikt izdots rīkojums par izmaiņām.

Lai atgriešanās darbā būtu kā svētki

Daudzām jaunajām māmiņām atgriešanās darbā ir ilgi gaidīti svētki pēc bērna auklēšanas dienu no dienas. Atkal atpakaļ cilvēkos, darbos un ar jaunām iespējām, taču ir vairāki priekšnosacījumi, kas jāveic, lai patiešām būtu gatava darbiem. Vispirms noteikti vajadzētu pārskatīt un atjaunot datus savā CV, droši var pievienot kādus kursus vai lekcijas, ja tādi ir apmeklēti. Ja jūti, ka vēl neesi gatava pilnībā atgriezties darbā, var apdomāt iespēju strādāt no mājām – mūsdienās interneta vidē iespējams atrast dažādus katra izglītībai un prasmēm atbilstošus piedāvājumus.

Papildus tam būtu vērts paveikt arī vairākas citas lietas, ja plānojat atgriezties darbā, piemēram, sastādīt darbā atgriešanās plānu, kas ietver ģimenes, juridiskos, skaistuma un citus jautājumus. Atkarībā no bērniņa vecuma un situācijas ģimenē jau laikus jāsāk meklēt auklīti. Šī nodarbe var aizņemt pat pusgadu, jo mierīgi un ar pilnu atdevi varēs strādāt tikai tad, ja mazulis būs drošās rokās. Tāpat savlaicīgi jāsazinās ar uzņēmuma personāla departamentu, lai vienotos par atgriešanās datumu, vajadzīgajiem dokumentiem u.tml.

Izvērtēt emocionālo un fizisko slodzi

Būtu ieteicams censties atgriezties darbā ceturtdienā vai piektdienā, jo sākt ar pilnu darba nedēļu varētu būt pārāk liela emocionālā un fiziskā slodze. Iesākumā pat viena diena bez mazuļa var būt grūta. Ieteiktu sagatavot arī sava mazuļa fotogrāfiju vai izveidot fotogaleriju, lai neizjustu sāpes par atšķirtību no sava mazā mīļuma. Svarīgi ir arī parūpēties par savu veselību un neizlaist ēdienreizes, jo organismam ir nepieciešama daudz lielāka enerģijas deva, noteikti jāatceras arī pirms iešanas uz darbu vai uz interviju pārbaudīt savu skapja saturu, jo drēbju izmērs var neatbilst tavam tagadējam izmēram.

Lai atkal uzsāktu darba gaitas pēc mazuļa kopšanas atvaļinājuma, ieteicams ieviest dienasgrāmatu un veikt pamatīgu savas dienas plānojumu. Atšķirībā no darba kalendāra plānojuma jauno vecāku dienas plānojumā jāiekļauj daudz un dažādu svarīgu lietu, kas saistītas ar mazuli. Tas ir ļoti būtiski, jo atšķirībā no agrākās darba un atpūtas dzīves mazulis noteikti ir ieviesis pamatīgas pārmaiņas.

Deleģē pienākumus gan darbā, gan mājās

Kad šis jautājums ir atrisināts, jāķeras klāt visas dienas un nedēļas laika plānojumam. Ja iespējams vienoties ar darba devēju par garāku pusdienu pārtraukumu, var paspēt mazuli pabarot, neatņemot bērnam tik ļoti svarīgo mātes pienu. Darba likums nosaka darba devējam pienākumu darbiniekam, kuram ir bērns līdz pusotra gada vecumam, piešķirt papildu pārtraukumus bērna barošanai, kas nav īsāki par 30 minūtēm un ne retāk kā pēc katrām trim stundām.

Lai paspētu visu laikus un neiedzītu sevi un ģimeni liekā stresā, darbu deleģēšanu jāpielieto gan mājās, gan profesionālajā vidē. Parasti jaunās māmiņas vēlas pierādīt citiem, ka ar visu spēj tikt galā vienas pašas. Ja mamma atsāk darba gaitas, tad lietas, ko kādreiz sieviete veica visas dienas garumā, jāuzņemas kādam no ģimenes. Noteikti nevajag aizmirst draugus, kaimiņus, attālus radus, kurus var iesaistīts dažādu darbu veikšanā kaut vai reizi nedēļā vai pat reizi mēnesī.

Tas pats attiecas uz darba vidi. Nekautrējies kādu no pienākumiem palūgt veikt darba kolēģim vai savam darbiniekam. Lai atgriešanās darba vidē būtu vieglāka un darbiniece par daļu aktuālo notikumu būtu jau informēta, ieteicams rakstīt e-pastus un uzturēt kontaktus ar saviem darba kolēģiem.