Drukāt šo lapu
18.07.2016 16:23

Labdarības biedrība Siguldā aicina: "Nāc gaismā"

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Labdarības biedrība Siguldā aicina: "Nāc gaismā" nacgaisma.lv

Jau divus gadu Siguldā darbojas labdarības biedrība "Nāc gaismā", kura sniedz palīdzīgu roku grūtībās nonākušām ģimenēm ar bērniem. Ikdienā organizācija palīdz dažādās krīzes situācijās nonākušiem Siguldas novada iedzīvotājiem gan finansiāli, gan sniedzot atbalstu un padomu.

Vasaras noslēgumā 27. augustā tiek plānots īpašs daudzbērnu ģimeņu saliedēšanas un atpūtas pasākums "Būt kopā".

Ir problēma – meklējam tai risinājumu!

Labdarības biedrības pārstāve ginekoloģe un dzemdību speciāliste Aiga Rotberga stāsta, ka šis nav pirmais pasākums, kas tiks rīkots, lai atbalstītu vietējās daudzbērnu ģimenes. Notikuši gan ģimeņu saliedēšanas pasākumi, gan izglītojošas lekcijas topošajiem vecākiem un laulātiem pāriem, gan diskusijas un dalīšanās ar dzīvesstāstiem.

A. Rotberga atklāj, ka nereti ikdiena aizrit, risinot dažādas krīzes situācijas, piemeklējot konkrētajai ģimenei nepieciešamos palīdzības veidus. Nesen, piemēram, "Nāc gaismā" palīdzējusi kādai ģimenei, kur puisēns cieš no galvas audzēja un bērnam bijusi nepieciešama rehabilitācija. Labdarības biedrības pārstāvji meklējuši ārstu – rehabilitologu, kurš varētu uzņemties zēna ārstēšanu. Speciālistu izdevies atrast, turklāt, viņš savu palīdzību piedāvājis bez maksas.

Šis ir princips, pēc kura organizācija vadās ikdienā – "ir problēma, meklējam tai konkrētu risinājumu, nevis tikai izsniedzam paciņas," stāsta Aiga Rotberga. Protams, ir situācijas, kurās ģimenei nepieciešama tieši pārtika vai kādi sadzīves priekšmeti. Atraidīts netiekot neviens palīdzības lūdzējs. Laba sadarbība biedrībai izveidojusies ar Siguldas veikalu "Mantu galerija", kura īpašnieki daudzbērnu ģimenēm dāvinājuši mēbeles.

Rotberga stāsta, ka biedrības veidotāji paši savu organizāciju nereklamē un nav to darījuši, informācija ceļo "no mutes mutē". "Cilvēki mūs atrod paši, un tas patiesībā ir vislabākais novērtējums mūsu darbam. Tas nozīmē, ka esam kādam palīdzējuši, un viņš ar šo pozitīvo pieredzi ir dalījies tālāk." Arī paši "Nāc gaismā" aktīvisti reizēm uzrunājot ģimenes, kuras nonākušas viņu redzeslokā, un izrādās, ka palīdzība tiešām ir bijusi nepieciešama. Turklāt reizēm situācijas ir patiešām draudīgas un prasa tūlītēju rīcību. Sievietei, kuras vīrs ir agresīvs alkoholiķis un kurai nakts vidū kopā ar maziem bērniem jāpamet mājas, nav laika gaidīt, kamēr attiecīgie dienesti sakārtos papīrus, mītnes vieta ir vajadzīga nekavējoties.

Aiga Rotberga norāda, ka nepārmet bezdarbību sociālajiem dienestiem, bet atklāts paliek jautājums – ko cilvēkam darīt, kamēr viņš gaida palīdzības saņemšanu? Ja nelaimes notiek brīvdienās, kad dienesti nestrādā? Laiks tiek patērēts, arī rakstot iesniegumus un kārtojot formalitātes. Šis ir bijis viens no iemesliem, kāpēc "Nāc gaismā" tikusi dibināta – palīdzēt grūtībās nonākušajām ģimenēm šeit un tagad.

"Būt kopā" par spīti atšķirībām

Labdarības biedrība "Nāc gaismā" 27. augustā Siguldas novada daudzbērnu ģimenēm rīko pasākumu "Būt kopā". Programmā paredzētas sportiskas aktivitātes visai ģimenei, atrakcijas un radošās darbnīcas gan lieliem, gan maziem, lekcija laulātajiem "Vai tiešām 1+1=2?" un muzikāli priekšnesumi. Paredzētas arī bezmaksas pusdienas un launags, kā arī dāvaniņas un balvas visiem pasākuma dalībniekiem.

Kā atklāj Aiga Rotberga, tik vērienīgs pasākums notikšot pirmo reizi. Bijis jāatrod pietiekami plašs viesu nams, jānodrošina pārtika, bērnu pieskatītāji, jāsarūpē mazas dāvaniņas. Tādu resursu biedrībai nav, tāpēc pasākuma organizēšanā iesaistītas dažādu konfesiju Siguldas novada draudzes, uzrunāti arī vietējie uzņēmēji, kas varētu ziedot pārtikas produktus, nodrošināt transportu no Siguldas uz svinību vietu Līgatnes pagastā. Aicinājumam atsaukušies Siguldas veikals "Elvi", Z/S "Pīlādži", I/K "Arča". Tomēr "Nāc gaismā" priecāsies par ikvienu labas gribas cilvēku, kas var palīdzēt pasākuma rīkošanā.

A. Rotberga norāda, ka reizēm šādi pasākumi visvairāk nepieciešami tieši pašiem vecākiem, nevis bērniem. "Ir daudzbērnu ģimenes, kurās visas rūpes par ikdienu gulstas tikai uz vecāku pleciem, nav vecvecāku vai citu radu, kas varētu atvieglot vecāku ikdienu. Šajā reizē bērniem būs īpaši pieskatītāji, vecāki varēs izbaudīt mirkli bez pienākumiem un vienkārši pabūt kopā ar citiem pieaugušajiem, tas būs atelpas mirklis arī daudzbērnu ģimeņu vecākiem."

Nenoliedzami, ir arī ģimenes, kurās aug bērni, kuri nekad nav bijuši nevienā pasākumā ārpus mājām vai skolas, jo gluži vienkārši viņu vecāki nespēj to atļauties. "Par šiem bērniem man ir vislielākais prieks – arī viņi redzēs, ka var būt citādāk nekā ikdienā, ka ir cilvēki, kuri ir ar mieru ziedot, lai sagādātu viņiem svētkus – tāpat vien, bez samaksas vai atlīdzības."

Pasākuma nosaukums izvēlēts zīmīgs – "Būt kopā", jo tajā piedalīsies dažādas ģimenes gan no Siguldas novada, gan vietējām draudzēm, katra ar savu pieredzi, dzīves stāstiem un atšķirībām. "Būt kopā" – neskatoties uz ģimeņu materiālo stāvokli, uzskatiem un dzīvesveidu. Aiga Rotberga norāda, ka tas būs izaicinājums – dažādajā atrast un ieraudzīt arī vienojošo, jo kopā sanākušie cilvēki nāk no atšķirīgām vidēm. Bet pats galvenais vienotājs būšot bērni, viņu labsajūta un prieks.

Biedrības pārstāve uzsver, ka vēlas lauzt mītu par daudzbērnu ģimenēm kā par nelabvēlīgām, jo situācijas ir dažādas un bērnam labvēlīga vide ir tā, kurā viņu mīl, ne vienmēr tas saistīts ar vecāku materiālo stāvokli.

Ja kāds vēlas atbalstīt labdarības biedrību "Nāc gaismā", ir iespējams ziedot:

Labdarības biedrība "Nāc gaismā"

Reģ. Nr. 40008231180
SEB banka
SWIFT: UNLALV2X
Konta Nr. LV23UNLA 00500227 48877