08.03.2016 13:03

Pētījums lauž stereotipus par strādājošām mammām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pētījums lauž stereotipus par strādājošām mammām bankrate.com

Ir ierasts uzskatīt, ka bērna attīstībai ir labāk, ja kāds no vecākiem, sevišķi māte, nestrādā algotu darbu ārpus mājas. Žurnāls "Time" apraksta pētījumu ASV, kurā aptaujāti vairāk nekā 1000 cilvēki vecumā no 23 līdz 44 gadiem. Aptaujāto cilvēku vidū bija gan strādājošas, gan nestrādājošas mātes, kā arī viņu bērni.

Amerikas realitāte ir tāda, ka 70 % sieviešu, kurām ir bērni vecumā līdz 18 gadiem, ir iesaistītas darba tirgū. Savukārt kāda cita aptauja rāda, ka 60% amerikāņu uzskata, ka bērnam ir labāk, ja māte nestrādā. Tātad realitāte neatbilst priekšstatiem par to, kā vajadzētu būt. Pētījuma gaitā svarīgi bija rast atbildi uz jautājumu, vai strādājošo mammu bērniem dzīve kaut kādā veidā atšķiras no tiem, kuru mammas nestrādā.


Aptaujas dati liecina, ka atbilde ir nē. Patiesībā lielākā daļa bērnu jau pieaugušā vecumā atzina, ka strādājoša mamma viņiem ļoti palīdzējusi ar savu dzīves pieredzi un padomiem. Šis viedoklis sevišķi iezīmējas meitu viedokļos: 56% meitu pozitīvi vērtēja strādājošo mammu palīdzību un darba ētikas ieaudzināšanu. No nestrādājošo mammu meitām tikai 32% piekrita šim apgalvojumam.

Arī kopumā neiezīmējās īpašas atšķirības strādājošo un nestrādājošo mammu bērnu dzīvēs: visi vienlīdz bieži ieguva augstāko izglītību, bija vienlīdz laimīgi, tikpat bieži bija strādājoši un tikpat bieži dibināja ģimenes. Turklāt daudzi bērni piebilda, ka lepojas ar savām strādājošajām mammām.

Viens no rezultātu skaidrojumiem ir tāds, ka arī strādājošas un nestrādājošas mammas pavada kopā ar bērniem vienlīdz daudz laika, jo pa dienu bērni ir nodarbināti skolā un pulciņos, turklāt nestrādājošām mātēm arī ir daudz darīšanu ārpus mājas un viņas vienmēr nav bērnu rīcībā. Tātad svarīgs ir emocionālais atbalsts un kopā būšanas kvalitāte, nevis tas, vai mamma strādā vai ne.