02.12.2015 10:11

Arī šogad pirms Ziemassvētkiem valsts mežos drīkstēs cirst eglīti

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Arī šogad pirms Ziemassvētkiem valsts mežos drīkstēs cirst eglīti arhīvs

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja valsts mežos atrast, nocirst un nest mājās savu Ziemassvētku eglīti. Valsts mežu teritorijas var atpazīt pēc AS "Latvijas Valsts meži" izvietotajām dzeltenajām zīmēm ceļu malās.

Ziemassvētku eglīti atļauts cirst meža ceļu un grāvju malās, uz stigām, zem elektrolīnijām vai pieaugušā mežā zem lieliem kokiem. Savukārt nedrīkst cirst jaunaudzēs un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar ozollapu. Eglīte augstumā nedrīkst pārsniegt trīs metru garumu, tās celma caurmēram jābūt mazākam par 12 cm. Eglīte jāzāģē līdz ar zemi, lai novērstu iespēju, ka uz augstā celma var savainoties meža dzīvnieki.


Jāatceras, ka pēc svētkiem eglītes zarus var izmantot, lai apsegtu rozes, vai gadījumā, ja tās zari ir nobiruši no skujām, izmantot kā balstu puķuzirnīšiem. Arī pilsētā par eglīti var parūpēties, kā nākas. Piemēram, augumā garākās egles var piedāvāt cilvēkiem, kuriem mājās ir malkas apkure.

Plašāka informācija par to, kur un kā pareizi meklēt Ziemassvētku eglīti un kā to pareizi uzglabāt, atrodama uzņēmuma veidotajā bukletā.

"Latvijas Valsts meži" arī iesaka iegādāties Ziemassvētku eglīti podiņā kādā no LVM kokaudzētavām, kur var izvēlēties dažāda augstuma un veida egles: neliela piramīda, ligzdiņa, eglīte ar savdabīgu skraju vainagu, kurā būs daudz vietas rotājumiem vai, piemēram, eglīti ar blīvu vainagu, kuru rotāt ar smalkākiem un mazākiem rotājumiem.