10.11.2015 14:26

Tēva rūgtā pieredze mājokļa iegādē veicina likumdošanas izmaiņas par labu ģimenēm

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Redakcijas rīcībā nesen nonāca kāda iedzīvotāja vēstule, kurā ģimenes tētis vārdā Agris izstāstīja savu rūgto pieredzi saistībā ar pirmā mājokļa iegādi. Vēstuli ar šādu saturu viņš nosūtīja Tieslietu ministrijai.

"Nolikto atslēgu princips jaunajām ģimenēm nav reāls. Atšķirība ir liela. Bet ko var panākt, tas ir samazināt īpašuma reģistrācijas nodokli zemes grāmatā. Tie 2%, kas jāmaksā valstij, vienkārši nogalina. Lai tos samaksātu, man nācās ņemt no bankas vēl vienu kredītu jau pavisam uz citiem noteikumiem nekā hipotekārais aizdevums, kas ļāva bankai "uzvārīties" par gandrīz 300 eiro, bet man nebija izvēles. Tas viss ar maniem ienākumiem, kuri ir salīdzinoši gana augsti (es strādāju divās darba vietās). Šo īpašuma iegādi knapi pavilku. Šis nodokļa maksājums zemes grāmatai bija kā sitiens zem jostas vietas. Es mūžam nevarēju iedomāties, ka valsts tā "kāsīs". Māja tomēr nav luksus prece!

Es domāju, tas būtu reāls atbalsts jaunajām ģimenēm, ja īpašuma reģistrācijas procents būtu simbolisks, piemēram, 0,1 %. Tā jau būtu normāla attieksme no valsts puses pret jaunajām ģimenēm. Nedomāju, ka zemesgrāmata no tā dikti ciestu, bet jaunās ģimenes gan iegūtu, jo īpašumi joprojām ir dārgi, un nav viegli sagrabināt nepieciešamās iemaksas, lai to visu nosegtu. Vēl, starp citu, ALTUM jāmaksā 70 eiro par valsts galvojumu, kur valsts ne ar ko neriskē, un es praktiski neko neiegūstu. Līdz ar to man valstij vien par īpašuma pirkšanu, kura cena bija 35 000 eiro, nācās samaksāt papildus vēl gandrīz 1000, plus aizņēmuma kredīta procenti, kuri varēja arī nebūt. Mans uzskats ir, ka jāturpina meklēt ceļus, kā atbalstīt jaunās ģimenes. Tas ir valsts nākotnei stratēģiski svarīgs virziens," vēstulē pauda Agris.

Tieslietu ministrijā atzīst, ka pašreizējā valsts nodeva 2% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības un atsevišķa nodeva par hipotēkas nostiprināšanu finansiāli var apgrūtināt pirmā mājokļa iegādi un valsts atbalsta instrumenta izmantošanu ģimenēm, kurās ir nepilngadīgi bērni.

Tādēļ Ministru kabinets pagājušajā nedēļā apstiprināja Tieslietu ministra Dzintara Rasnača rosinātās izmaiņas likumā, ar kurām valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā ir samazināta līdz 0,5 % no nekustamā īpašuma vērtības līdzšinējo 2% vietā, ja īpašuma tiesības tiek nostiprinātas uz nekustamo īpašumu, kas iegādāts pirmā mājokļa programmas ietvaros, piešķirot valsts galvojumus.

Tāpat jaunajām ģimenēm ir paredzēts arī atbrīvojums no valsts nodevas par ķīlas tiesību jeb hipotēkas nostiprināšanu zemesgrāmatā. Līdz ar to turpmāk, piemēram, ja jaunā ģimene vēlēsies iegādāties nekustamo īpašumu 60 000 eiro vērtībā, tad valsts nodeva būs jāmaksā tikai 300 eiro līdzšinējo 1200 eiro vietā.

Tieslietu ministrijā arī apstiprināja, ka iedzīvotāja vēstule bijusi par pamatu šī jautājuma aktualizēšanai. Tā ir iepriecinoša atziņa, ka, pat ja neesi deputāts vai ministrs, tava ideja, ja ir pareizi adresēta un īstā laikā izteikta, var īstenoties dzīvē.