Drukāt šo lapu
18.09.2015 15:21

Pirmajā pusgadā noziegumos Latvijā cietuši 226 bērni

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pirmajā pusgadā noziegumos Latvijā cietuši 226 bērni arhīvs

2015. gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, nedaudz samazinājies noziedzīgos nodarījumos cietušo nepilngadīgo personu skaits. Šogad par trešdaļu mazinājies no fiziskas un seksuālas vardarbības cietušo bērnu skaits, taču nepilngadīgie biežāk kļuvuši par zagļu un laupītāju upuriem.

Kā liecina Iekšlietu ministrijas Informācijas centra apkopotā informācija, šī gada pirmajā pusgadā no noziedzīgiem nodarījumiem valstī kopumā cietuši 226 bērni, kas ir par 37 mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Visbiežāk jeb 26 procentos gadījumu bērni cietuši no mantiskiem nodarījumiem, bet 23% gadījumu kļuvuši par seksuālās vardarbības upuriem. Valsts policija kā pozitīvu tendenci atzīmē faktu, ka par divām trešdaļām samazinājies to gadījumu skaits, kad bērni tikuši pavesti netiklībā – šī gada pirmajos sešos mēnešos tas noticis deviņas reizes. Par vienu trešdaļu samazinājies to bērnu skaits, kuri cietuši no cietsirdības un vardarbības – pērn 59 šādi gadījumi, bet šogad 40.

Šī gada pirmajos sešos mēnešos visbiežāk bērni par upuriem kļuvuši uz ielas, dzīvesvietā vai mācību iestādē. Aplūkojot statistiku, var secināt, ka, palielinoties bērnu vecumam (11–17 gadi), pieaug risks kļūt par mantiska nozieguma, nozieguma pret veselību vai tikumību un dzimumneaizskaramību upuri. Savukārt bērni vecumā līdz 11 gadiem pārsvarā cietuši no cietsirdības un vardarbības.

Apkopojot datus par nepilngadīgo pastrādātajiem noziegumiem, var secināt, ka šī gada sešos mēnešos nepilngadīgas personas pastrādājušas par 179 noziegumiem mazāk nekā pērn. Iekšlietu ministrijas Informācijas centra apkopotā informācija liecina, ka kopumā šogad nepilngadīgas personas pastrādājušas 434 noziedzīgus nodarījumus.

Taču, kaut arī noziedzīgo nodarījumu skaits ievērojami mazinājies, nedaudz audzis to nepilngadīgo personu skaits, kuri izdarījuši noziegumus – kopumā tās ir 428 nepilngadīgas personas, kas ir par 11 vairāk nekā pērn. Tas saistīts ar nepilngadīgo atkārtoti izdarītu noziedzīgu nodarījumu skaita samazināšanos.

Šī gada pirmajā pusgadā konstatēti 14 nepilngadīgo izdarīti kriminālpārkāpumi, 221 mazāk smags nodarījums, 182 smagi noziegumi un 22 sevišķi smagi nodarījumi, informēja Valsts policijā.

No nepilngadīgo izdarītajiem noziegumiem 84% bijuši mantiskie noziegumi – visbiežāk zādzības. Salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu, nepilngadīgo pastrādāto zādzību, krāpšanu vai piesavināšanās gadījumu skaits samazinājies par 70 gadījumiem – no 199 pērn uz 129 šogad.