Drukāt šo lapu
28.06.2015 12:06

Pērn visvairāk bērnu piedzimuši Ķekavā, Mārupē, Siguldā un Salaspilī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pērn Pierīgā salīdzinājumā ar 2013. gada rezultātiem par trešdaļu sarucis jaundzimušo skaits. Visvairāk mazuļu pagājušajā gadā pasaulē nākuši Ķekavas, Siguldas, Mārupes un Salaspils novadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Kopumā pagājušajā gadā Pierīgā piedzimuši 2700 bērniņu, no kuriem 1413 bija zēni, bet 1287 – meitenes.

Pērn, līdzīgi kā visus iepriekšējos gadus, visvairāk bērniņu – kopumā 365 – Pierīgā dzimuši Ķekavas novadā. Ar lielu jaundzimušos skaistu var lepoties arī Mārupes novads, kur pasaulē nākuši 309 mazuļi.

Siguldas novads pagājušajā gadā kļuvis par 272 bērniņiem bagātāks, bet Salaspils novadā piedzimuši 262 mazuļi. Arī Olaines novada pašvaldībā jaundzimušo skaits pērn ir krietni palielinājies, jo šajā novadā dzimuši 209 bērniņi.

Krietni pāri 100 mazuļiem, proti, vidēji 145, pagājušajā gadā piedzimuši arī Stopiņos, Ikšķilē, Ādažos un Babītē. Savukārt Carnikavā, Garkalnē, Inčukalnā un Ropažos pasaulē nākuši vidēji 75 zīdaiņi.

Vismazāk bēniņu, proti, 25, pagājušajā gadā piedzimuši Sējas novadā. Tāpat Mālpilī jaundzimušo skaits ir niecīgs, jo tur dzimuši vien 38 bērni. Savukārt teiksmainajā Krimuldā pērn piedzimuši 59 mazuļi.

Jāteic, ka, salīdzinot šos statistikas datus ar iepriekšējā gada rezultātiem, redzams, ka pērn Rīgas apkārtnē dzimuši krietni vien mazāk mazuļu. Proti, 2013. gadā pasaulē nāca 4140 jaundzimušie, bet pagājušajā gadā Pierīgā piedzimuši 2700 bērniņu.

Tomēr, lai gan pagājušajā gadā vairāk bērniņu nekā Pierīgā dzimuši vien Rīgā un Kurzemē, dzimstības koeficents Rīgas apkārtnē ir augstākais Latvijā. Tas nozīmē, ka Pierīgā, rēķinot uz iedzīvotāju skaitu, pasaulē nāk vairāk mazuļu nekā citviet Latvijā.

Statistikas dati liecina, ka kopumā pagājušajā gadā visa gada laikā piedzimuši 21 746 bērni, kas ir par 1150 mazuļiem vairāk nekā gadu iepriekš, un 56 % no visiem jaundzimušajiem dzimuši laulībā. Visbiežāk bērniņš pasaulē nāk, ja pāris laulībā ir nodzīvojis 2–9 gadus. Taču visai bieži ir arī gadījumi, kad mazulis ģimenē tiek sagaidīts ar tad, ja kopā nodzīvoti jau 10–14 gadi.

Raugoties statistikas datos, skumīgi ir vien tas, ka sievietes bērnus izvēlas pasaulē laist arvien vēlāk. Piemēram, 2013. gadā pirmais bērniņš dzima tad, kad sievietei bija vidēji 26,9 gadi, pērn pirmdzimtais pasaulē nācis vien tad, kad sieviete sasniedz 27,2 gadu vecumu. Savukārt otrais bērniņš piedzimst tad, kad sieviete sasniedz 30,8 gadu vecumu, bet trešais bērns pasaulē nāk 33,7 gadu vecumā.