Drukāt šo lapu
14.05.2015 15:07

Pošamies Ģimenes dienai! Desmit lieliskas idejas kopīgām brīvdienām

Autors  Apriņķis.lv/"Amigo Ģimenes tradīciju skola"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pošamies Ģimenes dienai! Desmit lieliskas idejas kopīgām brīvdienām Delfi.foto.lv

Ikdienas steidzīgajā ritmā mēs arvien retāk kopā pavadām laiku ar saviem mīļajiem, lai gan tieši ģimene mums var sniegt patiesu prieku un vairot laimes izjūtu. Tāpēc kaut vai rīt, 15. maijā, kad Latvijā tiks atzīmēta Ģimenes diena, pavadīsim to kopā ar pašiem tuvākajiem.

Lūk, desmit lieliskas idejas kopīgām nodarbēm, kas var kļūt par ģimenes tradīciju.

1. Ikgadējais ģimenes foto, sastājoties pēc auguma un vecuma. Kopīga fotogrāfēšanās svētku reizēs ir lieliska izklaide – īpaši, ja visi vienā kadrā redzamie ir salikti rindā pēc vecuma, bet otrā – pēc auguma garuma. Pēc gadiem būs iespēja salīdzināt, cik kurš ir izaudzis, iespējams, bērni būs pārauguši vecākus.

2. Nedēļas nogalē kopīgi pagatavojiet svētku pusdienas! Vispirms kopīgi veidojiet ēdienkarti, tad dodieties iepirkties un ļaujieties gatavošanas priekam! Galda klāšanu šoreiz uzticiet tētim. Virtuvē pavadītais laiks būs tik aizraujošs un pašu gatavota maltīte īpaši garda!

3. Bilžu vakars ar ģimeni un draugiem. Lai labi pavadītas brīvdienas padarītu garākas, rosinām atmiņās par ceļojumiem un citiem kopīgiem piedzīvojumiem dalīties ar saviem tuvākajiem, sarīkojot stāstu vakaru ar foto rādīšanu. Šādu lielisku aktivitāti var padarīt par tradīciju savu tuvāko un draugu lokā. Tā būs iespēja uzzināt par dažādām vietām pasaulē un tepat mums mīļajā Latvijā, kā arī jauki pavadīt laiku kopā.

4. Labo darbu diena dzīvnieku patversmē. Nedēļas nogale ir lielisks laiks, lai kopīgi izdarītu kādu patiesi labu darbu citiem! Piemēram, kopā dodieties uz suņu vai kaķu patversmi un izvediet pastaigā dzīvniekus. Šī nodarbe būs ļoti vērtīga, ja ģimenē vēl tikai plānojat uzņemt mājdzīvnieku.

5. Vecvecākiem par prieku. Brauciet ciemos pie vecvecākiem un paņemiet līdzi gan lielo, gan mazo bērnu veikumus, kas tapuši kopš iepriekšējās ciemošanās reizes. Vecvecākus ļoti priecē iespēja redzēt mazbērnu zīmējumus, veidojumus un citas pašu veidotas lietas, kā arī dzirdēt jaunapgūtas dziesmas vai dzejoļus. Sarīkojiet vecvecākiem jubilejas koncertu – tā būs vislieliskākā dāvana!

6. Dzimtas stāstu grāmatas veidošana. Katrs no mums glabā kādu stāstu, ko ir vērts pierakstīt, lai veidotu dzimtas stāstu grāmatu. Sāciet ar ciemošanos pie vecākiem un uzziniet, kāda bija viņu bērnība? Ar kādām rotaļlietām tolaik spēlējās? Kā piedzima viņu bērni? Kā vecāki, vecvecāki iepazinās un apprecējās? Nelielas atmiņu ainiņas vēlāk uzburs kopainu par dzimtu un tās saknēm.

7. Izmēģiniet receptes no omes pūralādes. Katrai omei ir sava zelta recepte – drumstalmaizes, pufīgie speķa pīrādziņi, sulīgās kotletes, sklandrauši un kas tik vēl ne! Ir laiks sarīkot labāko recepšu paraugstundu, jo tikai pati izcilā saimniece var ierādīt sava garduma pagatavošanas slepenos knifiņus.

8. Ģimenes dienā saceriet savas ģimenes himnu! Katriem svētkiem ir sacerētas simtiem dažādas dziesmas un melodijas. Pamēģiniet izdomāt savu ģimenes himnu, kuru iemācīt citiem radiem un dziedāt, dažādos svētkos un ballītēs. Pavisam vienkārši to var izdarīt, izvēloties jau esošu dziesmu un pārmainot tās vārdus.

9. Ģimenes vai dzimtas sporta diena. Tas nav nemaz tik sarežģīti! Svarīgi tikai pāris pieturpunkti. Jāizdomā galvenās aktivitātes un sporta dienas virzienu, piemēram, ģimeņu futbola mačs vai arī dažādas stafetes. Izsūtiet ielūgumus citiem. Norādiet datumu, laiku, vietu, ieteicamo apģērbu. Izdomājiet arī savas ģimenes saukli un vienojošo apģērbu. Šī tradīcija saliedēs ne tikai jūsu ģimeni, bet arī radiniekus, tuvākos kaimiņus un draugus.

10. Ģimenes koku stādīšana. Katram ģimenes loceklim savs koks, kas aug, kuplo un zied reizē ar tā saimnieku – šī ir tradīcija, ko vērts kopt no paaudzes paaudzē. Koka stādīšanai der jebkurš laiks – arī tad, ja mazais savu koku jau prot apliet un aprušināt pats. Arī tad, ja koka saimniekam saradies jau krietns bērnu pulciņš! Katrs lai iestāda koku, kas pašam vislabāk patīk!