Drukāt šo lapu
11.05.2015 07:46

Latvijas ģimenēs vismīļākie ir mazdēli

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas ģimenēs vismīļākie ir mazdēli arhīvs

Latvijas iedzīvotāji atzīst, ka kopumā viņus apmierina attiecības ar saviem bērniem, mazbērniem un mazmazbērniem. Mazāk siltas attiecības vērojamas pieaugušu brāļu un māsu starpā, bet vismazāk apmierināti iedzīvotāji ir ar savām attiecībām ar vīra vai sievas vecākiem.

Kaut arī emocionāli nozīmīgākās attiecības 74% aptaujāto cilvēku ir tieši ar saviem bērniem, kamēr viņi ir mazi, laika trūkuma dēļ tās nereti neizdodas piepildīt, noskaidrots padziļinātajā laimes un ģimenes attiecību mērījumā ""Amigo" laimes indekss".

Pētījums parāda, ka siltu attiecību uzturēšana ar saviem bērniem ir nozīmīga problēma, jo ļoti tuvas attiecības, bērniem pieaugot, spēj saglabāt vairs tikai 45% aptaujāto. 62% cilvēku atzīst, ka ar saviem pieaugušajiem bērniem vēlētos pavadīt kopā vairāk laika.

Pētījums atklāj, ka vecvecāki attiecības ar saviem mazdēliem novērtē pat labāk nekā ar mazmeitām. Ļoti apmierināti ar savām attiecībām ar mazdēliem ir teju 76% cilvēku, bet ar mazmeitām – aptuveni 67%.

"Laimes subjektīvās uztveres indekss atklāj statistisku netaisnību, ka caurmērā mazdēli saņem lielāku mīlestības devu, nekā citi ģimenes locekļi. Nav ko apvainoties! Kurš gan cits nesīs dzimtas vārdu mūžībā? Tie nebūs sievasmāte, vai svainis. Tā nebūs mazmeita. Mazdēls! Bet statistiska meita mīļāka par statistisku dēlu, jo atceras vecākus un par tiem rūpējas", komentē filozofs un pārmaiņu treneris Atis Zakatistovs.

""Amigo" laimes indeksā" noskaidrots, ka gandrīz piektajai daļai Latvijas iedzīvotāju nav ciešu attiecību ar saviem brāļiem un māsām. Brāļi un māsas reti viens otru samīļo, reti nododas hobijiem, nepietiekami iesaistās ģimenes pasākumos. Attiecības starp brāļiem un māsām attālinās, dibinot savas ģimenes. Tādēļ likumsakarīgi, ka visbiežāk ļoti tuvi ir neprecētie brāļi un māsas. 39% aptaujāto iedzīvotāju atzina, ka ar māsu vai brāli vēlētos pavadīt kopā vairāk laika.

Latvijas iedzīvotāju laimes sajūtas un ģimenes attiecību pētījums ""Amigo" laimes indekss" veikts 2014. gada decembrī, tiešajās intervijās piedaloties vairāk nekā 1000 iedzīvotājiem visos Latvijas reģionos.