Drukāt šo lapu
23.04.2015 16:34

Pētījums: Visnelaimīgākās ģimenes dzīvo Pierīgā, vislaimīgākās – Kurzemē

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pētījums: Visnelaimīgākās ģimenes dzīvo Pierīgā, vislaimīgākās – Kurzemē arhīvs

Vislaimīgākās ģimenes dzīvo Kurzemē, bet visnelaimīgākās – Pierīgā, ceturtdien pētījuma prezentācijā žurnālistiem pastāstīja sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Aptaujas dati liecina, ka savu laimi cilvēki Kurzemē desmit ballu skalā vērtē ar 7,71. Otras laimīgākās ģimenes dzīvo Zemgalē, kur šis rādītājs ir 7,69, Rīgā – 7,57, bet Latgalē – 7,45. Vidzemē laimes rādītājs ir 7,02, bet vismazākais tas ir Pierīgā – 6,97.

Kā norādīja A. Kaktiņš, pētījums neapstiprināja tiešu saistību starp laimes sajūtu un materiālo situāciju. Laimes indekss ir līdzīgs gan cilvēkiem ar lieliem, gan maziem ienākumiem.

Pēc A. Kaktiņa vārdiem, laimīgi cilvēki biežāk "samīļo otru, pauž otram atzinību, atbalsta un iepriecina otru, kā arī uzklausa otru". To pašu viņi saņem pretī no otra cilvēka. Tāpat laimīgi cilvēki kopā biežāk pusdieno vai vakariņo, kopā priecājas, bauda kopīgus hobijus un no sirds izrunājas. A. Kaktiņš uzsvēra, ka "to var darīt katrs, tas neko nemaksā, lai nav jādīc, ka valdība kaut ko nav izdarījusi".

Nedaudz biežāk laimīgākas par vīriešiem jūtas sievietes.

Savukārt ģimenē cilvēki ļoti apmierināti savās attiecībās ir tieši ar mazbērniem un bērniem. Ar saviem mazdēliem ļoti apmierināti bijuši 75,9 % aptaujāto, mazmeitām – 67,4 %, meitām – 62,3 %, dēliem – 58,1 %.

Tāpat vīri biežāk bijuši apmierināti ar savām sievām nekā sievas ar saviem vīriem. Ar savu sievu ļoti apmierināti attiecībās jūtas 52,4 % vīriešu, bet ar vīriem – 48,9 % sieviešu. A. Kaktiņš vērsa uzmanību uz to, ka ar savu partneri attiecībās jūtas laimīgi vairāk tieši tie, kuri ir precējušies.

Pētījums uzrāda, ka ar vīratēviem, sievasmātēm, vīramātēm un sievastēviem cilvēki jūtas vismazāk apmierināti, piemēram, ar sievastēvu attiecībās ļoti apmierināti jūtas vien 18,9 % aptaujāto.

Kā stāstīja SKDS direktors, visvairāk jeb 39 % gadījumi cilvēki ir atzinuši, ka ģimenes attiecībām kaitē atšķirīgs skatījums uz dzīvi, atšķirīgas vērtības un intereses. Teju trešdaļa jeb 32 % uzskata, ka ģimenes attiecībām kaitē pārlieku mazs kopā pavadīts laiks, bet piektdaļa jeb 24 % – finansiālas problēmas vai nedrošība.

Jau ziņots, ka nedaudz vairāk nekā puse jeb 59 % Latvijas iedzīvotāju ir laimīgi, liecina SKDS pētījums. SKDS veiktā aptauja liecina, ka par ļoti laimīgiem sevi uzskata 19 % iedzīvotāju, bet 40 % sevi uzskata par laimīgiem. Savukārt nelaimīgi jūtas 27 % iedzīvotāju, bet ļoti nelaimīgi – 10 %. Mazākajai daļai jeb 4 % aptaujāto bijis grūti pateikt, vai viņi ir laimīgi.

Kā stāstīja A. Kaktiņš, vidējais personiskais laimes vērtējums Latvijā desmit ballu skalā ir 6,84.