Drukāt šo lapu
17.03.2013 14:00

"Astronautu" Māras skrējiens starp Koru kariem, Maskačku un Baldoni

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Mārai Upmanei-Holšteinai nav laika skumt par viņas "Jūras zilā kora" atvadīšanos no televīzijas "Koru kariem" un netrūkst steidzamu darbu kopā ar grupu "Astro'n'out" – šoreiz ar Baltijas mēroga vērienu.

"Jocīgi, bet televīziju tikpat kā neskatos – tikai tad, kad vīrs [mūziķis baldonietis Goran Gora] atstājis ieslēgtu dekoderu," Māra smejoties atzīst. Arī piedāvājumu startēt šovā viņa sākumā uztvērusi kā joku, bet, iesaistoties "avantūrā", ar sev raksturīgo aizrautību, protams, "aplipinājusi" koristus. Tagad viņi plāno papildināt vairāku "Astro'n'out" dziesmu skanējumu.

"Klase, kādas nav bijis!"
Viss sākās janvāra pirmajā darbdienā – ar producentes Ilzes Ūdres telefonzvanu un piedāvājumu piedalīties "Koru karos". "Sākumā domāju – vai tas nav joks? Neteicu ne jā, ne nē. Šķita, ka neesmu tam piemērota. Televīzijas šovs, protams, ir pavisam kas cits nekā rokgrupas koncerts – ar horeogrāfiju, tērpiem un tā tālāk... Visvairāk pret manu piedalīšanos iebilda vīrs."

Tomēr sekojusi klusai iekšējai balsij, kas ieteikusi pamēģināt. Sācies mēģinājumu un ierakstu skrējiens, kura dēļ, pēc pašas atzinuma, mājās būt iznācis ļoti reti. "Esmu galējību cilvēks. Ja kaut ko daru, nespēju to darīt pa pusei," skaidro Māra. No dalības priekšnesumu veidošanā izvairīties galu galā nav varējusi arī ģimene – Goran Gora ir dažas tērpos izmantotas idejas autors. Tas, ka pirmajā izbalsošanas reizē "Jūras zilajam korim" šovs bija jāatstāj, gan nenozīmē, ka televīzijas ekrānos to vairs neredzēsim – aprīļa sākumā viņi atkal kāps uz "Koru karu" skatuves, kad, atklāj Māra, varētu skanēt kaut kas no astoņdesmito gadu popmūzikas, iespējams, disko ritmos. "Varbūt pārāk daudz uzmanības pievērsām niansēm un skaņdarbus izvēlējāmies pārāk apcerīgus. Publika vairāk balsoja par "cakainiem" hitiem un spēcīgu unisonu," uz Kārļa Lāča un Māra Salēja dziesmas "Ceļš" izvēlēšanos atskatās Māra un atzīst: arī kolektīva iepazīšana nerit ātri, katra dziedātāja savdabība, piemēram, tas, kam uzticēt solopartijas, atklājas pamazām.

Viens ieguvums no "Koru kariem" gan jau tagad skaidrs. Ar šovā izskanējušo "Manas Rīgas" versiju "Jūras zilā kora" "burāšana" rokgrupas daiļradē nebeigsies. "Astronauti" un šova dalībnieki vienojušies – ar kora skanējumu noteikti būtu vērts papildināt pāris "Astro'n'out" dziesmu, tostarp "Miglu" – grupas visjaunākā albuma "Lauvas" ievadkompozīciju, kurā, pēc Māras atzinuma, kora daudzbalsības prasījies, jau dziesmu ierakstot pašreizējā variantā, bet tas nav īstenots, jo... nebija kora. Lieki piebilst – koristi par šādu iespēju ir sajūsmā. Māra savukārt ir sajūsmā par viņiem. "Fantastiska komanda! Klase, kādas nav bijis!" – viņa atceras silto pleca izjūtu. Arī neaizmirstamo 8. martu, kad puiši ar ziediem neesot skopojušies.

"Astronauti" kuģo pie kaimiņiem
Viegli nopūšoties, Māra atzīst – visvairāk aizņemtība šova laikā ietekmējusi "Astro'n'out" ierasto "darba režīmu". Visnesenākais mēģinājums, piemēram, noticis neierastā dienā nedēļas nogalē. Pauze "Koru karos" ļauj atkal pilniem apgriezieniem pievērsties darbam ar "Astro'n'out", kur darāmā atliku likām – jāgatavojas dalībai vērienīgajā mūzikas forumā "Tallinn Music Week", kas Igaunijā notiks aprīļa sākumā un kam grupa vēlas pagūt sagatavot vairāk visjaunākā albuma dziesmu versiju angļu valodā. Gada nogalē angliski iecerēts izdot arī visu ierakstu – Igaunijas un Lietuvas tirgum.

Vasaras festivālu programmā jau ierakstīta "Astro'n'out" dalība vērienīgajā "Galapagai Roko Naktys" Zarasos augusta sākumā (kā visslavenākie festivāla viesi izziņoti atdzimušās lietuviešu leģendas "Antis" un jautrais baltkrievu rokansamblis "Ляпис Трубецкой"). Māra teic – esot nedaudz dīvaina izjūta, atceroties, kuras kompozīcijas sākotnēji tapa angliski. Pēc tam kopīgi izlēmuši, ka vajadzīgi teksti latviešu valodā, un "Lauvās" palika tikai pāris dziesmu, kuras, pēc gala atzinuma, latviskot nu nekādi nav iespējams (neesot gribējies, piemēram, mazināt vārda "bong" "blieziena" spēku). Dzirdot, cik skanīgi vijas "Esi man klāt" piedziedājums, grūti uzminēt, ka arī tā ir viena no dziesmām, kas vispirms tapa svešvalodā.

Nākamais albums – vēl dejojamāks?
Centra meitene Māra joprojām dzīvo Maskavas ielā Rīgā un sauc sevi par "Maskačkas advokāti". Arī domājot par labdarības mērķi koru šovā, Māra pauda vēlmi palīdzēt netālu no viņas mājām izvietotajam bērnu un jauniešu centram, kur skolojusies mūzikā. (Koris, kurš uzvarēs šovā, savam labdarības mērķim ziedos 10 000 eiro.) Bet, ja runā par viņas attiecībām ar Pierīgu, Māra ieradusi lūkoties Ķekavas un Baldones virzienā. Ar to viņu vieno gan vīrs baldonietis, gan dziedāšanas skolotājs Baložos, gan māsīca, ar kuras mājām starp Ķekavu un Baldoni saistās patīkamas vasaras atmiņas.

Pērn klajā nākušais "Astro'n'out" ceturtais studijas albums "Lauvas" ir spilgts piemērs tam, ko mūzikas kritiķi domā, dēvējot grupu par tādu, kas neapstājas attīstībā, meklē un atrod skanējumu, kas būtiski atšķiras no iepriekšējā, bet ir vismaz tikpat pārliecinošs. Salīdzinājumā ar iepriekšējo studijas veikumu – "garšīgi ģitārisko" "Ģeometriju" – "Lauvas" izceļas ar prasmīgi izmantotas elektronikas īpatsvaru dziesmās.

Vai, vienam pēc otra sekojot tik atšķirīgiem albumiem, ir nojausma, kādus pasteigumus grupa klausītājiem varētu sagādāt turpmāk? "Mans vīrs mēdz atgādināt – ir mākslinieki, kuru albumos atrodams pa gabalam, kas atšķiras no ieraksta kopainas un it kā signalizē par to, kas varētu būt gaidāms nākotnē," teic Māra un piebilst – ja padomā, tā varētu būt arī ar "astronautiem": uz ritmiem, kas raksturīgi nākamajam albumam, norādīja pati "Ģeometrijas" tituldziesma. Vai tālāko virzību rāda deju mūzikas, "trance" atbalss "Vilnī" "Lauvu" noslēgumā? Viss iespējams.

Foto: no personīgā arhīva