Drukāt šo lapu
07.12.2012 20:47

Četras izglābtas dzīvības par 14 miljoniem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Četras izglābtas dzīvības par 14 miljoniem Krišjānis Grantiņš

"Apriņķis.lv" dodas reidā kopā ar policistiem, lai pārbaudītu, kā iedzīvotāji Mārupes novadā ievēro noteikumus par gaismu atstarojošu elementu nēsāšanu diennakts tumšajā laikā.

Kopā ar Valsts policijas darbiniekiem Emīlu Dombrovski un Sergeju Kaļvu stundu riņķojam pa Mārupes novada ceļiem. Šoreiz policijas reida mērķis ir preventīvs – nevis kādu sodīt, bet skaidrot iedzīvotājiem, ka valkāt atstarotājus ir, pirmkārt, viņu pašu interesēs, otrkārt, to nedarīt ir administratīvs pārkāpums.

Prēmēt tos, kas atstarotājus lieto, nav paredzēts. "Tad jau vajadzētu prēmēt tos, kuri brauc piesprādzējušies. Vai pie stūres ir skaidrā. Ko tad mums darīt, ieliet viņiem simt gramu?" ironizē Sergejs.

Zinātāji jau pirms izbraukšanas teica, ka spēcīgais sniegputenis reida veikšanai nav labākais laiks. Cilvēki diennakts tumšajā daļā ārpus lielpilsētas šādos apstākļos drīzāk izvēlēšoties palikt mājās, nevis staigāt apkārt. Tā arī ir, ļaužu ceļa malās ir patiešām maz.

Paiet gandrīz pusstunda, kad ieraugām pirmos "klientus" – puisis ar meiteni bez atstarotājiem slikti apgaismotā vietā iet pāri ceļam. Dodoties uz treniņu. "Gaiša jaka? Jā, bet apkārt taču ir tumšs. Tādā pustumsā treniņš tepat var arī beigties. Pirmajā reizē brīdinājums, bet nākamreiz varam piespriest sodu līdz 20 latiem," aizrāda E. Dombrovskis, izsniedzot abiem bezmaksas atstarotāju piekariņus un piekodinot nekavējoties likt klāt – lai atpakaļceļš ir drošāks.

Vēlāk policists skaidro, ka soda naudu tiešām gadās piespriest – gan ne pirmajā reizē, bet, ja, pārbaudot personas datus, izrādās, ka šādu pārkāpumu tā jau veikusi. Turklāt tas attiecas ne tikai uz gājējiem un riteņbraucējiem, bet arī autovadītājiem, kuri jebkādu iemeslu dēļ ir izkāpuši no transportlīdzekļa.

Braucot tālāk, satiekam vīru gados, kas ar sniega lāpstu tīra mājas priekšu bīstami tuvu ceļa braucamajai daļai. Pēc īsas vārdu apmaiņas ar policistiem saimnieks iesteidzas mājā – tur viņam esot atstarojošā veste, tikai esot piemirsis uzvilkt. Sola kļūdu izlabot.

Nedaudz tālāk pavisam tumšā ceļa posmā nesteidzīgi braucamo daļu šķērso vīrietis ap sešdesmit, īsts pārkāpēja etalons – tumšā apģērbā, gandrīz nepamanāms. Uz policistu aizrādījumiem sākumā izmet "tāpat nepalīdzēs", taču beigās, kad kā dāvanu saņēmis atstarojošo vesti un piekariņu somai, šķiet, ir ņēmis padomus vērā.

Kopumā uz katru "neredzamo" brauciena laikā ceļa malās sastopam kādus piecus, sešus ar atstarotājiem. "Situācija nav tik briesmīga, kā dažbrīd šķiet. No desmit cilvēkiem deviņiem atstarotāji ir, vienam nav. Agrāk, kad par šo problēmu nerunāja, attiecība bija otrāda," no pieredzes zina teikt E. Dombrovskis.

Gan bezmaksas atstarotāju izdalīšana, gan atstarojošo elementu iestrādāšana ziemas apģērbos, gan sabiedrības uzmanības pievēršana šim jautājumam radījusi pozitīvu efektu. Cik dzīvību ar to ir izglābts, neviens nepateiks. Taču tas nenozīmē, ka par to nav jārunā arī turpmāk. Kaut vai tāpēc, ka, pēc Valsts policijas datiem, ceļu satiksmes negadījumos savainoto gājēju skaits palielinājies no 178 pērn līdz 208 šogad.

E. Dombrovskis reiz dzirdējis, ka viens cilvēks mūža laikā radot vērtības par 3,5 miljoniem latu. "Šodien izglābām četras dzīvības, tātad esam pastrādājuši par 14 miljoniem," mājupceļā nosmej policists.