Drukāt šo lapu
15.11.2012 07:30

Aviācijas eksperts: laika apstākļi nevarēja būt avārijas iemesls

Autors  Ivo Jirgens
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aviācijas eksperts: laika apstākļi nevarēja būt avārijas iemesls Krišjānis Grantiņš

Ādažu lidlauka direktors uzskata, ka aviokatastrofu Garkalnes novada Bukultos un pērn notikušo traģisko lidmašīnas avāriju Krimuldas novadā nav pamata saistīt.

Anatolijs Perekriostovs, kurš ir ne vien Ādažu lidlauka direktors, bet arī vecākais pilots instruktors, piesardzīgi izsakās par iemesliem, kas varētu būt izraisījuši četrvietīgās "Tecnam" lidmašīnas katastrofu otrdien, 13. novembrī, Garkalnes novadā.

"Notikuma vietā neesmu bijis un notikušo redzējis, tāpēc izteikt kādas versijas nebūtu gluži pareizi. To noskaidros izmeklēšanas komisija. No vienas puses, grūti runāt par tehniskām problēmām, jo šī lidmašīna bija pavisam jauna. No otras puses, arī cilvēciskais faktors tā vienkārši neizskaidro notikušo – no profesionālā viedokļa varu teikt, ka eksāmenu laikā gan pilots, kurš cenšas saņemt licenci, gan eksaminētājs ir trīsreiz uzmanīgāks nekā parasti. Var gadīties, ka avārijai par iemeslu kļūst abi šie faktori – kā pirms gada Krimuldā. Bet atkārtošos – to noteiks izmeklētāji."

Pēc A. Perekriostova domām, nav jēgas saistīt otrdienas traģēdiju ar pērn oktobrī notikušo Ādažu aviokluba mazās sporta lidmašīnas "Savage Cruiser" avāriju, kurā gāja bojā uzņēmēji Gundars Vectirāns un Juris Sirmais.

"Abos gadījumos apstākļi bija pavisam atšķirīgi – gan lidojumu mērķa, gan pilotu sagatavotības ziņā. Arī tam, ka abas avārijas notika rudenī, nav nozīmes. Otrdien bija lieliski laika apstākļi, laba redzamība, uz lidmašīnām nevarēja būt apledojuma un nevarēja rasties turbulence," uzskata Ādažu lidlauka direktors.

Kā zināms, otrdien Garkalnes novada Bukultos avarēja četrvietīga lidmašīna "Tecnam", kurā atradās kāds 30 gadus vecs Krievijas pilsonis, kurš pretendēja uz pilota licenci, un viņa eksaminētājs, 1964. gadā dzimis Igaunijas pilsonis. Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs izteica versiju, ka nelaime varētu būt notikusi, pilotam eksāmena laikā izpildot vingrinājumu, kad lidaparāts jāvada ar vienu izslēgtu dzinēju.