Drukāt šo lapu
17.08.2018 12:50

Dabas parkos un Ķemeru Nacionālajā parkā ar krosa motocikliem bojāta zemsedze

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dabas parkos un Ķemeru Nacionālajā parkā ar krosa motocikliem bojāta zemsedze Dabas aizsardzības pārvalde

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vides inspektori vairākās vietās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās šovasar konstatējuši, ka ar krosa motocikliem ievērojami bojāta mežu un kāpu zemsedze, kas var atstāt ilgstoši nelabvēlīgu ietekmi uz augāju un biotopiem.

Krosa motociklu riepu nospiedumi fiksēti dabas parkā "Milzukalns", kā arī Ķemeru Nacionālā parka dabas pieminekļa "Krāču kalni" apvidū tālu prom no oficiālajiem autoceļiem. Patlaban liecību par pārkāpējiem DAP nav, un vien retos gadījumos ir iespējams viņus notvert tieši pārkāpuma brīdī. Tādēļ atpūtnieki, sēņotāji, vietējie iedzīvotāji, kuri kļūst par pārkāpuma nejaušiem aculieciniekiem, aicināti fiksēt notiekošo foto un/vai video, sniedzot DAP pēc iespējas precīzāku informāciju par pārkāpēju, pārkāpuma vietu un laiku.

"Pirms sēsties uz motocikla un bezrūpīgi ļauties braucienam pa mežu, būtu vērts pārliecināties, vai teritorijā šādas darbības ir atļautas. Ja vien teritorija nav atzīta par oficiālu mototrasi, nobraukšana no ceļa ar mehanizētu transportlīdzekli ir aizliegta," uzsver DAP vecākais valsts vides inspektors Kārlis Lapiņš. "Bieži vien pārkāpēji pat neiedomājas, cik lielu ļaunumu viņu rīcība spēj nodarīt dabai. Piemēram, krosa motociklu riepu atstātās pēdas mežā uz daudziem gadiem sabojā meža zemsedzi."

Inspektors arī norāda, ka Ķemeru Nacionālais parks tāpat kā citas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, dibināts ar mērķi aizsargāt un saglabāt teritorijas dabas daudzveidību, lai tā varētu kalpot sabiedrības atpūtai, izglītošanai un audzināšanai. "Latvijā nacionālo parku apmeklētājiem paveras simtiem dažādu iespēju dabu baudīt daudz saudzīgākos veidos, nekaitējot šeit sastopamajām dabas vērtībām – lieliski palīdz daudzās tūristiem speciāli ierīkotās takas, laipas, velomaršruti un autoceļi," uzsver K. Lapiņš.

Ar mehāniskiem transportlīdzekļiem, tostarp automašīnām, tricikliem, kvadricikliem un mopēdiem, nobraukt no ceļiem un pārvietoties pa meža un lauksaimniecības zemēm ir aizliegts visās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un krasta kāpu aizsargjoslā, kā arī mežos.

Par aizlieguma neievērošanu DAP ierosina administratīvā pārkāpuma lietvedības procedūru un var piemērot 30–700 eiro lielu sodu. Ziņot par pārkāpējiem var, rakstot uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..