Drukāt šo lapu
03.08.2018 16:52

EK aptaujā par atteikšanos no laika maiņas nobalsojuši vairāk nekā miljons cilvēku

Autors  LETA/DPA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
EK aptaujā par atteikšanos no laika maiņas nobalsojuši vairāk nekā miljons cilvēku arhīvs

Vairāk nekā viens miljons cilvēku jau piedalījušies Eiropas Komisija (EK) rīkotajā interneta aptaujā, vai Eiropas Savienības (ES) valstīs būtu jāpārtrauc pāreja no ziemas uz vasaras laiku, paziņojušas amatpersonas.

"Aptauja ir tikai pusē un mēs esam reģistrējuši vairāk nekā miljonu atbilžu," paziņoja EK preses pārstāve, piebilstot, ka pirmajās trijās dienās vien nobalsojuši vairāk nekā 500 000 cilvēku.

Aptauja, kas sākās jūlijā un ilgs līdz 16. augustam, tiek veikta pēc Eiropas Parlamenta (EP) lūguma.

Tajā respondentiem tiek jautāts, vai viņi vēlas saglabāt laika maiņu vai atteikties no tās, kā arī kuram laikam viņi dod priekšroku - vasaras vai ziemas laikam.
Pilsoņu iniciatīvas vairākās Eiropas valstīs apliecinājušas, ka lielu daļu sabiedrības satrauc pāreja uz vasaras laiku un atgriešanās pie ziemas laika, kas notiek katra marta un oktobra pēdējā nedēļas nogalē.

Par atteikšanos no pārejas uz vasaras laiku visaktīvāk iestājas Lietuva, Somija un Polija.

Eiropas Savienībā (ES) pāreju uz vasaras laiku nosaka EP un ES Padomes direktīva par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku. Direktīva nosaka vasaras laika sākumu un beigas vienoti visām ES dalībvalstīm.

Pāreja no ziemas laika uz vasaras laiku un atpakaļ tika ieviesta, to pamatojot ar nepieciešamību labāk izmantot diennakts gaišo laiku un taupīt elektroenerģiju, taču pastāv viedoklis, ka tā var kaitēt veselībai.