27.07.2018 15:43

Latvijas Banka: Latvijā saglabājas stabili zems naudas viltojumu skaits

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas Banka: Latvijā saglabājas stabili zems naudas viltojumu skaits arhīvs

Latvijā saglabājas stabili zems naudas viltojumu skaits - šī gada pirmajos sešos mēnešos nedaudz pieaudzis Latvijas Bankā konstatēto viltoto banknošu skaits, bet samazinājies atklāto viltoto monētu skaits, informēja Latvijas Bankā.

Kopumā pirmajā pusgadā saņemti un veikta identifikācija 823 naudas viltojumiem - 708 banknotēm un 115 monētām. Salīdzinot ar 2017.gada pirmo pusgadu, nedaudz pieaudzis viltoto banknošu skaits - pērn šajā laika posmā tika atklātas 656 viltotas banknotes, bet samazinājies viltoto monētu skaits - pirms gada to skaits bija 140.

Viltojumu nodarītie finanšu zaudējumi nedaudz pieauguši – viltoto naudaszīmju kopējā vērtība 2017.gada pirmajos sešos mēnešos bija 32 109 eiro, bet šā gada attiecīgajā laika posmā - 40 553 eiro.

Starp Latvijā izplatītākajiem viltojumiem - ap 75% - ir 50 eiro banknotes, viltojumos joprojām dominē pirmās sērijas 50 eiro banknotes.

Kā norāda Latvijas Bankas naudas laboratorijas vadītājs Aleksandrs Antiņš, Latvija kopā ar Igauniju, Somiju, Kipru, Slovākiju, Lietuvu tradicionāli ir starp tām eiro zonas valstīm, kurās ir vismazākais viltojumu skaits, rēķinot uz vienu iedzīvotāju.

Jaunākais Eirosistēmas pārskats liecina, ka eiro zonā kopumā pirmajā pusgadā konstatēts 301 000 viltotu banknošu, kas ir nedaudz mazāk nekā pērn šajā laika posmā, kad tika atklāts 331 000 viltotu banknošu.

Arī eiro zonā kopumā visbiežāk - ap 83% no viltojumu skaita - viltotās banknotes bija ar 50 un 20 eiro nominālu.

Bankas pārstāvis uzsver, ka iespēja saņemt viltotu banknoti ir ļoti maza. Viltojumu skaits joprojām ir ļoti neliels salīdzinājumā ar apgrozībā esošo īsto banknošu skaitu. Pašlaik apgrozībā ir krietni vairāk nekā 21 mljarda eiro banknošu, kuru kopējā vērtība pārsniedz 1,1 triljonu eiro.

Antiņš uzsver, ka gan eiro monētas, gan banknotes ir labi aizsargātas pret viltošanu, tomēr tas nenozīmē, ka cilvēki var zaudēt modrību. Iedzīvotāji un uzņēmēji tiek aicināti iepazīt naudas zīmju dizainu un drošības pazīmes - viltojumu kvalitāte, it īpaši monētām, pārsvarā ir zema, un pietiek aptaustīt, apskatīt un pagrozīt banknoti vai aplūkot rūpīgāk monētu, lai atpazītu viltotu naudas zīmi, norāda Latvijas Bankas naudas laboratorijas vadītājs. Aizdomu gadījumā naudas zīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B, filiālē Liepājā, Teātra ielā 3, kā arī tuvākajā policijas iecirknī.

Latvijas Bankā darbojas vienotais naudas pārbaudes centrs. Ja iepriekš naudas viltojumu pārbaudes tika veiktas gan Latvijas Bankā, gan policijas struktūrās, tagad visa aizdomīgā nauda nonāk Latvijas Bankas naudas laboratorijā, kur tiek veiktas visas eiro un citu valūtu banknošu un monētu ar viltojumu pazīmēm pārbaudes. Šajā laikā ir izdevies būtiski samazināt naudas pārbaudes laiku, un pašlaik esam starp vadošajām Eiropas valstīm pēc savlaicīguma, kādā tiek pārbaudītas iedzīvotāju un naudas apstrādes uzņēmumu iesniegtās aizdomīgās naudas zīmes.

Pašlaik iesniegtās viltotās naudas zīmes Latvijas Bankas naudas laboratorijā tiek pārbaudītas mazāk nekā nedēļas laikā.