Drukāt šo lapu
09.07.2018 14:49

Ādažu bāzē izveidos Daudznacionālo divīzijas "Ziemeļi" štābu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ādažu bāzē izveidos Daudznacionālo divīzijas "Ziemeļi" štābu SG Ēriks Kukutis, Latvijas armija

Īstenojot vienošanos Dānijas, Latvijas un Igaunijas starpā, Ādažu bāzē tiks izveidots Daudznacionālais divīzijas "Ziemeļi" štābs, kas būs atbildīgs par aizsardzības plānošanu un īstenošanu Baltijas reģionā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta pārstāve Anete Gnēze.

Daudznacionālā divīzijas "Ziemeļi" štāba uzdevumi būs aizsardzības plānošana, militāro mācību un aktivitāšu organizēšana un īstenošana, lai palielinātu iesaistīto valstu savstarpējo savietojamību un spēju kopīgi veikt aizsardzības uzdevumus. Jaunizveidotais štābs pilnībā atbilst NATO operacionālajai analīzei un būs daļa no NATO kopējās komandķēdes, kas būs atbildīga par aizsardzību Baltijas reģionā.

Iecerēts, ka Daudznacionālais divīzijas "Ziemeļi" štābs būs efektīvs, militāri spējīgs štābs, kas nodrošinās vienotu komandvadību un būs gatavs komandēt divīzijas lieluma vienību, tostarp štāba ietvarvalstu bruņoto spēku vienības un Baltijas valstīs izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas. Divīzijas štābā dienesta pienākumus veiks virsnieki no ietvarvalstīm – Dānijas, Latvijas, Igaunijas. Štāba lielumu varēs palielināt atkarībā no jaunu ietvarvalstu dalības.

Latvija divīzijas štāba izveidē nodrošinās virsniekus un administratīvo personālu štāba uzdevuma veikšanai, kā arī tā darbībai nepieciešamo infrastruktūru Ādažu bāzē, informēja Gnēze.

AM norāda, ka divīzijas štāba izveide Latvijā ne tikai apliecina NATO sabiedroto politisko atbalstu Eiropas drošības veicināšanai, bet arī skaidri demonstrē vēlmi arvien vairāk iesaistīties kolektīvās aizsardzības stiprināšanā un militāri efektīvu risinājumu veidošanā, kas ilgtermiņā palielina NATO gatavību un spēju aizsargāt savas dalībvalstis.

Dānija ir viena no nozīmīgākajām Latvijas partnerēm aizsardzības jomā. Tā ir sniegusi būtisku atbalstu Latvijas aizsardzības sistēmas un bruņoto spēku attīstībā. Dānijas un Latvijas bruņoto spēku karavīru dalība kopējos vingrinājumos nodrošina veiksmīgas sadarbības iespējas, kā arī uzlabo sadarbību ar citām NATO dalībvalstīm starptautisko operāciju laikā.