Drukāt šo lapu
05.07.2018 11:24

Stājas spēkā likuma grozījumi, kas paredz bargākus sodus par viedierīču lietošanu pie stūres

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Stājas spēkā likuma grozījumi, kas paredz bargākus sodus par viedierīču lietošanu pie stūres pixabay.com

Ceturtdien stājas spēkā grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas par viedierīces, piezīmjdatora vai planšetdatora lietošanu transportlīdzekļa kustības laikā autovadītājam paredz sodu no 25 līdz 100 eiro.

Tāpat no 5. jūlija par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu vai aizsprādzētas aizsargķiveres nelietošanu, kā arī tāda pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies vai kuram galvā nav aizsprādzēta aizsargķivere, var izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 30 līdz 70 eiro. Līdz šim par šādu pārkāpumu izteica brīdinājumu vai uzlika naudas sodu 30 eiro apmērā.

Savukārt par drošas distances vai intervāla neievērošanu tagad var izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 25 līdz 140 eiro.

Par brīdinājuma jeb pagrieziena signāla nerādīšanu transportlīdzekļa vadītājam, kurš nav velosipēda vai mopēda vadītājs, turpmāk izteiks brīdinājumu vai uzliks naudas sodu no 15 līdz 30 eiro.

Par to noteikumu pārkāpšanu, kuri nosaka bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietošanu, turpmāk izteiks brīdinājumu vai uzliks naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 30 līdz 70 eiro. Līdz šim par šādu pārkāpumu varēja izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu 15 eiro apmērā.

Tāpat sods paredzēts par tādām agresīvas braukšanas izpausmēm kā nepamatoti strauja bremzēšana, sānslīdes radīšana un mototransportlīdzekļu braukšana uz viena riteņa. Par šādiem pārkāpumiem tagad var uzlikt naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 70 līdz 280 eiro.

Likumā noteikta arī soda piemērošanu par sānslīdes radīšanu uz ceļiem vai citās vietās, kur iespējama satiksme, – stāvlaukumos, laukumos, pagalmos un citās vietās. Reizē arī paredzēti izņēmuma gadījumi – sporta pasākumi, kuros ir pieļaujamas atkāpes no noteikumiem, kā arī izklaides un paraugdemonstrējumu pasākumi.

Tāpat tiks sodīta braukšana ar mopēdu vai motociklu uz viena riteņa un triciklu vai kvadriciklu uz aizmugurējiem riteņiem uz ceļiem un citās vietās, kur iespējama satiksme. Arī šeit paredzētas iepriekšminētās izņēmuma situācijas, kad sods netiks piemērots.

Reizē kā agresīva braukšana, par kuru tiks piemērots sods, noteikta apzināta strauja bremzēšana, kas rada ceļu satiksmei bīstamu situāciju un ja saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem tā nebūs nepieciešama ceļu satiksmes drošībai.