Drukāt šo lapu
12.06.2018 07:55

Ugunsgrēks Ādažu poligonā: cilvēki un būves nav cietušas, dabas vērtības gan

Autors  Agita Latkovska, Dzintris Kolāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ugunsgrēks Ādažu poligonā: cilvēki un būves nav cietušas, dabas vērtības gan Gatis Dieziņš

Kā jau ziņots, svētdien ap pusdienas laiku Ādažu poligonā Sējas novada teritorijā izcēlās ugunsgrēks, kurš pieņēmās spēkā, aptverot vairāk nekā 300 hektāru, un turpinājās arī pirmdien vakarā.

Sējas novada pašvaldības vadītājs Guntis Liepiņš "Rīgas Apriņķa Avīzei" teica, ka diez vai varēs pastāstīt kaut ko vairāk, nekā rakstīts presē. Liepiņa kungs apliecināja, ka, vizuāli vērtējot, ugunsgrēka apjoms pirmdien šķita mazinājies.

Pašvaldības priekšsēdētājs atzina, ka vairākas saimniecības atrodas arī tiešā Ādažu poligona tuvumā. Tomēr pagaidām situācija neesot tik kritiska, lai organizētu evakuāciju. Esot gan saņemti telefona zvani par nepieciešamību evakuēt lopus, tomēr, vērtējot pragmatiskāk, šāds nodoms atzīts par priekšlaicīgu.

Vienlaikus Liepiņš atzīmēja arī, ka informācijas par notikumu ir nepietiekami. "Jātic tam, kas ir," noslēdzot sarunu, atzina Sējas vietvaras vadītājs

Ādažu novada domes sabiedrisko attiecību vadītāja Monika Griezne "Rīgas Apriņķa Avīzei" apliecināja, ka novada dzīvojamās zonas nav skartas un uguns, kā iepriekš ziņots, izplatījusies tikai poligona teritorijā.

Speciāliste norādīja, ka nav bijis nepieciešams iedarbināt Ādažu novada civilās aizsardzības plānu, jo Nacionālie bruņotie spēki tiekot galā ar saviem spēkiem un VUGD palīdzību.

Palīdzība no pašvaldības un Saulkrastu sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības komisijas neesot bijusi nepieciešama. To noskaidrojis Saulkrastu sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības komisijas sekretārs Artūrs Šmaukstelis, sazinoties ar VUGD pārstāvjiem, kā arī pašvaldības policijas dežūrdaļa, sazinoties ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem gan svētdien, gan pirmdien.

Dabas aizsardzības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna vērtē, ka ugunsgrēka apjoms liecina – dabas vērtības militārajā poligonā un aizsargājamo ainavu apvidus "Natura 2000" teritorijā "Ādaži" būs stipri cietušas.

Viena no nozīmīgākajām dabas vērtībām šajā apvidū ir sausie virsāji, kas ir vislielākā šī biotopa atradne Latvijā. Ainavu apvidus virsājos sastopamas vairākas Latvijas un ES nozīmes augu sugas.

Otrs visplašāk pārstāvētais biotopa veids šajā teritorijā ir meži – ainavu apvidū atrodami vairāki ES nozīmes aizsargājamo meža biotopu veidi. Mežos sastopamas īpaši aizsargājamas putnu sugas, jo dabiskajiem meža biotopiem ir raksturīga vide, kas nodrošina dzīves vietu daudz vairāk sugām, nekā tas iespējams saimnieciskajos mežos.

Tomēr detalizētāk par ugunsgrēka ietekmi uz dabu varēšot spriest tikai pēc tā apdzēšanas un teritorijas apsekošanas.