Drukāt šo lapu
24.02.2017 16:33

Ja ziema vilina kāpt uz slēpēm. Konsultē Raivis Zīmelis

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bijušais biatlonists, olimpietis Raivis Zīmelis labprāt pastāsta, kādu inventāru un apģērbu izvēlēties, un pamāca gan klasiskā, gan slīdsoļa tehniku. Bijušais biatlonists, olimpietis Raivis Zīmelis labprāt pastāsta, kādu inventāru un apģērbu izvēlēties, un pamāca gan klasiskā, gan slīdsoļa tehniku. Ieva Karlsberga

Sinoptiņi sola, ka nedēļas nogalē atkal atgriezīsies sals un sniegs, un kāds, iespējams, beidzot saņemsies piepulcēties tiem daudzajiem ziemas prieku baudītājiem, kuri brīvdienas pavada uz slēpēm. Bet ko darīt, ja nekad iepriekš nav slēpots?

Padomu jautājām Siguldas "Fischer" Slēpošanas centra instruktoram un Siguldas Sporta skolas distanču slēpošanas trenerim, olimpietim Raivim Zīmelim. Viņš un vēl divi instruktori – Kaspars Kārkliņš un Žanna Konovalonoka – šeit ir pieejami katru dienu, instruktora pakalpojumi ir jāpiesaka iepriekš, piezvanot uz "Fischer" Slēpošanas centru.

Klasiskajā vai slīdsolī?

Pirmām kārtām ir jāizvēlas, kādā solī – klasiskajā vai slīdsolī – vēlaties slēpot. Tas ir ļoti būtiski, ja vēlaties iegādāties pats savu inventāru. Ja cilvēks vispār nekad nav slēpojis, labāk sākt ar klasiskā soļa apguvi, jo tā labāk var uztrenēt līdzsvara izjūtu un muskulatūru.

Pēc pāris treniņiem var sākt mēģināt slēpot slīdsolī. Tomēr cilvēki bieži vien uzreiz nopērk slīdsoļa slēpes un mēģina klasiskajā solī. Tas, protams, nav iespējams. Tāpēc labāk sākt slēpot ar nomas slēpēm – tur jums piemeklēs atbilstošākās. Kad sapratīsiet, kurā stilā labāk vēlaties slēpot, varēsiet nopirkt pats savas slēpes.

Pats vai ar instruktoru? 

Var mēģināt apgūt slēpošanu pašmācības ceļā, tomēr tas prasīs ilgu laiku un var gadīties, ka pielaidīsiet tādas kļūdas, no kurām būs grūti tikt vaļā. Ja izvēlēsieties instruktora palīdzību, jau sākotnēji apgūsiet pareizo tehniku. Mācību ilgums ir individuāls – citiem pietiek ar vienu nodarbību, citiem vajag četras. Ja vien neesat sportists, ļoti būtiski ir sezonas sākumā lūgt instruktoram padomu, lai neielaistu kļūdas, kuras pēc tam būs grūti izlabot.

Kādas slēpes man vajag? 

Izvēloties distanču slēpes, noteikti jāzina, cik bieži slēposiet un kādam mērķim iegādājaties slēpes. Ja slēposiet reti un neplānojat piedalīties sacensībās, varat izvēlēties vienkāršākas slēpes, bet, ja plānojat piedalīties arī sacensībās, tad noteikti ir vērts iegādāties pēc iespējas labākas slēpes.

Nav ieteicams izvēlēties universālas slēpes, jo tās nebūs labas ne vienam, ne otram solim. Ja nevēlaties veltīt laiku un līdzekļus klasiskā soļa slēpju sagatavošanai, varat pirkt tādas, kurām slīdvirsmā ir iestrādātas rievas.

Klasiskā stila slēpes jāizvēlas aptuveni 10–20 centimetrus, bet slīdsoļa slēpes – aptuveni 5–10 centimetrus garākas par jūsu augumu. Garākas slēpes labāk slīdēs, bet tās arī prasīs labāku tehnisko izpildījumu.

Slēpes izvēlas arī atbilstoši savam svaram, ko jums veikalā noteikti paskaidros. Nūjām klasiskajam solim jābūt apmēram līdz plecam (kad stāvat uz zemes), bet slīdsolim – apmēram līdz degunam (15–20 centimetrus īsākas nekā paša augums).

Kā sagatavot slēpes

Ja esat nopircis slēpes, nepieciešams sagatavot to slīdvirsmu, pirms dodaties slēpot. Var mēģināt to darīt mājās, bet tad nepieciešams iegādāties speciālo gludekli, parafīnu un citu aprīkojumu. Sākotnēji tas prasīs lielus ieguldījumus, bet, ja esat nolēmis būt cītīgs slēpotājs, tie atmaksāsies.

Tomēr jārēķinās, ka slēpju slīdvirsmas sagatavošana ir ķēpīgs darbs un rezultāts, to veicot pašam, var neizdoties tik labs, cik nepieciešams. Tāpēc šo darbu labāk uzticēt kvalificētiem meistariem, kuri parasti ir pieejami gan slēpošanas trasēs, gan sporta preču veikalos.

Apģērbam ir nozīme!

Būtiski ir izvēlēties atbilstošu apģērbu. Visām kārtām, sākot no apakšveļas līdz virsjakai, ir jābūt elpojošām un mitrumu neabsorbējošām. Distanču slēpošanai nederēs kalnu slēpošanas tērps, jo tas šim sporta veidam būs par biezu.

Tāpat nederēs vecmāmiņas adītās zeķes un jaka. Arī plīša jaka un kokvilnas apakšveļa nav piemērota, jo tā absorbē mitrumu. Lai gan speciālais distanču slēpošanas apģērbs nav lēts, tas tomēr ar laiku atmaksājas, jo to var izmantot, braucot ar velosipēdu, dodoties dabā, vilkt vēsā vasaras vakarā.

No nulles līdz pārliecībai

Fitnesa treneris Dmitrijs Šappo speciāli pie instruktora Raivja Zīmeļa atbraucis no Rīgas. Lai gan šī Dmitrijam ir pirmā slēpošanas sezona, pēc trim kopā ar Raivi aizvadītiem treniņiem viņš jūtas gandarīts par progresu un slavē gan labo treneri, gan trasi. Lai gan slēpošanas inventāru līdz šim īrējis nomā, Dmitrijam ir plāns iegādāties pašam savu.

Visgrūtākais slēpošanas procesā, pēc Dmitrija domām, bijis tas, ka jāatceras reizē izpildīt visus elementus, ko pirms tam rūpīgi bija apguvis katru atsevišķi. Tomēr viņš ir pārliecināts, ka pavisam drīz spēs slēpot patstāvīgi. Prieks viņa sejā to apliecina bez liekiem paskaidrojumiem.